Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 1.4.2011

Snežne razmere v gorah 1.4.2011

1.04.2011
Sončno in razmeroma toplo vreme se nadaljuje. Ledišče se je do danes zjutraj dvignilo do nadmorske višine 2500 m. Snežna odeja se je v preteklih dneh sesedala in preobražala ter nižje tudi talila. Ponoči je pomrznila.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 380 cm snega, na 1500 m pa do okoli 90 cm. Največ snega je v Posočju. Drugod po naših gorah je na 1500 m sneg večinoma le v osojah. Prisojna pobočja so kopna tudi višje. Sneg je v visokogorju večinoma prekrit s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Nižje je sneg zjutraj pomrznjen, čez dan pa se zmehča.
Nevarnost snežnih plazov se je zaradi toplega vremena nekoliko povečala in je 2. stopnje, kjer je snega malo pa 1. stopnje. Plaz se lahko sproži ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom. Nevarnejša so tudi južna pobočja sredi dneva in popoldne.
Predvsem zjutraj je tudi nevarnost zdrsov na spihanih mestih.
Tudi danes in za konec tedna bo sončno in toplo vreme. Sneg se bo še preobražal in sesedal ter talil. Ponoči bo sneg pomrznil, čez dan pa se bo zmehčal. Lavinske razmere se ne bodo dosti spreminjale. Proti poldnevu ter popoldne bo snežna odeja bolj labilna, še posebno na prisojnih pobočjih.
Naslednje poročilo bo izdano v ponedeljek, 4. aprila 2011.

Splošna nevarnost plazov je zmerna, tj. 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies