Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 14.1.2011

Snežne razmere v gorah 14.1.2011

14.01.2011
Nadaljuje se suho vreme. V zadnjih dneh se je zelo segrelo.
Ledišče je nad 2600 m. Snežna odeja se je zato tudi v visokogorju začela hitreje preobražati in sesedati, na površini pa je predvsem na prisojnih pobočjih nastala skorja. Nižje, kjer je še topleje, pa je sneg postal južen in moker in le ponoči pomrzne.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 370 cm snega, na 1500 m pa do okoli 90 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m okoli 20 cm snega. Nižje hitro kopni, prisojna pobočja so ponekod kopna tudi nad 1500 m. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki v visokogorju večinoma ne nosi človeške teže. Kjer je sneg spihan, pa je podlaga trda in ponekod poledenela. Mehak sneg je le v osojah visokogorja. Nižje je sneg večinoma moker in omehčan, ponoči pa tudi pomrzne, a le dovolj visoko ter v mraziščih.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp, nad okoli 1700 m 2. stopnje. Plaz se lahko sproži ob večji dodatni obremenitvi zlasti na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih. Drugod po naših gorah je nevarnost 1. stopnje. Na spihanih mestih je nevarnost zdrsov.
Suho in precej toplo vreme se bo nadaljevalo. Ledišče se bo v soboto prehodno spustilo pod 2500 m, v nedeljo pa bo spet nad najvišjimi vrhovi. Snežna odeja se bo sesedala in preobražala, le v osojah visokogorja bo zaradi suhega zraka ostal sneg bolj kot ne suh in slabo preobražen. Snežna odeja se bo počasi stabilizirala.
Naslednje poročilo bo izdano v ponedeljek, 17. januarja. Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies