Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 11.2.2011

Snežne razmere v gorah 11.2.2011

11.02.2011
Nadaljuje se suho vreme. Ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 1700 m, do danes zjutraj se je dvignila nad 2100 m.
Snežna odeja se je počasi preobražala. V osojah je sneg ostajal večinoma suh ali pomrznjen, na planotah in na prisojnih legah pa se je čez dan sneg na površini zmehčal, ponoči pa pomrznil.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 340 cm snega, na 1500 m pa do okoli 90 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m okoli 15 cm snega. Prisojna pobočja so marsikje kopna skoraj do 1500 m. Površina je večinoma pokrita s skorjo, ki zjutraj drži človeško težo, čez dan pa se zmehča. V osojah je ponekod še pršič, morebitna skorja pa je tanjša. Na vetru izpostavljenih legah ter v senčnih legah v nižjih nadmorskih višinah je sneg ponekod poledenel.
Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje. Nevarnost zdrsov je zlasti zjutraj in del dopoldneva, medtem ko se sredi dneva in popoldne na sončnih pobočjih sneg zmehča in lahko pešec ali smučar zdrsne na tanki plasti zmehčanega snega.
Danes in sprva še jutri bo še precej sončno in toplo, jutri čez dan pa se bo v višinah začelo hladiti. Ledišče se bo do večera spustilo pod 1200 m. Oblačno bo, zapade lahko kakšen centimeter snega. Tudi v nedeljo bo pretežno oblačno in večinoma suho. Ledišče bo prehodno spet malce višje, v noči na ponedeljek pa se bo spet malo ohladilo. V ponedeljek in torek bo oblačno in marsikje megleno, predvsem v torek bo občasno rahlo snežilo.
Zaradi bolj oblačnega vremena in nekoliko nižje temperature se bo sneg počasneje preobražal in tudi na prisojnih pobočjih bo sneg ostal večinoma pomrznjen.
Naslednje poročilo bo izdano v torek, 15. februarja.

Splošna nevarnost plazov je majhna, tj. 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies