Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 10.11.2023

Snežne razmere v gorah 10.11.2023

10.11.2023
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 10. 11. 2023
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju MAJHNA, 1. stopnje. Nekaj previdnosti je potrebno na območjih, kjer se nahaja napihan sneg. Nov sneg večinoma ne predstavlja dodatne nevarnosti, je pa prekril nekatere manjše klože in poledenela pobočja, zato je nevarnost težje prepoznati. Na vetru izpostavljenih legah je površina poledenela, zato je potrebna previdnost zaradi možnosti zdrsa.

Snežne razmere
V četrtek je pred poslabšanjem pihal okrepljen jugozahodnik, ki je ponekod v visokogorju prenašal manjše količine snega. V preteklih urah je v gorah snežilo, meja sneženja je bila večinoma nad nadmorsko višino okoli 1600 m. Proti koncu padavin se je nekoliko spustila. Zapadlo je od 5 do 30 cm snega, največ v visokogorju južnih Julijcev. Ob sneženju je pihal šibak do zmeren jugozahodnik. Sneg je v visokogorju suh in rahel, zelo izpostavljena mesta so spihana. Pod nadmorsko višino 2000 m je sneg vse bolj moker. V višjih legah visokogorja je skupna višina snežne odeje okoli 50 cm, a je višina zaradi različnih vplivov precej neizenačena. Z nižjo nadmorsko višino se višina snežne odeje hitro zmanjšuje.

Predviden razvoj vremena
Danes (v petek) bo prevladovalo oblačno in megleno vreme. Popoldne se lahko oblačnost predvsem v visokogorju prehodno trga, nastane lahko kakšna ploha. Veter bo slabel. Zvečer in v noči na soboto bodo znova padavine. Meja sneženja se lahko ponekod spusti pod nadmorsko višino 1000 m. Zapade lahko od 5 do 10 cm snega. V soboto zjutraj ali dopoldne se bo delno razjasnilo. Popoldne bo zapihal okrepljen severozahodnik, ki lahko na večjih območjih visokogorja prenaša rahel sneg. Temperatura na 1500 m bo okoli 0, na 2500 m okoli -8 °C. V nedeljo bo predvidoma suho, znova se bo pooblačilo. Pihal bo zmeren veter zahodnih smeri. Nekoliko topleje bo. V ponedeljek se bo oblačnost spreminjala, vetrovno bo. Občutno topleje bo, temperatura na 1500 m bo okoli 3 , na 2500 m okoli 0 °C.

Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere se v gorah ne bodo bistveno spreminjale. Zaradi vetra v soboto pričakujemo, da bodo v visokogorju na vzhodnih in južnih straneh nastale nove klože. V sredogorju bo nov sneg v noči na nedeljo pomrznil in se čez dan počasi talil. Taljenje bo nekoliko izrazitejše v ponedeljek, ko se bo otoplilo. Še vedno bo največjo nevarnost predstavljale poledenele površine, zaradi možnosti zdrsa. Na mestih z napihanim snegom je potrebno paziti, ker se vam lahko pod nogami spelje napihan sneg.

Naslednja objava: ponedeljek, 13. 11. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies