Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere na območju občine Tržič 27.1.2023

Snežne razmere na območju občine Tržič 27.1.2023

27.01.2023
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1400 metri je PRECEJŠNA, 3. stopnje, pod 1400 metri pa 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.

SV veter, ki je pihal v današnji noči je v visokogorju še naprej prenaša sneg in gradi nova kložasta območja. Padlo je nekaj padavin, vendar ta sneg ne bo bistveno vplival na plazovne razmere. Grebeni so po večini spihani to trde podlage, pod grebeni na vseh straneh pa so območja z napihanim nestabilnim snegom. Na teh delih ste lahko že z dodatno manjšo obremenitvijo sprožili kložasti plaz.
Na dovolj strmih južnih/prisojnih pobočjih, nad 1000 metri so se prožili plazovi suhega sprijetega, nesprijetega snega in talni plazovi.
Zaradi nizke temperature zraka se je predvsem v visokogorju snežna odeja zelo počasi preobražala. V stari in novi snežni odeji je ogromno šibkih plasti, ki so popustile pod težo enega človeka.

V današnji noči je padlo nekaj padavin, vendar so količine majhne in ne bodo vplivale na snežne in plazovne razmere. SV veter, ki je pihal s sunki do 35 km/h je ponovno prenašal sneg in gradil lavinske probleme.
Danes bo na 1500 metrih temperatura zraka sredi dneva okoli -10°C, pihal bo SV do 40 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -13°C, pihal bo SV veter s sunki do 50 km/h. Jutri in v nedeljo bodo temperature v visokogorju podobne. Veter se bo v nedeljo nekoliko umiril.

Zaradi nizkih temperatur zraka se plazovne razmere v visokogorju in tudi sredogorju ne bodo kaj dosti spremenile. V visokogorju bodo še vedno zelo zahtevne in nepredvidljive. Severovzhodnik, ki bo pihal danes in jutri bo še naprej prenašal sneg in ga odlagav v zavetrne lege. Veliko napihanega snega je pod grebeni, v kotanjah in grapah na vseh straneh, zato bodite pazljivi, saj je zelo težk oprepoznati kložasta območja. Veter, ki prenaša sneg znova in znova prekriva taka območja in gradi nova!
Šibke plasti v snežni odeji bodo ostale tudi preko vikenda, zato bodite previdni, saj boste lahko z dodatno obremenitvijo samo enega človeka porušili ravnovesje v snežni odeji.
V naslednjih dneh bo obisk visokogorja zahteven in nepredvidljiv. Izbirajte cilje, ki so primerni za take razmere in se ne izpostavljajte!

Vir: https://www.zvsp.si
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies