Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere na območju občine Tržič 17.3.2023

Snežne razmere na območju občine Tržič 17.3.2023

17.03.2023
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 2000 metri je 1. stopnja po petstopenjski lestvici.

V zadnjih dveh dneh so bile temperature v visokogorju še pod lediščem, zato je veter v manjših količinah še prenašal suh sneg in gradil nova kložasta območja. Na teh delih ste lahko z dodatno obremenitvijo sprožili manjši kložasti snežni plaz. Napihan sneg se zadržuje v ozkih grapah in sedlih. Čez dan so se soncu izpostavljene lege površinsko zmehčale. V senci je sneg ostal pomrznjen. Osojna pobočja so ostala poledenela. V nočnem času je sneg na vseh straneh pomrznil.
Široka pobočja in grebeni so spihani do trde ali poledenele snežne podlage ali kopnega. Pod 1200 metri je snega malo ali skoraj nič več.

Danes bo v tržiških hribih deloma jasno. Temperatura zraka na 1500 metrih bo sredi dneva okoli +4°C, na 2000 metrih okoli +3°C. Pihal bo šibak J do Z veter. Tudi jutri dopoldan bo jasno vreme, popoldne pa se bo deloma pooblačilo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli +7°C, na 2000 metrih pa okoli +4°C. V nedeljo bo več oblačnosti. Temperature bodo podobne sobotnim. Višina ničte izoterme bo v naslednjih dneh nad 2700 metri.

Snežna odeja je preko noči pomrznila na vseh pobočjih in višinah. Na severnih pobočjih nad približno 1800 metri v ozkih grapah je sneg ostal suh. Na teh delih so se v preteklih dneh gradila kložasta območja. Z dodatno obremenitvijo boste lahko še danes in jutri sprožili kložasti snežni plaz. Vsa prisojna pobočja in soncu izpostavljene lege se bodo čez dan omehčale. Na prisojnih pobočjih se lahko spontano sproži plaz mokrega sprijetega snega, vendar bodo ti plazovi majhni. Na osojnih legah bo sneg ostal pomrznjen. Na teh delih je nevarnost zdrsa. Uporabljajte opremo, ki je primerna za take razmere. Grebeni bodo v jutranjem času poledeneli. Zaradi višjih temperatur in sončnega obsevanja v naslednjih dneh obstaja nevarnost rušenja opasti, zato se ne zadržujte pod vpadnicami.
V sredogorju, pod 1400 metri se bo sneg hitreje ojužil in topil. Pod 1200 metri je snega malo, na delih pa tudi nič več.
Nevarnost proženja snežnih plazov bo tako v naslednjih dneh nad 2000 metri 2. stopnje, pod 2000 metri pa prve stopnje.

Vir: https://www.zvsp.si
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Terms of use, Cookies