Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 9.1.2023

Snežne razmere 9.1.2023

9.01.2023
Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 9. 1. 2023
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov SE POVEČUJE zaradi padavin. V visokogorju nad okoli 1500 m je zapadlo od 20 do 60 cm snega, precej manj pa v vzhodnem delu gora, le do 10 cm, a še sneži in meja sneženja se spušča. Zaradi močnih vetrov je veliko zametov in opasti, grebeni so skoraj povsem spihani. Nevarna so mesta z napihanim snegom, pod novim snegom je nad okoli 1800 m šibka plast. Nižje je sneg kopnel ali pa je bil moker in je bolje sprijet s podlago. Nevarnost je nad okoli 1800 m večinoma ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa trenutno MAJHNA, 1. stopnje. Snežni plaz lahko sprožite na strmih in zmerno strmih pobočjih predvsem na mestih z napihanim snegom, lahko se prožijo tudi manjši in srednje veliki plazovi nesprijetega novega snega s strmih pobočij visokogorja. Tudi nižje se nevarnost plazov počasi povečuje.

Snežne razmere
Novi sneg je v visokogorju suh in rahel ter močno spihan, nižje pa moker in mehak. Spihana mesta v visokogorju so trda in ponekod poledenela. Snežne razmere se zaradi padavin in ohlajanja še spreminjajo.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno s padavinami. Hladilo se bo, do večera se bo meja sneženja spustila do okoli 800 m nadmorske višine, ponekod tudi nižje. Zapihal bo okrepljen severni veter. V noči na torek bodo padavine ponehale. V torek se bo zjasnilo, najkasneje v vzhodnem delu gora. Občasno bodo nekaterih vrhovi v oblakih. Še bo pihal okrepljen severnik. Ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 1200 m. V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, več jo bo na vzhodu. V visokogorju bo pihal šibak do zmeren severnik, ki bo popoldne slabel. Nekoliko topleje bo. V noči na četrtek se bo pooblačilo in prehodno bo v gorah snežilo. Predvidoma bo lahko zapadlo od 5 do 10 cm snega. Prehodno bo zapihal zmeren severni veter. V četrtek dopoldne se bo zjasnilo, popoldne bo zapihal jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Nevarnost snežnih plazov bo predvidoma povsod v visokogorju ZNATNA, 3. stopnje, nižje se bo do jutri zjutraj nekoliko povečala in bo ZMERNA, 2. stopnje, a le na območjih, kjer je bila stara snežna odeja. Tam se bo v naslednjih dneh hitro spet zmanjšala in bo MAJHNA, 1. stopnje, medtem ko bo v visokogorju ostala 3. stropnje. Nevarnost bo trajnejša zaradi številnih zametov na vseh straneh grebenov in sedel, pa tudi zaradi šibke plasti, ki bo pod novim snegom. Temperatura bo namreč nad okoli 1800 m do petka ostala pod ničlo, zato se bo novi sneg le počasi preobražal in sesedal, občasno ga bo še prenašal veter spremenljive smeri. Padavine v noči na četrtek ne bodo kaj dosti vplivale na plazovne razmere, ker jih bo premalo. V tem času boste lahko na mestih z napihanim snegom na dovolj strmih pobočjih že ob manjši obremenitvi sprožili plaz suhega sprijetega snega, s strmih pobočij bodo možni še posamezni manjši plazovi nesprijetega snega. Pod okoli 1800 m bo nevarnost precej manjša.

Naslednja objava: torek, 10. 1. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies