Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 8.11.2010

Snežne razmere 8.11.2010

8.11.2010
V drugi polovici preteklega tedna se je vreme umirilo.
Sprva se je nekoliko ohladilo in sneg v gorah je pomrznil. Toda že v petek se je ob dotoku toplejšega zraka ledišče spet dvigalo, najvišje je bilo v soboto, nad 3000 m nadmorske višine. Precej snega je skopnelo, zlasti na prisojnih pobočjih. V nedeljo se je v višinah že nekoliko ohladilo, še nekoliko do ponedeljka zjutraj, ko je bilo ledišče na nadmorski višini okoli 2300 m. Ob padavinah je v visokogorju spet zapadlo nekaj snega. V Julijcih do okoli 30 cm, drugod pa precej manj. Meja sneženja je bila na nadmorski višini okoli 2000 m.
V visokogorju Julijskih Alp je trenutno do okoli 70 cm snega, pod 2000 m pa snega hitro zmanjka. Drugod po naših gorah je snega precej manj. Jugozahodni veter je na vetru izpostavljenih legah delal zamete. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijcev, nad nadmorsko višino okoli 2000 m 2. stopnje, drugod po naših gorah pa 1. stopnje. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom ter bolj strma pobočja. Sneg je mehak in rahel, pod novim snego je ponekod poledenela podlaga.
Danes čez dan in še tja do srede bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja se bo še nekoliko znižala, do noči na torek na okoli 1100 m, a se bo v torek čez dan spet dvignila do 1600 m. V gorah bo torej še snežilo, vendar bodo vmes tudi daljše prekinitve, zato se bo sneg sproti sesedal. Veter bo predvsem v visokogorju delal nove zamete Naslednje poročilo bo izdano v petek, 12. novembra.

Splošna nevarnost plazov je zmerna, tj. 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies