Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 7.12.2023

Snežne razmere 7.12.2023

7.12.2023
Splošna stopnja nevarnosti - četrtek, 7. 12. 2023
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob manjši obremenitvi sprožite manjši ali srednje veliki plaz kložastega snega. Vetru izpostavljene lege so močno spihane in ponekod poledenele, poledenela mesta so tudi v sredogorju, kjer je sega malo. Tam je nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
V hladnem vremenu je snežna odeja ostala suha in mehka, na izpostavljenih legah je v visokogorju severni veter naredil nekaj novih zametov. Sneg se je predvsem v sredogorju nekoliko sesedel. Ponekod je površina skorjasta predvsem zaradi učinka vetra. Kjer je snežilo na trdo podlago, je v snežni odeji šibka plast (velja le za visokogorje, ker je nižje snega premalo), ob nizkih temperaturah se je lahko v snežni odeji pojavila tudi plast globinskega sreža.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno, nekaj oblačnosti bo čez dan predvsem v vzhodnih Karavankah. Pihal bo šibak do zmeren severozahodnik. Temperaturna meja 0 stopinj bo na nadmorski višini okoli 1300 m. Jutri, v petek, bo zjutraj in dopoldne deloma jasno, nato se bo pooblačilo. Predvsem v predgorju Julijcev bo tudi megleno. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Ledišče bo na podobni višini kot danes, morda celo malo nižje. V noči na soboto bo od zahoda začelo rahlo snežiti, pas padavin se bo ponoči in v soboto dopoldne pomikal proti vzhodu. Količina padavin bo zanemarljiva. V soboto popoldne se bo od zahoda jasnilo. V soboto čez dan bo zapihal šibak severnik. Prehodno se bo nekoliko ohladilo, a bo proti večeru v višinah začel dotekati nekoliko toplejši zrak. V nedeljo bo oblačno. Sprva bodo manjše padavine, ki bodo dopoldne ponehale. Popoldne se bo razjasnilo. Meja sneženja se bo postopno dvignila do okoli 1400 m nadmorske višine, a količina padavin bo majhna.

Tendenca snežnih razmer
Plazovna nevarnost se v naslednjih treh dneh ne bo kaj dosti spreminjala, tudi snežne razmere ne. Novega snega v soboto bo nekaj centimetrov. Od nedelje dalje pa se bo zaradi otoplitve sneg najprej nekoliko ojužil v sredogorju, v ponedeljek pa tudi v visokogorju, kjer je snega več. Pričakujemo, da se bo zlasti v PONEDELJEK plazovna nevarnost POVEČALA, v visokogorju bo ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Nevarna ostajajo mesta z napihanim snegom ter strma pobočja. Ostaja tudi nevarnost zdrsa na poledenelih mestih.

Naslednja objava: petek, 8. 12. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies