Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 6.1.2023

Snežne razmere 6.1.2023

6.01.2023
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 6. 1. 2023
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja se je v preteklih dneh ob otoplitvah in ohladitvah kar dobro stabilizirala, tako da je večinoma stabilna. Nekoliko večja previdnost je potrebna v visokogorju, kjer je zlasti na severovzhodnih in vzhodnih straneh napihan sneg, kakšen manjši kložast plaz lahko sprožite le ob večji obremenitvi. Zlasti na severnih pobočjih so lahko prisotne tudi šibke plasti v snežni odeji, zaradi toplega vremena lahko kakšna od plasti popusti.

Snežne razmere
V sredogorju je sneg moker, snežna odeja se poseda in tali, snega je malo. Višje sneg ob jasnih nočeh kljub pozitivni temperaturi pomrzne, čez dan pa se ojuži. Tako so razmere precej spremenljive, v mraziščih je sneg lahko skorjast in trd, drugod čez dan zmehčan in tudi mehak, saj v globino ni preobražen. Grebeni so spihani, ponekod v visokogorju lahko tudi poledeneli.

Predviden razvoj vremena
Danes bo precej jasno, občasno bo nekaj koprenaste oblačnosti. Čez dan se bo okrepil jugozahodnik. Ničla bo na višini najvišjih vrhov. V soboto bo v zahodnih in južnih Julijcih pretežno oblačno in predvsem v sredogorju megleno, proti večeru se bo vrh oblačnosti dvigoval. Drugod bo delno jasno s precej koprenaste oblačnosti. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. V nedeljo bo večinoma oblačno in ponekod megleno. V zahodnem delu naših gora bodo občasno manjše padavine, ki se bodo popoldne krepile. Meja sneženja bo med 1400 in 1800 m nadmorske višine. Pihal bo močan jugozahodnik. V noči na ponedeljek se bodo padavine razširile proti vzhodu, v ponedeljek bo oblačno in megleno z obilnimi padavinami. Meja sneženja bo sprva podobna kot v nedeljo, popoldne pa se bo spustila pod 1000 m nadmorske višine. Sprva bo še pihal močan južni do jugozahodni veter, veter bo popoldne obrnil v severnik. Hladneje bo.

Tendenca snežnih razmer
Snežne in plazovne razmere se do nedelje ne bodo kaj dosti spreminjale. Nižje se bo sneg talil, višje pa počasi preobražal. V nedeljo se bo v Julijskih Alpah začel nabirati nov sneg, a šele v noči na ponedeljek in v ponedeljek čez dan ga bo zapadlo več. Trenutno kaže na obilnejše sneženje. V visokogorju Julijcev pričakujemo od 50 do 100 cm snega, večina ga bo padla v 24 urah! V visokogorju Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank pa od 30 do 60 cm. V sredogorju bo novega snega bistveno manj, saj bo meja sneženja sprva kar visoko. Jugozahodni veter bo nov sneg prenašal v zamete. Plazovna nevarnost se bo predvsem nad nadmorsko višino okoli 1700 m POVEČALA zaradi novega snega in zametov, nižje bo sneg bolj moker, pa tudi starega snega je precej manj.

Naslednja objava: ponedeljek, 9. 1. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies