Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 3.11.2010

Snežne razmere 3.11.2010

3.11.2010
Od 31. oktobra do danes je bilo precej oblačno vreme z občasnimi padavinami. Pogostejše so bile v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, kjer jih je padlo tudi največ. Meja sneženja je nihala, a se večinoma ni spustila pod 2000 m, občasno pa je deževalo tudi nad 2500 m. Zato je nekaj novega snega zapadlo le v visokogorju, pa še to v glavnem le v Julijskih Alpah. Ničla je bila večinoma nad najvišjimi vrhovi, občasno se je spustila malo pod 2500 m. Zaradi tega se je sneg hitro sesedal in zaradi občasnega dežja tudi razmočil. Pomrznil je le po najvišjih vrhovih.
V visokogorju Julijskih Alp je trenutno do 60 cm snega, pod 2000 m pa snega hitro zmanjka. Drugod po naših gorah je snega bolj malo, večinoma ni strnjene snežne odeje. Zaradi močnega vetra v preteklih dneh je sneg marsikje močno spihan v zamete.
Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje. Sneg je večinoma moker in mehak, pomrznjen pa nad nadmorsko višino okoli 2500 m. Tam je lahko poledenel, zato je nevarnost zdrsov.
V naslednjih dneh bo suho vreme. Ob razjasnitvi bo sneg pomrznil tudi nižje. A zaradi tople zračne mase, ledišče se bo dvignilo nad 3000 m, se bo čez dan sneg zlasti na soncu zmehčal.
Snežna odeja se bo počasi sesedala, krepila se bo površinska skorja, ki pa se bo čez dan zmehčala. Nižje bo sneg kopnel.
Naslednje poročilo bo izdano v ponedeljek, 8. novembra.

Splošna nevarnost plazov je majhna, tj. 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies