Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 30.12.2022

Snežne razmere 30.12.2022

30.12.2022
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 30. 12. 2022
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Večja previdnost je potrebna v visokogorju, kjer je zlasti na severovzhodnih in vzhodnih straneh sveže napihan sneg, kložast plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi. Zlasti na severnih pobočjih so lahko prisotne tudi šibke plasti v snežni odeji, zaradi odjuge lahko kakšna od plasti popusti. Na strmih travnatih pobočjih so možni tudi posamezni talni plazovi mokrega snega. Snežna odeja je v visokogorju pomrznjena in poledenela, zato je še vedno nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
Ponoči in danes prevladuje oblačno in vetrovno vreme z občasnimi padavinami. Meja sneženja je na nadmorski višini od 1500 do 1900 m. Padavin je bilo več v južnih gorstvih in manj proti severu. V visokogorju je padlo večinoma le nekaj centimetrov snega, več svežega snega je padlo na področju zahodnih in južnih Julijcev od 5 do 10 cm, krajevno lahko tudi nekaj več. Pihal je zmeren do močan jugozahodnik, ki je gradil nove manjše zamete in opasti. Grebeni so spihani in poledeneli. Snežna odeja je marsikje skorjasta. V sredogorju večinoma dežuje, sneg je moker, snežna odeja se še naprej poseda in tudi tali, snega je razmeroma malo.

Predviden razvoj vremena
Danes bo še naprej prevladovalo oblačno in megleno vreme z rahlimi padavinami. Meja sneženja se bo popoldne še nekoliko dvignila. V visokogorju bo padlo še okoli 5 cm snega. Ničta izoterma bo nadmorski višini okoli 2000 m. Temperatura na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m okoli -3 °C. Jutri bo v visokogorju pretežno jasno. Čez dan se bo zjasnilo tudi v sredogorju, nižje pa bo marsikje ostalo oblačno. Pihal bo šibak do zmeren zahodni veter. Čez dan bo občutno topleje. Temperatura na 1500 m bo med 6 in 10, na 2500 m pa okoli 3 °C. Tudi v nedeljo in ponedeljek bo vreme podobno. Več oblačnosti in megle bo južneje od grebena Bohinjsko-Tolminskih gora do Snežnika, kjer lahko občasno tudi rosi ali rahlo dežuje. Več jasnine bo v severnih gorstvih. Okrepil se bo zahodni veter, ki bo zmeren do močan. Zelo toplo bo, ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 3500 m. Temperatura na 1500 m bo od 5 do 11, na 2500 m okoli 5 °C, topleje bo v vzhodnih gorstvih. V torek nas bo verjetno prešla hladna fronta, prevladovalo bo oblačno in megleno vreme, možne bodo rahle padavine.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo v naslednjih dneh pod vplivom kar izrazite odjuge. Snežna odeja bo ponoči vseeno marsikje pomrznila, čez dan pa se zmehčala in ojužila. V sredogorju se bo sneg talil, vse več bo kopnih mest. Večja previdnost bo potrebna v visokogorju, kjer lahko popustijo šibke plasti v snežni odeji. Nevarno bo zlasti pod stenami in na strmih pobočjih, lahko se porušijo tudi nekatere opasti. Nevarnost snežnih plazov bo nad nadmorsko višino okoli 1800 m ostala ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa bo zaradi majhne količine snega MAJHNA, 1. stopnje.

Naslednja objava: ponedeljek, 2. 1. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies