Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 29.4.2023

Snežne razmere 29.4.2023

30.04.2023
Splošna stopnja nevarnosti - sobota, 29. 4. 2023
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad okoli 1800 m nadmorske višine ZMERNA, 2. stopnje, pod okoli 1800 m, trenutno MAJHNA, 1. stopnje. Nevarnejša so predvsem strma obočja v visokogorju, kjer je več snega, tudi napihanega, ter strma travnata pobočja predvsem na prisojnih pobočjih nekoliko nižje, kjer je še dovolj snega. Tam so možni zdrsni plazovi mokrega snega. Večja pozornost je potrebna predvsem v grapah in pod stenami, kjer lahko plazovi sežejo nižje.

Snežne razmere
Zadnje dni so bile le občasne krajevne padavine, tako da je ponekod v visokogorju največ do 10 cm snega. Današnje nevihte so lahko prinesle tudi nekaj sodre. Ničta izoterma je bila nad najvišjimi vrhovi. Sneg se seseda in nižje tali, višje je nekaj pršiča le ponekod v bolj senčnih legah.Sneg je večinoma mehak, v senci višnih vrhov še lahko suh, sicer pa večinoma moker. Stara snežna odeja je utrjena in višje trda, nižje pa južna in mokra. Razmere se spreminjajo v odvisnosti od vremenskih razmer - morebitnih sončnih dni in bolj jasnih noči, ko sneg lahko pomrzne.

Predviden razvoj vremena
V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno in ponekod megleno. Popoldne in zvečer bodo krajevne plohe, nad okoli 2200 m snežne. Veter bo šibak in vzhodnih smeri. V ponedeljek se bo od jugozahoda pooblačilo. Popoldne bodo na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank ter v hribih Notranjske in severne Primorskem občasno padavine. Meja sneženja bo na okoli 2100 m nadmorske višine. Pihal bo šibak do zmeren jugovzhodnik. V torek bo oblačno in megleno s padavinami. Meja sneženja bo med 1800 in 2000 m nad morjem. Pihal bo šibak severovzhodnik. V visokogorju pričakujemo od 20 do 30 cm snega,

Tendenca snežnih razmer
Jutri bodo razmere večinoma nespremenjene, Velik bo vpliv sonca, zato bo možnost, da sprožite kakšen plaz kložastega ali mokrega snega večji proti poldnevu in popoldne. Popoldanske padavine bodo krajevne in nepredvidljive. V ponedeljek bo nekaj sonca predvsem v vzhodnih Karavankah, drugod bo že precej oblačno in sonce ne bo več imelo kaj dosti vpliva. Popoldanskih padavin še ne bo veliko. Sneg v visokogorju ne bo tako južnem kot v nedeljo. V torek se bodo plazovne in snežne razmere v visokogorju hitro spreminjale in čez dan poslabšale.

Naslednja objava: ponedeljek, 1. 5. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies