Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 27.12.2022

Snežne razmere 27.12.2022

27.12.2022
Splošna stopnja nevarnosti - torek, 27. 12. 2022
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Večja previdnost je potrebna v visokogorju, kjer je na različno orientiranih pobočjih nekaj napihanega snega, kložast plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi. Zlasti na severnih pobočjih so lahko prisotne tudi šibke plasti v snežni odeji. Možnost talnih plazov na strmih travnatih pobočjih se je zaradi ohladitve zmanjšala. Snežna odeja je marsikje pomrznjena in poledenela, zato je velika nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
Včeraj in ponoči je ponekod v gorah rahlo rosilo ali deževalo, novega snega nismo zabeležili. Snežna odeja se je zaradi daljšega obdobja brez izrazitih padavin in temperature zraka okoli ledišča večinoma dobro preobrazila. V sredogorju je snežna odeja ponekod ojužena, v visokogorju pa skorjasta in marsikje pomrznjena in predvsem na izpostavljenih mestih tudi poledenela, nekaj je tudi rahlega snega. Pretekle dni je pihal okrepljen zahodni do jugozahodni veter, ki je prenašal sneg le na najbolj vetrovnih mestih v visokogorju. V visokogorju je višina snežne odeje blizu dolgoletnega povprečja, z nižjo nadmorsko višino pa je snega hitro manj, v sredogorju se povečujejo kopna mesta.

Predviden razvoj vremena
Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več predvsem v vzhodnem delu naših gora. Čez dan se bo sredogorje marsikje ovilo v meglo. Pihal bo šibak jugovzhodni veter, v visokogorju pa večino dneva veter severnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 1, na 2500 m pa okoli -5 °C. V noči na sredo bo možen rahel sneg, a zapade lahko le kakšen centimeter snega. Hladneje bo. V sredo bo v visokogorju delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, drugod pa zmerno do pretežno oblačno in predvsem zjutraj in zgodaj dopoldne tudi megleno. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 0, na 2500 m pa okoli -3 °C. V četrtek se bo jugozahodnik znova okrepil. Nizka oblačnost se bo iznad Primorske razširila tudi nad zahodni in južni del Julijcev ter nad del Kamniško-Savinjskih Alp, kjer bo tudi megleno. Bolj sončno bo ob meji z Avstrijo. Spet bo nekoliko topleje. Temperatura na 1500 m bo okoli 1, na 2500 m okoli -2 °C.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo ob ohladitvi na površini povsod pomrznila, od četrtka naprej se bo v sredogorju znova ojužila, snežne razmere se bodo le počasi spreminjale. Nevarnost snežnih plazov bo ostala MAJHNA, 1. stopnje. Morda se bo nekoliko povečala le ob koncu tedna, ko bo še topleje. Povečale se bodo tudi poledenele površine, zato bo nevarnost zdrsa velika.

Naslednja objava: četrtek, 29. 12. 2022

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies