Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 23.12.2022

Snežne razmere 23.12.2022

23.12.2022
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 23. 12. 2022
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom na dovolj strmih pobočjih, kjer so možni posamezni spontani plazovi, predvsem pa lahko plaz sprožite že ob manjši obremenitvi snežne odeje, ki je zaradi otoplitve nekoliko manj stabilna. Nevarnejša so tudi strma s travo porasla pobočja, kjer so možni posamezni spontani plazovi mokrega snega. Z nižanjem nadmorske višine se nevarnost snežnih plazov hitro zmanjšuje, saj je tudi debelina snežne odeje hitro tanjša.

Snežne razmere
Po daljšem obdobju brez padavin se je snežna odeja sesedla in ponekod ojužila in predvsem v sredogorju in v nižjih hribih tudi talila. Odjuga je bila izrazitejša v južnih gorstvih in hribovjih, ki so bili bolj pod vplivom vlažne in tople oblačnosti ter jugozahodnega vetra. Snežne razmere se od kraja do kraja zelo razlikujejo. V sredogorju je sneg marsikje dobro predelan in razmeroma stabilen, snežna odeja je mokra, ponekod je vrhnja plast zamrznila. V visokogorju se še vedno najdejo področja manj preobraženega snega, zaradi segrevanja in ohlajanja snežne odeje je ponekod nastala skorja in bolj pomrznjena področja. Veliko je zametov na različno orientiranih pobočjih, vetru izpostavljene lege so precej spihane. Višina snežne odeje je precej neizenačena. Strma pobočja so se ponekod splazila in na njih skoraj ni snega, nižje ležeče planote pa so lahko zasnežene.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v sredogorju zahodnih in južnih Julijskih Alp oblačno in megleno, višje pa delno jasno z občasno povečan o oblačnostjo. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, baza oblakov bo nad vrhovi. Pihal bo večinoma zmeren veter zahodnih smeri. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli 5, na 2500 m pa okoli 0 °C. Jutri bo zmerno do pretežno oblačno in razmeroma toplo. Tudi ob koncu tedna bo suho in razmeroma toplo. Več jasnine bo v visokogorju in v gorstvih na severu. Predvidoma se bo nekoliko ohladilo v torek.

Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo še naprej počasi sesedal in ponekod v sredogorju tudi talil. Ponoči bo snežna odeja marsikje pomrznila in se čez dan ojužila. Z dovolj strmih pobočjih in s sten bodo možni posamezni plazovi bolj mokrega snega. Temperaturne razmere se ne bodo dosti spreminjale, zato bodo spremembe v snežni odeji počasne. Previdnost bo potrebna v visokogorju, kjer bodo še vedno možni kložasti snežni plazovi. Povečale se bodo tudi poledenele površine, zato bo tudi nevarnost zdrsa večja.

Naslednja objava: torek, 27. 12. 2022

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies