Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 2.1.2023

Snežne razmere 2.1.2023

3.01.2023
Opis stanja in napoved (ponedeljek, 2. 1. 2023)

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 2. 1. 2023
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Večja previdnost je potrebna v visokogorju, kjer je zlasti na severovzhodnih in vzhodnih straneh napihan sneg, kložast plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi. Zlasti na severnih pobočjih so lahko prisotne tudi šibke plasti v snežni odeji, zaradi toplega vremena lahko kakšna od plasti popusti.

Snežne razmere
Sneg, ki je zapadel zadnji, se je zaradi pozitivnih temperatur in visoke vlage sesedel in deloma preobrazil. Na vetru izpostavljenih legah je spihan do stare podlage, ki je ponekod skorjasta, ponekod tudi trda. Grebeni so spihani in v visokogorju ponekod poledeneli. Sicer pa je sneg razmeroma mehak. V sredogorju je moker, snežna odeja se še naprej poseda in tudi tali, snega je razmeroma malo.

Predviden razvoj vremena
Ponoči se bo vrh oblačnosti počasi dvigal, jutri bo v gorah oblačno in megleno, ponekod bodo občasno rahle padavine. Veter bo oslabel, pihal bo večinoma šibak veter zahodnih smeri. Nekoliko se bo ohladilo, ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 2200 m. V sredo se bo v visokogorju spet razjasnilo, tudi na Pohorju in v vzhodnih Karavankah bo popoldne že nekaj sonca. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do jugozahodni veter in ledišče se bo ponovno dvignilo nad 2500 m nadmorske višine. V četrtek bo v visokogorju delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, baza te oblačnosti bo visoko nad vrhovi. Zaradi jugozahodnika bo oblačno in megleno predvsem v sredogorju zahodnih in južnih Julijskih Alp ter v hribih severne Primorske in Notranjske. Tam bo ponekod rosilo. Pihal bo zmerne jugozahodnik. Še malo topleje bo kot v sredo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala, nižje tudi talila. Sredina manjša ohladitev bo snežno odejo v visokogorju nekoliko utrdila, ob ponovni otoplitvi v četrtek pa se bo spet višje ojužila. Nevarno bo zlasti pod stenami in na strmih pobočjih, lahko se porušijo tudi nekatere opasti. Nevarnost snežnih plazov bo nad nadmorsko višino okoli 1900 m ostala ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa bo zaradi majhne količine snega MAJHNA, 1. stopnje.

Naslednja objava: četrtek, 5. 1. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies