Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 20.1.2023

Snežne razmere 20.1.2023

20.01.2023
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 20. 1. 2023
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1600 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje ZMERNA, 2. stopnje. Zmerna nevarnost (2. stopnja) je tudi na območju Idrijsko-Cerkljanskega, Škofjeloškega, Polhograjskega in v višjih predelih Zasavskega hribovja. Tam so predvsem nevarna strma travnata pobočja. V gorah so zlasti nevarna pobočja nad gozdno mejo, kjer veter prenaša sneg in gradi nove snežne nanose. Že pod majhno obremenitvijo lahko sprožite kložast snežni plaz. V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer novega snega zaradi vpliva vetra manj. Pod nadmorsko višino okoli 1600 m so nevarna predvsem strma travnata pobočja. Snežne in plazovne razmere so zelo zahtevne, nevarnost je težko prepoznati. Pri izbiri pobočja se je treba vesti zelo zadržano.

Snežne razmere
Snežna odeja je zaradi hladnega vremena večinoma rahla in se globoko predira. Pod nadmorsko višino okoli 1100 m se je sneg pehodno nekoliko ojužil, na njem je plast bolj suhega snega. Veliko je zametov in opasti, sproti nastajajo nove. Snežna odeja sega do dolin.

Predviden razvoj vremena
V soboto bo pretežno oblačno in predvsem v visokogorju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp tudi megleno. V vzhodnih gorstvih lahko občasno rahlo naletava sneg, a količine bodo zanemarljivo majhne. Pihal bo zelo močan severnik, sunki vetra bodo predvidoma lahko presegali hitrost 100 km/h. Mrzlo bo. Temperatura na 1500 m bo okoli -8, na 2500 m okoli -15 °C. V nedeljo bo pretežno oblačno in ponekod megleno, občasno lahko naletava sneg. Severni veter bo precej oslabel. Temperatura bo podobna kot v soboto. V ponedeljek bo od juga spet začelo snežiti, okrepil se bo severovzhodni veter. V višinah se bo malce segrelo, a temperatura bo povsod ostala pod ničlo.

Tendenca snežnih razmer
Danes, v petek popoldne bo severni veter že dovolj močan, da bo marsikje prenašal sneg. V soboto se bodo razmere hitro spreminjale. Severni veter bo na številnih mestih prenašal velike količine rahlega snega in ga odlagal na južna pobočja. Številno nevarnih mest z napihanim snegom se bo izrazito povečalo! Veter bo prenašal sneg tudi v hribovjih predalpskega in dinarskega sveta. Snežne in vremenske razmere bodo zaradi mraza, vetra, slabe vidljivosti ter nevarnosti snežnih plazov ZELO ZAHTEVNE. V nedeljo se plazovne razmere ne bodo kaj dosti spremenile, nekoliko prijaznejši bodo le vremenski pogoji zaradi šibkejšega vetra. A le prehodno, ker se bo v ponedeljek veter znova okrepil in znova bo začelo snežiti. Novi sneg bo suh in rahel, severovzhodni veter bo delal nove zamete in opasti.

Naslednja objava: ponedeljek, 23. 1. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies