Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 1. 4 .2024

Snežne razmere 1. 4 .2024

2.04.2024
Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 1. 4. 2024
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Dež

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je predvsem v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2400 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje ZMERNA, 2. stopnje. Na najvišjih vrhovih je snežna odeja nestabilna predvsem v zametih, ki so nastali med sneženjem ob južnem in zahodnem vetru. Tam lahko sprožimo kložast plaz že ob manjši obremenitvi. Med približno 2000 in 2400 m bo snežna odeja zaradi ohladitve prehodno bolj stabina, vendar ostaja nevarnost podiranja opasti in zdrsnih plazov. Ob sončnem vremenu v torek in četrtek zjutraj se bo povečala verjetnost spontanega proženja plazov mokrega snega na najbolj osončenih pobočjih.

Snežne razmere
Od petka je v Zahodnih Julijskih Alpah vse do najvišjih vrhov vsaj za kratek čas deževalo ali je padal moker sneg, padlo je več kot 60 cm snega. Drugod je nad 2400 m ves čas snežilo, padlo je do 30 cm snega. Večina sneg je padla z močnim južnim vetrom, ob koncu tudi z zahodnim, nastali so novi snežni zameti. Med 2400 in 2000 m je sprva snežilo, nato pa se je ob izrazitem dotoku toplega zraka od juga ogrelo in je sneg prešel v dež, zato novega snega tam danes do 15 h ni bilo. Pod 2000 m je povsod skoraj ves čas deževalo, v Zahodnih in Južnih Julijcih je padlo kar veliko dežja, ki je zmočil staro snežno odejo in zmanjšal njeno stabilnost. Ob tem so se predvsem na strmih pobočjih nad 2000 m, kjer je pred nekaj dnevi padlo pol metra snega, spontano prožili plazovi mokrega snega. V okolici najvišjih vrhov, kjer je snežilo, so se danes popoldne pojavile tudi nevihte. Danes, v ponedeljek, popoldne se je ob prehodu hladne fronte nekoliko ohladilo; sedaj je meja sneženja na približno 1800 m in se bo v naslednjih urah še malo spustila. Snežna odeja se je na najvišjih vrhovih odebelila, v severnih in severovzhodnih odvetrjih so nastali novi snežni zameti. Nižje se je snežna odeja talila in sesedala, je mokra, le na vrhu prekrita s suhim snegom. Snega v sredogorju je vse manj. Tanka snežna odeja se na prisojnih pobočjih začne šele nad okoli 1800 m ali še višje, v senčnih legah pa se začne strnjena snežna odeja na nadmorski višini okoli 1400 m. Deževje je zmanjšalo tudi stabilnost opasti v visokogorju, ki se lahko ob nenapovedljivem času porušijo.

Predviden razvoj vremena
Lokalne padavine - plohe in nevihte - se bodo po krajši prekinitvi danes, v ponedeljek, zvečer spet pojavile na zahodu in se nato razširile proti notranjosti države. Sredi noči na torek bo v gorah padavin konec, do takrat lahko nad 1500 m pade še do 10 cm snega. Nato bo prehodno zapihal okrepljen severnik, zjutraj pa bo že pihal šibak zahodnik. Zjutraj se bo sprva še nekaj jasnine, že sredi dneva pa bodo predvsem na severu nastale posamezne plohe in nevihte. Nulta izoterma bo v torek na okoli 1800 m. V sredo bo zjutraj sončno, tekom dopoldneva pa se bo pooblačilo, okrepil se bo jugozahodnik. Sredi dneva se bodo pojavljale rahle padavine, nad 1500 m bo padal sneg. Zapadlo bo nekaj centimetrov snega, ki ne bo vplival na nevarnosti proženja snežnih plazov. V četrtek se bo ogrelo, nulta izoterma se bo dvignila na višino okoli 2500 m. Več bo sonca in le malo vetra.

Tendenca snežnih razmer
Sneg, ki bo v noči na torek zapadel nad 1500 m, ne bo vplival na nevarnost proženja snežnih plazov. Nočni severnik ga bo nekoliko razpihal in odložil v odvetrje; snežni zameti bodo predvidoma dobro opazni - stara, od dežja razmočena snežna podlaga, vsebuje precej puščavskega peska, v novih zametih pa bo tega manj in tam bo sneg bolj bel. Zaradi ohladitve bo snežna odeja predvsem med 2000 in 2400 m pomrznila in bo zato prehodno manj občutljiva na dodatno obremenitev - bo bolj stabilna. Ob sončnem vremenu v torek in četrtek zjutraj se bo nekoliko povečala verjetnost spontanega proženja plazov mokrega snega predvsem na strmih vzhodnih in jugovzhodnih pobočjih. Nad 2400 m glavna grožnja ostajajo območja napihanega snega predvsem v bližini grebenov. Kljub prehodni ohladitvi ostajati prisotni grožnji podiranja opasti in proženja zdrsnih plazov tudi v visokogorju!

Naslednja objava: četrtek, 4. 4. 2024

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies