Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 1. 3. 2024

Snežne razmere 1. 3. 2024

1.03.2024
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 1. 3. 2024
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Sodra prekrita s snegom
Vzorec nevarnosti: Dež
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je ZNATNA, 3. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja z napihanim snegom, kjer se lahko ob večji obremenitvi sproži plaz sprijetega snega. V gorah so že rahle padavine, nad pribl. 2000 m kot sneg. Nižje se lahko predvsem na strmih neporaščenih pobočjih sproži še kakšen plaz mokrega nesprijetega snega. Ta nevarnost se bo po ohladitvi tekom današnjega dne zmanjšala, zato bo splošna nevarnost že popoldne ZMERNA, 2. stopnje. Novi sneg do sobote zvečer ne bo bistveno povečal nevarnosti proženja snežnih plazov; povečala se bo v noči na nedeljo zaradi nastajanja novih snežnih zametov z okrepljenim jugozahodnikom.

Snežne razmere
V sredo je deževalo visoko, nad 2200 m, površina snežne odeje se je navlažila, na strmih pobočjih so se spontano prožili manjši plazovi mokrega nesprijetega snega. Ob današnji ohladitvi bo površina snežne odeje nad približno 1500 m pomrznila, nastala bo dežna skorja. Nanjo bo padel nov sneg. Današnja ohladitev bo prehodno nekoliko stabilizirala snežno odejo. V visokogorju vseeno ostajajo nevarna predvsem strma pobočja z napihanim snegom.

Predviden razvoj vremena
Danes, v petek, bo oblačno in megleno z rahlimi padavinami vse do večera. Pihal bo šibak vzhodnik. V noči na soboto bo pričel pihati šibak jugo. V soboto zjutraj bo večinoma suho, vrhovi Južnih in Zahodnih Julijskih Alp bodo v oblakih, drugod pa bo oblačnosti sprva manj. Sredi dneva se bo okrepil jugozahodnik, povsod se bo pooblačilo, spet se bodo pojavile padavine, ki bodo vztrajale do nedelje zjutraj. V nedeljo bo verjetno bolj suho, na vzhodu lahko občasno tudi sončno. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ki bo na izpostavljenih mestih presegal hitrost 60 km/h. Danes tekom dneva se bo v gorah nekoliko ohladilo, temperatura se nato ne bo bistveno spreminjala do ponedeljka. Nulta izoterma bo med 1500 in 1800 m, na 2000 m bo med -1 in -2, na 2500 m pa še 2 do 3 stopinje manj. Večinoma bo snežilo nad 1500 m, občasno ponekod lahko tudi nižje. Nejasen je razvoj vremena v noči na ponedeljek - morda bo suho, morda pa bo padlo še več novega snega.

Tendenca snežnih razmer
Do nedelje zjutraj bo nad 1500 m padlo 20-30 cm snega, v Zahodnih in Južnih Julijskih Alpah pa lahko tudi več kot 40 cm. Padavine bodo rahle, vendar pogoste. Verjetnost proženja snežnih plazov se bo danes zaradi ohladitve nekoliko zmanjšala, novozapadli sneg do sobotnega jutra ne bo bistveno povečal nevarnosti. Okrepljen jugozahodnik bo od noči na nedeljo naprej prenašal novi sneg in gradil zamete, zato se bo takrat nevarnost povečala. Hkrati med navlaženim starim snegom in novim suhim snegom lahko poteka sreženje, ki bo postopno zmanjševalo povezanost novega snega s staro podlago. Snežnih razmer od nedeljskega popoldneva naprej še ni mogoče zanesljivo napovedati, ni izključena možnost nekoliko bolj obilnih snežnih padavin v noči na ponedeljek.

Naslednja objava: ponedeljek, 4. 3. 2024

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies