Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 19.1.2023

Snežne razmere 19.1.2023

19.01.2023
Splošna stopnja nevarnosti - četrtek, 19. 1. 2023
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1600 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje ZMERNA, 2. stopnje. Zmerna nevarnost (2. stopnja) je tudi na območju Idrijsko-Cerkljanskega, Škofjeloškega, Polhograjskega in v višjih predelih Zasavskega hribovja. Tam so predvsem nevarna strma travnata pobočja. V gorah se snežna odeja še naprej kopiči. Zlasti nevarna so pobočja nad gozdno mejo, kjer veter prenašal sneg in gradil nove snežne nanose. Že pod majhno obremenitvijo lahko sprožite kložast snežni plaz. V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer novega snega zaradi vpliva vetra manj. Predvsem v grapah in na zelo strmih pobočjih se bodo danes in jutri še lahko pojavljali posamezni snežni plazovi suhega in nesprijetega snega. Pod nadmorsko višino okoli 1600 m so nevarna predvsem strma travnata pobočja. Snežne in plazovne razmere so zelo zahtevne, nevarnost je težko prepoznati. Pri izbiri pobočja se je treba vesti zelo zadržano.

Snežne razmere
Od nedelje do danes je v gorah skupno zapadlo od 50 do blizu 100 cm snega. Snežne padavine so bile precej enakomerno razporejene, manj snega je padlo na območju zahodnih Julijskih Alp. Več kot pol metra snega je padlo tudi na območju predalpskega sveta zahodne Slovenije in ponekod na Dinarskem gorstvu. Ob sneženju je predvsem nad gozdno mejo pihal zmeren na izpostavljenih mestih tudi močan jugozahodnik, veter je občasno menjal smer, a večino napihanega snega je na severnih in vzhodnih pobočjih. Še vedno je snežna odeja večinoma rahla in se globoko predira. Pod nadmorsko višino okoli 1100 m se je sneg včeraj nekoliko ojužil, na katerega je ponoči in danes padel bolj suh sneg.

Predviden razvoj vremena
Danes popoldne bo večinoma oblačno in megleno. Pojavljale se bodo snežne plohe. Pihal bo šibak do zmeren severnik. Temperatura na 1500 m bo okoli -7, na 2500 m pa okoli -13 °C. Jutri bo oblačno in megleno. Zjutraj lahko pade še kakšna snežinka, potem pa bodo padavine ponehale. Na zahodu se bodo popoldne oblaki trgali. Pihal bo zmeren severnik. Veter se bo popoldne krepil. Temperatura na 1500 m bo okoli -8, na 2500 m pa okoli -14 °C. V soboto bo pretežno oblačno in predvsem v visokogorju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp tudi megleno. V vzhodnih gorstvih lahko občasno rahlo naletava sneg, a količine bodo zanemarljivo majhne. Pihal bo zelo močan severnik, sunki vetra bodo predvidoma presegali hitrost 100 km/h. Mrzlo bo. Temperatura na 1500 m bo okoli -8, na 2500 m okoli -15 °C. V nedeljo bo oblačno in ponekod megleno, občasno lahko naletava sneg. Vetrovno bo, severni veter bo nekoliko oslabel. Temperatura bo podobna kot v soboto.

Tendenca snežnih razmer
Snežne in plazovne razmere se do petka popoldne ne bodo kaj dosti spreminjale. V petek popoldne bo severni veter že dovolj močan, da bo marsikje prenašal sneg. V soboto se bodo razmere hitro spreminjale. Severni veter bo na številnih mestih prenašal velike količine rahlega snega in ga odlagal na južna pobočja. Številno nevarnih mest z napihanim snegom se bo izrazito povečalo! Veter bo prenašal sneg tudi v hribovjih predalpskega in dinarskega sveta. Snežne in vremenske razmere bodo zaradi mraza, vetra, slabe vidljivosti ter nevarnosti snežnih plazov zelo zahtevne.

Naslednja objava: petek, 20. 1. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies