Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 18. 01. 2024

Snežne razmere 18. 01. 2024

18.01.2024
Splošna stopnja nevarnosti - četrtek, 18. 1. 2024
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je med okoli 1700 in 2100 m nadmorske višine, ZNATNA, 3. stopnje, nad okoli 2100 ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Zaradi dežja in otoplitve se je snežna odeja namočila in labilizirala, zato so s strmih pobočij in v grapah možni spontani plazovi mokrega snega. Pod okoli 1700 m je snega precej manj, višje pa novega snega ni toliko, da bi zelo povečal plazovno nevarnost. Nad nadmorsko višino 2100 m so nastale nove klože, ki so na strmih pobočjih potencialno nevarne. Več jih je na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel.

Snežne razmere
V visokogorju nad okoli 2100 m je sneg ostal suh, zapadel je nov. Novi sneg je mehak, podlaga pa večinoma skorjasta, mestoma tudi trda in predvsem na vetru izpostavljenih legah spihana ter poledenela. Nižje je sneg moker, razmočen in zmehčan. Kjer je snega malo, je premočen do tal. Le v vzhodnih Karavankah in na Pohorju je bilo dežja zelo malo, zato je tam sneg ojužen predvsem zaradi otoplitve.

Predviden razvoj vremena
Danes bo popoldne prehodno nekaj sonca. Pihal bo jugozahodnik. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2100 m. V drugem delu noči na petek bodo od severa padavine zajele vso Slovenijo. Hitro se bo hladilo in meja sneženja se bo do jutra spustila do nižin. Temperatura bo pod ničlo. Pihal bo zmeren severni do severovzhodni veter. Zasnežilo bo tudi sredogorje, kjer bo veter tudi delal zamete. Popoldne bo sneženje ponehalo. V noči na soboto se bo razjasnilo, v soboto bo jasno in mrzlo. Pihal bo zmeren severovzhodnik. Tudi v nedeljo bo pretežno jasno in mrzlo, a v višinah se bo že nekoliko segrelo.

Tendenca snežnih razmer
Snežne in plazovne razmere se bodo zaradi sneženja in močne ohladitve precej spremenile. Pričakujemo od 20 do 40 cm novega snega. V visokogorju, kjer je snežilo že danes, se bo novi sneg s starim verjetno sprijel v skupno plast suhega snega, ki bo zaradi trše podlage postala potencialno nestabilna. Stanje bo poslabšal še severni veter, ki bo delal nova območja napihanega snega na južno orientiranih pobočjih. Pod okoli 1700 m, kjer snega ni veliko, bo novi sneg padal na mokro podlago, ki pa bo hitro pomrznila. Tudi tam bodo nastajali zameti, tudi v sredogorju in gričevju. V vmesnih nadmorskih višinah bo povezava med podlago in novim snegom boljša kot v visokogorju, a bo plast novega snega tanjša, ker je danes tam deževalo. Plazovne razmere se bodo poslabšale. Glavna nevarnost bodo strma pobočja, kjer se bodo lahko sprva prožili plazovi suhega snega, pa mesta z napihanim snegom, kjer boste lahko že ob manjši obremenitvi sprožili kložasti plaz. V sredogorju in nižje bo sicer plazovna nevarnost ZMERNA, 2. stopnje, a tudi tam boste lahko na strmih travnatih pobočjih splazili novi sneg, tudi tam bodo ponekod manjše klože. Zaradi mrzlega vremena se stanje ob koncu tedna ne bo kaj dosti spremenilo, šele z dotokom toplejšega zraka v začetku tedna se bo sneg začel hitreje sprijemati in preobražati.

Naslednja objava: petek, 19. 1. 2024

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies