Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 18.12.2023

Snežne razmere 18.12.2023

18.12.2023
Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 18. 12. 2023
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Ob izraziti otoplitvi bodo sredi dneva in popoldne nevarna predvsem strma južna pobočja, kjer so možni manjši do srednje veliki spontani plazovi mokrega snega. Predvsem okoli grebenov in vrhov visokogorja so na južnih straneh na novo nastale klože, ki jih lahko ob večji obremenitvi tudi sprožite. Na senčnih severnih straneh so lahko skrite šibke plasti. Previdno predvsem na prehodih med tanko in debelo snežno odejo, kjer lahko sprožite plaz kložastega snega.

Snežne razmere
V soboto je predvsem v visokogorju pihal okrepljen severnik, ki je na izpostavljenih mestih prenašal rahel sneg in gradil nove klože, zamete in opasti. V nedeljo je gore dosegel suh in zelo topel zrak. Ob sončnem vremenu se je sneg na strmih prisojnih delih ojužil in v sredogorju tudi talil. Sneg je danes ponoči pomrznil, nastala je skorja. V senčnih delih se stanje snežne odeje ni bistveno spremenilo. Snežna odeja ostaja suha, marsikje je od vetra precej preoblikovana. Ponekod poteka sreženje snežne odeje. Snega je v sredogorju razmeroma malo, prisoje so vse višje kopne. Več snega, glede na dolgoletno povprečje, je le v višjih predelih visokogorja, nad okoli 2300 m.

Predviden razvoj vremena
Danes, v ponedeljek, in jutri bomo še v območju visokega zračnega tlaka. Prevladovalo bo jasno in toplo vreme. Veter bo šibak, šele jutri popoldne bo ponekod zapihal zmeren zahodnik. Temperatura na 1500 m bo od 6 do 11, na 2500 m okoli 5 °C. Hladneje bo v senčnih predelih. V sredo nas bo dosegla oslabljena vremenska motnja. Že zjutraj se bo od severozahoda pooblačilo. Iz srednje in visoke oblačnosti lahko rahlo naletava sneg. Proti večeru se bo začelo jasniti, zapihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri. Hladneje bo. Temperatura na 1500 m bo sredi dneva okoli 2, na 2500 m okoli -4 °C. V četrtek se bo oblačnost spreminjala. Zapihal bo okrepljen veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 1, na 2500 m okoli -6 °C. Tudi v nadaljevanju tedna kaže na večinoma suho in vetrovno vreme, brez posebnega mraza.

Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo na južnih straneh ob otoplitvi preobrazil in stabiliziral. Ob ohladitvi, od srede, naprej, se bodo povečala poledenela pobočja. Medtem ko bo na senčnih straneh snežna odeja še vedno ponekod nestabilna, zato bo nevarnost proženja snežnih plazov nad okoli 1800 m ostala ZMERNA, 2. stopnje. Plazovna nevarnost se bo le počasi zmanjševala.

Naslednja objava: četrtek, 21. 12. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies