Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 14. 3. 2024

Snežne razmere 14. 3. 2024

14.03.2024
Splošna stopnja nevarnosti - četrtek, 14. 3. 2024
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je ZMERNA, 2. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna. Stabilnost se tekom dne poslabša na vseh izrazitih prisojah, kjer se lahko sproži kakšen plaz mokrega snega. V osojah visokogorja je sneg še vedno suh in ponekod napihan na plast babjega pšena - tam obstaja tveganje za sprožitev kložastega plazu ob dodatni obremenitvi.

Snežne razmere
Snežna odeja se ob toplem in sončnem vremenu hitro preobraža - posebno na prisojah, kjer se je površina snežne odeje osrenila vse do najvišjih vrhov. Na najbolj izrazitih prisojah pod 2000 m je vrhnja plast srenca že zamrznila dovolj na debelo, da drži težo smučarja in tudi pešca. V zavetju gozdov in v osojah je bilo zamrzovanje manj intenzivno, zato se tam skorja pešcu še predira. V senci je v visokogorju sneg še vedno suh, vendar marsikje zbit zaradi delovanja vetra. Na pobočjih vse do nadmorske višine 2000 m se pod skorjo skriva moker nesprijet sneg. Zjutraj in dopoldne je snežna odeja na prisojah pod 2000 m stabilna, saj trda skorja dovolj dobro prenaša obremenitev smučarja in pešca, da ne pride do preobremenitve plasti globlje v snežni odeji. Na prisojah nad 2000 m snežna odeja še ni pomrznila dovolj na debelo, zato tam še vedno ostaja tveganje sprožitve plazu sprijetega snega ob preobremenitvi zametov predvsem v bližini grebenov. Tekom dne se na najbolj izrazitih prisojah (najprej na JV pobočjih, nato na J in na koncu na JZ) površina snežne odeje lahko ojuži do te mere, da postane nesprijeta in nestabilna. Takrat in tam se lahko spontano ali ob dodatni obremenitvi sproži plaz mokrega snega. V osojah visokogorja so razmere še vedno zimske, ob dodatni obremenitvi se lahko zaradi prisotnih šibkih plasti (babje pšeno) v snežni odeji na ne najbolj strmih pobočjih (pod približno 50°) sproži kložast plaz. Predvsem v bližini grebenov je sneg ponekod spihan do stare pomrznjene podlage, ponekod pa do ledene skorje (požleda), ki je vse do višine 2200 m nastala ob dežju pred tednom dni.

Predviden razvoj vremena
V petek in soboto bo oblačno; v petek bo sonce skrivala visoka oblačnost, popoldne se bo v sredogorju J in Z Julijcev nabrala nizka oblačnost. Toplo bo, nulta izoterma bo okoli 2500 m visoko, na 2000 m bo +4, na 1500 m pa +8 °C. V soboto bo oblačno in megleno. Bo nekoliko hladneje kot v petek z nulto izotermo na 2000 m. V gorah se bodo pojavljale rahle padavine, nad 1800 m bo lahko padlo nekaj centimetrov snega. V nedeljo zjutraj se bo razjasnilo, po sončnem dopoldnevu se bo popoldne ponovno pooblačilo. Spet bo topleje - podobno kot v petek. Do sobotnega večera bo ozračje mirno z le malo vetra; v soboto popoldne se bo v visokogorju krepil severozahodnik, ki bo v nedeljo dopoldne prehodno šibkejši, sredi dneva pa ga bo zamenjal zmeren zahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Od četrtkovega popoldneva naprej bo zrak v gorah bolj vlažen, bo tudi oblačno, zato bo nočno zamrzovanje površine snežne odeje predvsem pod 2000 m manj intenzivno. Tam se lahko v petek, posebej pa ob dežju v soboto, spontano sproži kakšen plaz mokrega snega. Preobrazba snega bo zaradi višje temperature tudi na osojah bolj intenzivna, nesprijet suh sneg (pršič) se bo postopno sprijemal. Novi sneg v soboto ne bo vplival na nevarnost proženja snežnih plazov, dež pod mejo sneženja pa bo nekoliko poslabšal stabilnost snežne odeje.

Naslednja objava: nedelja, 17. 3. 2024

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies