Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 13.1.2023

Snežne razmere 13.1.2023

13.01.2023
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 13. 1. 2023
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. V visokogorju so predvsem nevarna mesta z napihanim snegom, kjer lahko pod manjšo obremenitvijo sprožite manjše do srednje velike kložaste plazove. V sredogorju je snežna odeja stabilna. Nad gozdno mejo so številna območja spihana in poledenela, zato je nevarno za zdrs.

Snežne razmere
V sredogorju je snega malo, večinoma od 20 do 50 cm. Z nadmorsko višino se količina snežne odeje hitro povečuje. Sneg je skorjast in pod vplivom vetra močno preoblikovan. Veliko je mest z napihanim snegom, ki so nevarnejša v visokogorju, kjer je ob zadnjem sneženju zapadla večja količina snega in ga je v torek severni veter prenašal na južna pobočja. V zavetrnih legah visokogorja je še ostalo nekaj rahlega snega.

Predviden razvoj vremena
V petek bo pretežno oblačno. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 0, na 2500 m okoli -4 °C. V noči na soboto se bodo prehodno pojavljale manjše plohe, zapade lahko nekaj centimetrov snega. V soboto dopoldne bo pretežno jasno, popoldne bo nekaj koprenaste oblačnosti. Sprva bo pihal šibak do zmeren severnik, popoldne bo zapihal jugozahodnik. V nedeljo se bo pooblačilo, megleno bo, predvsem v hribih severne Primorske in Notranjske ter v zahodnih in južnih Julijskih Alpah se bodo pojavljale manjše padavine, kakšna malenkost bo možna tudi v Kamniško Savinjskih Alpah. Meja sneženja bo sprva na nadmorski višini okoli 1200 m. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Temperatura na 1500 m in 2500 m bo okoli 0 °C. V noči na ponedeljek in v ponedeljek pričakujemo obilnejše sneženje, ki bo dopoldne hitro ponehalo. Največ padavin bo v zahodni polovici Slovenije, v gorah bo lahko zapadlo več kot 50 cm snega.

Tendenca snežnih razmer
Plazovne in snežne razmere se bodo v visokogorju do vključno nedelje le počasi spreminjale. Nevarnost bo trajnejša zaradi številnih zametov na vseh straneh grebenov in sedel, pa tudi zaradi šibke plasti, ki se nahaja pod novim snegom. V sredogorju se bo sneg čez dan, zlasti na prisojnih legah ojužil in ponoči pomrznil. Krepila se bo skorja. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo, zaradi obilnega sneženja v noči na ponedeljek, izrazito POVEČALA.

Naslednja objava: ponedeljek, 16. 1. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies