Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 13.11.2023

Snežne razmere 13.11.2023

14.11.2023
Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 13. 11. 2023
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju MAJHNA, 1. stopnje. Nekaj previdnosti je potrebno na območjih, kjer je napihan sneg, to pa je v visokogorju, nad nadmorsko višino okoli 2000 m, predvsem vzhodneje pa še malo višje. Sobotni novi sneg večinoma ne predstavlja dodatne nevarnosti, je pa prekril klože in poledenele lege, zato je nevarnost težje prepoznati. Na vetru izpostavljenih legah je površina poledenela, zato je potrebna previdnost zaradi možnosti zdrsa.

Snežne razmere
V noči na soboto in v soboto zjutraj je v gorah snežilo. Meja sneženja je bila na nadmorski višini med 800 in 1000 m. Zapadlo je od 5 do okoli 20 cm snega, odvisno od nadmorske višine, manj ga je bilo tudi v vzhodnem delu naših gora. Ob okrepljenem jugozahodniku so v visokogorju nastajali zameti. Po sneženju se je razjasnilo, sneg se nižje hitro sesedel in tudi talil. Ledišče je bilo že v nedeljo nad 1700 m, do danes se je dvignilo na 2500 m nadmorske višine. Tudi v visokogorju se je sneg na prisojnih pobočjih hitreje sesedal, čez dan ojužil in ponoči pomrznil. Sneg v visokogorju je v senčnih legah mehak, na prisojnih pobočjih pa pokrit s skorjo, ki je tudi ponekod drugod nastala zaradi vetra. Precej je zametov, vetru izpostavljene lege so spihane do kopnega. Tam je ponekod poledenelo. Strnjena snežna odeja se večinoma začenja na okoli 1500 m, v osojah nekoliko nižje, na prisojah pa tudi nad 1600 m. V visokogorju je od 20 do 90 cm snega, več v zahodnih in osrednjih Julijcih kot drugod. Razmere v visokogorju so zimske.

Predviden razvoj vremena
Danes bo precej jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. Nekaj oblačnosti bo v sredogorju severne Primorske in Notranjske. Krepil se bo zahodnik. Jutri se bo vrh oblačnosti postopno dvigal, tudi grebeni in vrhovi Kamniško Savinjskih Alp, Karavank in Pohorja bodo postopno v oblakih. Ledišče bo nad najvišjimi vrhovi. Ponekod na zahodu bo rosilo ali občasno rahlo deževalo. Pihal bo precej močan jugozahodnik. V noči na sredo bodo prehodno povsod možne manjše padavine. Do srede zjutraj se bo razjasnilo, zapihal bo zmeren do močan severozahodnik. Nekoliko hladneje bo, ledišče bo na okoli 2000 m nad morjem. Manjše padavine bodo možne spet v petek, potem kaže zopet na nekaj dni suhega vremena.

Tendenca snežnih razmer
Ob otoplitvi se bo sneg tudi v visokogorju ojužil in nekoliko sesedel, zlasti na osončenih legah. Nižje bo kopnel. Ob ohladitvi v noči na sredo bo pomrznil. Novega snega v noči na sredo bo malo, predvideno okoli 5 cm, v zahodnem delu Julijcev verjetno nič. Do nedelje bo ostalo razmeroma hladno, ledišče bo najnižje v soboto, na nadmorski višini okoli 1400 m. Nato se bo prehodno nekoliko segrelo in v prvi polovici prihodnjega tedna spet ohladilo. Plazovne razmere se ne bodo prav dosti spreminjale. V visokogorju bo še naprej treba nekaj pazljivosti na mestih z napihanim snegom ter na vetru izpostavljenih legah, kjer bo ponekod nevarnost zdrsa. Sneg se bo počasi nekoliko preobrazil in sprijel, a klože bodo ostale. Novega snega v prihodnjih desetih dneh ne bo toliko, da bi vplival na plazovne razmere. NOVO PLAZOVNO POROČILO BOMO OBJAVILI PO POTREBI. če se bodo plazovne razmere izraziteje spremenile.

Naslednja objava: ponedeljek, 27. 11. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Terms of use, Cookies