Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 10.1.2023

Snežne razmere 10.1.2023

10.01.2023
Splošna stopnja nevarnosti - torek, 10. 1. 2023
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. S strmih pobočij se lahko sprožijo posamezni plazovi novega, nesprijetega snega, kložasti plaz pa lahko sprožite že ob majhni obremenitvi snežne odeje na dovolj strmih pobočjih. Grebeni so spihani in poledeneli, nastale so nove opasti.

Snežne razmere
V gorah je v zadnjih 48 urah zapadlo od 10 do okoli 30 cm snega, v zahodnih in južnih Julijskih Alpah pa tudi do okoli 80 cm, največ v Posočju, odvisno pa tudi od nadmorske višine. Novi sneg je v visokogorju suh in rahel ter močno spihan, nižje pa moker in mehak. Spihana mesta v visokogorju so trda in ponekod poledenela. Veliko je zametov.

Predviden razvoj vremena
Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, več jo bo na vzhodu. Vrhovi bodo občasno v oblakih. Pihal bo zmeren do močan severnik, ki bo popoldne slabel. Ničta izoterma bo na okoli 1500 m nadmorske višine. Jutri, v sredo, bo sprva pretežno jasno, nato delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo pihal šibak do zmeren severni veter, ki bo čez dan slabel. Dotekal bo toplejši zrak, popoldne bo ničta izoterma že malo nad 2000 m. V noči na četrtek se bo pooblačilo in prehodno bo v gorah snežilo. Predvidoma bo lahko zapadlo od 5 do 10 cm snega. Prehodno bo zapihal zmeren severni veter. V četrtek dopoldne se bo zjasnilo, popoldne bo zapihal jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Plazovne in snežne razmere se bodo v visokogorju le počasi spreminjale. Nevarnost bo trajnejša zaradi številnih zametov na vseh straneh grebenov in sedel, pa tudi zaradi šibke plasti, ki bo pod novim snegom. Temperatura bo nad okoli 1900 m do petka večino časa ostala pod ničlo, zato se bo novi sneg le počasi preobražal in sesedal, občasno ga bo še prenašal veter spremenljive smeri. Padavine v noči na četrtek ne bodo kaj dosti vplivale na plazovne razmere, ker jih bo premalo. V tem času boste lahko na mestih z napihanim snegom na dovolj strmih pobočjih že ob manjši obremenitvi sprožili plaz suhega sprijetega snega, s strmih pobočij bodo možni še posamezni manjši plazovi nesprijetega snega. Pod okoli 1800 m bo nevarnost precej manjša.

Naslednja objava: četrtek, 12. 1. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies