Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Kamnik Savinja Alps / Kocbekov dom na Korošici / Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici

Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici

Print
Starting point: Za Loncem (980 m)
Lat/Lon: 46,3262°N 14,6543°E
Time of walking: 3 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 828 m
Altitude difference po putu: 1000 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 24.033
 2 people like this post
Number of pictures: 20
Number of comments: 39
Access to the starting point:
Access from Luče: In Luče, take the road in the direction of Kamnik and follow the road past the Gams Inn and over the bridge of the Lučka Bela stream. Just a few ten metres after the bridge, the road to the Lučka Bela valley branches off to the right. Take this road and follow it to the parking lot at the Korošica 3:30 signs.

Access from Kamnik: From Kamnik, take the Stahovica and continue towards the Črnivec Pass. Just before the pass, the road to Kranjski Rák turns sharp left. Take this road, which will lead you to the Kranjski Rák pass. Continue in the direction of Luč and follow the descending road. When the road leads into the valley, you will see signs for Korošica on the left-hand side of the road. Take this road and follow it to the parking lot at the Korošica 3:30 signs.
Path description:
From the parking lot, follow the path towards Korošica. At first wide and gently sloping, the path soon leads to steep slopes, where the path climbs more steeply. The path, which climbs through the forest a little higher, crosses a small clearing where the steepness eases for a short time. The path then re-enters the forest, where it crosses a torrent and then climbs steeply. A little higher up, a beautiful view opens up towards Lučka kopa and Konju. The path continues slowly between dwarf pines, where it continues to a small crossroads at Vratci. Continue straight in the direction of Korošica, initially slightly downhill (the path crosses the exposed slopes below Lastovec on the right). After a few steps, the path leads us to the intermittent lake at Staré Stale. Here, beside the lake, you can often see a group of marmots running along the grassy slopes. The path continues to climb moderately and soon leads to a small stream, which is one of the highest in Slovenia. The stream has a few small waterfalls, which are particularly prominent at this altitude. Slightly higher up, the path, which still runs between dwarf pines, leads to a crossroads, where we continue along the left path (Vodotočnik on the right). The path then climbs up the less and less vegetated slope to Praga (1910m), where we have a view of the Korošica plain. On the left side of the plain we see the Korošica Lodge, which we descend to and reach in a few minutes.
zemljovid puta - Kocbekov dom na Korošici
On the way: Šibje (1210m), Vratca (1655m), Stare Stale (1640m), Prag (1910m)
We can extend the trip to the following destinations: Lučki Dedec, Ojstrica, Planjava
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici1
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici2
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici3
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici4
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici5
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici6
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici7
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici8
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici9
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici10
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici11
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici12
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici13
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici14
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici15
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici16
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici17
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici18
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici19
Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici20
Discussion about the trail Za Loncem - Kocbekov dom na Korošici
petruša17. 05. 2010
V soboto bi radi šli z družino na Korošico, pa me zanima če je dom že odprt in če še je kaj snega.lp
petruša19. 05. 2010
Kako pa je kaj s snegom na poti.lp
zamet19. 05. 2010
Danes 19.5. sem bil na Korošici,sneg se prične na približno tretini poti,šel sem popoldan,tako da se je malo pogrezalo.Lp
zamet19. 05. 2010
Slike so na "Trenutne razmere"
gorazdjustinek10. 06. 2010
pozdravljeni,

mene pa zanima ali je ima kdo mogoče kontakt odgovorne osebe ali infomracijo o tem ali je mogoče najeti kočo pri vodotočnem jezeru oz. ali je tam mogoče prespati. Nikjer ne najdem kontaktov niti od gospoda, ki skrbi za kočo na planini Podvežak. Hvala. lp, Gorazd
irska11. 07. 2011
Te poti kot kaže že dolgo ni nihče uporabljal mežikanje ... Že kolovoz je bolj primeren za terence kot kakšne "navadne" avtomobile. To soboto sva s prijateljico podali na Lučkega Dedca s tega izhodišča in parkirali na mestu, kjer je oznaka "Lonec 5 min", kar je pomenilo 25 minut hoje. Ampak tu označenih 3h30min od smerokaza naprej je pa zelo sprehajalnih mežikanje...midve sva bili na križišču za Lučkega Dedca v 2 urah (vključno s 25min hoje po kolovozu! mežikanje Tudi na PZS je zapisano, da je do koče 2h30min. Je pa lepoooo!!! In že dolgo nisva srečali toliko prijaznih planincev kot tu na Savinjskem koncu!
danicak11. 08. 2011
Po zgornjem opisu poti me zanima, kako izpostavljen je del "prečiti izpostavljeno pobočje pod Lastovcem", je tu pot vklesana ob skalah,morda varovalne vrvi...nimam še mnogo izkušenj,sicer pa veliko željo obiskovat naše lepe gore.
Vsaka informacija mi bo pomagala pri odločitvi.Hvala
ben11. 08. 2011
Sicer te prečnice pod Lastovcem ne poznam, ampak ta del tudi nima nobene veze s to potjo. Tu piše, da na Vratcih lahko zavijemo na pobočja pod Lastovcem, naša pot pa gre naravnost proti Starim Stalam.Zgoraj omenjeno pot sem prehodil in razen nekaj večje strmine, tam približno pri 6.in 7.sliki, ni nobenih izpostavljenih delov. Pa srečno!!! nasmeh

Lp B
danicak12. 08. 2011
ja,super,hvala za razlago, sama strmina ni problem.
Tole je naslednja pot v gore.
Lep podaljšan vikend,
D.
otiv12. 08. 2011
Svoje čase je bila le cesta ob Lučki Beli bolj slaba,še posebno ob kakih nalivih. Drugače pa lepa pot iz doline na Korošico, brez kakršnih problemov.Nekoč sem celo tu videl planike v dolini in skoraj nisem verjel očem.
Pa srečno!
garmont12. 08. 2011
Če želiš prečiti pobočja pod Lastovcem gre za neoznačeno lahko sledljivo pot. Najprej se spusti pod steno, katero potem v rahlem vzponu preči. Na poti ni varoval, je pa precej lep razgled na Konja in Rzenik. Same izpostavljenosti ja za cca 150 metrov. Seveda pa z vrtoglavostjo tu nimaš kaj iskati.
Lp
miha8921. 10. 2011
Lep pozdrav mene pa zanima kolk je ta pot zahtevna za vzpon po snegu? Hvala
otiv21. 10. 2011
@miha89
Sam sicer nisem hodil v pravi zimi,sem bil pa večkrat spomladi in pri prvem obisku je bilo kar nekaj težav z orientacijo.Če si bil poleti,potem ne bo težav.Glede nevarnosti plazov težko ocenim,morda je nevaren del predno prideš na Stare stale,kjer je pot srmejša.Naprej pa ni težav,če le poznaš smer poti.Seveda je potrebno v zimi začeti že v dolini na začetku makadamske gozdne ceste.Zato se turni smučarji raje poslužujejo ceste, ki pelje na Podvežak in se po njej peljejo do Planice,do koder pa je tudi cesta splužena.
Pa srečno!
miha8922. 10. 2011
Hvala otiv smo poskusli danes pa nam žau ni uspelo malo pod presihajočim jezerom smo zgubili sled za merkacijami in se potem komaj prebili čez borovce do jezera. Kjer smo se potem zaradi časa in ker je začelo snežiti obrnili nazaj. nasmeh
otiv22. 10. 2011
Mi je žal,da ti ni uspelo in kakor sem že napisal je dobro,da to pot obiščeš poleti,ko je lažje slediti stezi.Tudi sam nisem prvikrat prišel do Korošice,naslednjič pa že.
Drugače pa je to lepa pot,malce manj razgledna,toda še vedno nudi gorniku to, kar išče v gorah.
Irina23. 10. 2011
miha89 22.10.2011

@otiv ti je zelo prav svetoval. Pot opravi najprej v poletnem času, oz., ko je kopno.
Markacije so zelo zbledele in jih skoraj ni ali pa so kažipoti provizorično privezani kar h količku in na tleh. Pod snegom jih tudi slučajno ne moreš videti. Ravno tako so markacije večidel, kar jih je, "talne". Skratka neuporabno. O tem sem tarnala že poleti, ko sem se po tej poti podala na Korošico.
Do presihajočega jezera je še najlažje priti, naprej je še bolj sitno, še posebaj, če ne veš kje pot pelje.

V kolikor imaš res željo prehoditi pot še to zimo, predlagam, da poišči koga v PD Luče. Prav gotovo so tam gorniki, ki tudi pozimi obiskujejo svoje bližnje vrhove in prav gotovo pot dobro poznajo.
redbull11. 02. 2012
prosim če kdo poroča tle, če je nevarnost plazov na tej poti velika ali ne, zdej po 11.februarja, ko je mal več snega zapadlo. Zdej bo lepše vreme pa bo treba mal naokol.
hvala že vnaprej za informacije

dejan
tisa11. 02. 2012
Dejan za plazove ne vem,mislim pa, da je pot za pravo zimo kar dolga,edino če ne misliš bivakirati na Korošici.Pot boš moral začeti že v Podvolovjeku,ker gozdne ceste verjetno ne plužijo.
Pa srečno!
Irina12. 02. 2012
redbull 11.2.2012
Pot je res dolga in menim, da pozimi ni ravno obiskana, tako, da bi te čakala hoja po celem snegu. Če je nisi prehodil poleti in je ne poznaš dobro, bi ti jo odsvetovala.
Smerokazi na tej poti so prava redkost in še tisti, ki so, so privezani ob kolu na tleh!! Tudi talnih oznak je bore malo, a te tako in tako pozimi ne pridejo v poštev. Tarnala že poleti.
Za obisk Korošice-Ojstrice imaš na voljo drugo pot, veliko bolj prijazno in obiskano tudi v zimskem času. S planine Podvežak.
Mimogrede, na nekaterih delih poti ni GMS signala.
redbull12. 02. 2012
ok hvala za informacije
redbull26. 02. 2012
me zdej zanimajo razmere,zdej pa je ziher že prevozna cesta do lonca.
če lahko kako poročate
lp
tisa26. 02. 2012
Cesta leži v senci,tako je sigurno sneg na njej,verjetno pa ne veliko.
redbull26. 02. 2012
ok hvala tisaa
redbull5. 04. 2012
v soboto nameravam po vsej verjetnosti po tej poti, zanima me če hodite kaj tle,je normalno markirana ali se lahko izgubiš-prosim poročajte čimprej

lp
U&Q5. 04. 2012
jaz sem šla lani po tej poti. Na delu poti so markacije na tleh (na skalah) in niso prav pogoste. Sama sem pot gor našla, navzdol pa sem se malo lovila.
redbull5. 04. 2012
Ka slučajno veš,kje bi se lahko to pozanimal,kakšna je pot. Pozna kdo kakšnega ki je blizu tam doma(izhodišče pred loncem) hvala lp dejan
U&Q5. 04. 2012
Jz ne bi vedla, upam da dobiš odgovor
francimedved5. 04. 2012
Kar korajžno v Podvolovjeku pri spomeniku zaviješ v Dolino Lučka Bela, čez lesen most pa naravnost navzgor, ne levo, preko pašnih vrat Voziš se še kakšnih 5 kmKjer boš za enim levim ovinkom in strmim klancem zagledaš na levi travnik s tablo Korošica, parkiraš in po markirani poti naprej. Ko prideš do Vratc 1655, prideš na en večji travnik prečiš ga po desni strani in tam zoped zegledaš markacije za Korošico, Kmalu prideš do razpotja kjer desno steza vodi na Vodotočnik levo pa do Kocbekovega doma.
redbull5. 04. 2012
ok hvala ti
donat7. 04. 2012
Dost nas ima že GPS naprave, zato bi predlagal, da se ob opisu izleta navede tudi koordinate izhodiščne točke.
Dostkrat ne veš, kje moriš parkirat oz. iščeš začetek poti.
l.p.
bostjan858. 04. 2012
se strinjam z tabo Donat
redbull9. 04. 2012
Irina9. 04. 2012
Bravo! Res ste face.
keti127. 07. 2012
A je kdo morda pred kratkim prehodil pot iz Lučke Bele proti Korošici oz. tudi na Lučkega Dedca? Pred leti sem tam že hodila. Me zanima samo, če je kaj posebnega, ker sem nekje zasledila informacije, da je podrto drevje, itd.
Hvala.
rokštrajhar19. 06. 2017

Včeraj sem se odpravil na Korošico po tej poti " za Loncem ". Moram pa vam povedat , da tako slabe, neprehodne, ponekod zaraščene poti še nisem videl!!!jezen Tu se vidi, da markacisti PD Celje ne delujejo tako kot je potrebno! Ne vem zakaj ?jezenjezen
sifamora28. 06. 2018
Je v zadnjem času kdo šel po tej poti? Lahko pove v kakšnem stanju je le ta?
Hvala
Hriboholic21. 04. 2019
Danes sva šla po tej poti, pot je slabo urejena, markacije so zbledele...
Načeloma se pa ob dobri pozornosti brez težav pride do cilja... Ko se spustiš do jezera je bil sneg. Tam je bilo potrebno malce improvizacije in iskanje poti... ravno tako malo nad jezerom.
Ampak ker sem pot pred izletom preveril na zemljevidu ni bilo večjih težav. Kljub snegu in pomanjkanju markacij (ker so prekrite s snegom)
se je dalo priti do pogorelega doma.
zdejan29. 04. 2022 19:22:09
Poskusil danes po tej poti. Že čez 15 minut zgubil pot zaradi padlih dreves. Vztrajal sem naprej po grapi in brezpotju, ven sem prišel pri Vodotočniku. Naprej nisem mogel zaradi snega nad 1800 m, saj sem se ugrezal do pasu, nobeden še ni zgazil poti, pa sem se raje obrnil. Nazaj grede sem našel pravo pot navzdol. Pot je v slabem stanju, prekrita z listjem in rastlinjem, markacije so zbledele, smerokaz le enkrat.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Terms of use, Cookies