Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Mala Osojnica / Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica

Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica

Print
Starting point: Velika Zaka (Bled) (480 m)
Time of walking: 25 min
Difficulty: partly demanding marked way
Altitude difference: 211 m
Altitude difference po putu: 211 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Author: heinz
Views: 55.466
 3 people like this post
Number of pictures: 19
Number of comments: 29
Access to the starting point:
From the Ljubljana - Jesenice motorway, take the Lesce exit and head towards Bled. When you arrive in the tourist town, drive straight through it in the direction of Bohinjska Bistrica. Pass through the village of Mlino and drive past the Hotel Vila Bled, then at the crossroads turn right (the left one goes towards Bohinj). When the road descends in 3-4 bends to the vicinity of the lake (Njivice), drive along the lake for another 10 m in the direction of Zaka. About 400 m before Velika Zaka, where the regatta usually finishes, you will see a dirt road on the left side of the road and hiking signs along it. Take the latter and park in a suitable place (the parking space next to the Home of the Slovenian Museum is reserved for guests).
Path description:
From the parking lot, continue uphill to the House of Museums of Slovenia, where in front of the building you turn first slightly right, then left, where you enter a path leading into the forest towards Osojnica. Once in the forest, turn right and follow the marked path uphill (number 6 by the sign).
The trail soon starts to lead us towards the summit in curves. Somewhere in the middle, we first come across a small steel cable which helps us over a less exposed steel cable, and then a wooden fence helps us almost all the way to the top. A necessary turn or two is followed before we find ourselves in front of a high, almost vertical, set of metal steps that run along the rock face towards the top (slip hazard when descending in the wet). There is also a metal handrail alongside. Once you reach the top, a bench awaits you and you continue to the left, where you soon meet the wooden fence again on an otherwise easy part. After the path first descends to the left towards the edge, it climbs slightly to the right again, and soon reaches a fenced lookout with benches and an information board.
zemljovid puta - Mala Osojnica
We recommend: similar trips, Inscription book
Pictures:
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica1
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica2
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica3
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica4
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica5
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica6
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica7
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica8
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica9
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica10
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica11
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica12
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica13
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica14
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica15
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica16
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica17
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica18
Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica19
Discussion about the trail Velika Zaka (Bled) - Mala Osojnica
heinz14. 05. 2009
Kljub navidez nedolžni in kratki zadevi, je M. Osojnica v preteklosti že terjala davek od obiskovalcev. Npr. lani 2.10., ko je pri sestopu zdrsnil in na kraju podlegel nek Avstralski planinec, medtem ko je bil ob iskanju preminulega hudo poškodovan celo gorski reševalec.

No, sam izlet pa izgleda prav fletno! Kdor še ni bil, naj gre čimprej..Priporočam!
Parkeljc4. 11. 2009
Danes s kolegom šel po opisani poti na Malo Osojnico. V lepem vremenu mora biti res lep razgled s tega "griča". Tam kjer so na sliki stopnice zares toplo priporočam vzpon in ne sestop, še posebej ob mokri podlagi, saj sva imela s seboj psa ovčarja, ki je začel cvilit od strahu. No, razgled je bil kljub naletavanju snega lep. Nato sva se povzpela še na Veliko Osojnico - nič posebnega, nobenga posebnega razgleda. Sestopila pa sva še na sedlo in po petminutnem vzponu prispela na Ojstrico. Od tukaj je še najlepši pogled proti Bledu in Karavankam. Vse skupaj je trajalo kako urco in pol. Ravno prav, da se prešvicaš. Posebnost poti se mi zdi nenavadno veliko število klopi, ki so ob poti. Superca.
heinz5. 11. 2009
Ko si že na Bledu, velja obiskati tudi Stražo po Riklijevi poti, ki se nahaja nekako nad hotelom Toplice, sicer bolj poznano po smučišču ali letnem sankališču, ki se nahaja na njenem severnem pobočju. Opis najdeš pod izlet Želeče (Bled)- Straža (Riklijeva pot).
darh1. 04. 2010
Prejšnjo soboto smo se v okviru daljšega izleta okrog jezera povzpeli tudi na malo osojnico, a raje po daljši poti mimi Ojstrice. Tudi nam se je zdel pogled z Ojstrice lepši kot z Osojnice. Več o našem podvigu si lahko preberete tule.
VanSims12. 09. 2010
Kljub temu, da se je že zgodila smrtna nesreča na tej poti(ker je planinec zašel s poti v megli) ne vidim razloga za oznako delno-zahtevna. Ta oznaka zna neupravičeno preplašiti koga, ki ni siguren in ki se boji zahtevnejših poti.
Darxta9. 02. 2013
Včeraj sem šel gor v snegu in na začetku je potrebno biti precej pozoren na markacije, le-te pa imajo zraven narisane puščice, ki znajo malce zmesti človeka. Vsekakor priporočam, da se markacije gledajo precej vnaprej.
Najbolje gor po tej poti, dol pa mimo Ojstrice.
Razgled: FENOMENALEN!!! velik nasmeh
JutranjaZarja16. 04. 2014
drevje leži povsod, pot je neprehodna in nevarna!jezen
MiciA1. 05. 2014
Ravno sem prišla z M. Osojnice (pot: mimo Doma muzealcev). Res povsod leži drevje, a v suhem vremenu in s "pametjo v nogah" brez večjih težav prideš do vrha. Lep razgled poplača nekaj v majico ujetega znoja.
metod1. 05. 2014
Se strinjam z napisanim. Iskal naravni most na Mali Osojnici teden dni nazaj, a ga nisem našel. Ve kdo kje ga se ga najde?
always_cocacola20. 02. 2015
Danes sva se s fantom odpravila po opisani poti proti Osojnici. Pot je letnemu času primerna, vendar je jeklenica ''iztrgana'' iz skale in nadaljna ograja napol podrta... nato sva raje obrnila, ker nisva vedela kaj naju čaka višje... mrk pogled
heinz20. 02. 2015
Kaže da Infrastruktura Bled ne opravlja svojega dela, kot se spodobi (ali pa ni več pooblaščena za to). Dokaj žalostno za morebitne turiste.
Višje se nahajajo strme stopnice, katere v kolikor niso primerno vzdrževane utegnejo postati nevarne. Glede na vse skupaj je v tem zimskem času verjetno res najbolje uporabiti kar pot mimo Ojstrice.
lucca24. 02. 2015
Nazadnje, ko smo bli tam je bila tabla pred stopnicami prečrtana z rdečim trakom, ste morda to zasledili? Po povpraševanju naokoli, je pot zaprta že kar nekaj časa. Tako, da je potrebno it mimo Ojstrice. nasmeh
Šuška5. 03. 2015
Mi lahko kdo pove, kakšna je pot mimo Ojstrice na Malo Osojnico? nasmeh
viharnica5. 03. 2015
Predvsem blatna nasmeh
Šuška6. 03. 2015
O tem, da je blatna ne dvomim, bolj me zanima, zahtevnost, čas itd. Ali je mogoče tu kje že kaj napisano kje točno se gre?
zmeden
heinz6. 03. 2015
Pot je lahka. Začnemo jo na kolovozu (makadamu), ki se vzpenja na desni mimo Doma muzealcev Slovenije, torej poleg zgoraj opisanega izhodišča. Ta se višje zoži v kolovoz, ki nas kasneje pripelje v bližino Ojstrice na desni. Tu pot zavije rahlo levo in se v nadaljevanju strmeje vzpne skozi gozd. Ko strmina popusti, pot zavije levo (desno Velika Osojnica) in nas skozi gozd po nekaj minutni hoji , delno ob prepadnem robu pripelje do razgledišča na Mali Osojnici.
Pot je delno označena, občasno (proti koncu) pa moramo slediti bolj shojeni smeri.
Čas hoje cca 1 ura.
Tega opisa zaenkrat tukaj (še) ni najti.
Lp,H!
Šuška7. 03. 2015
Super, najlepša hvala nasmeh
Mira.k29. 03. 2015
Pot čez stopnice je še vedno zaprta,sem se danes odpravila tja in sem bila zelo razočaranamrk pogled.Zelo so me namreč zanimale ravno stopnice.Mislim da bi blejski turistični delavci lahko malo bolje poskrbeli za svoje izletne točke. Žalost.
penkob18. 04. 2015
Živijo, zanima me ali je ta pot še vedno zaprta? Če je ali bi mi znali svetovati kakšno drugo razgledno točko na blejsko jezero? hvala
penkob18. 04. 2015
Kako pa zgleda pot? zasnežena?
čudodelka18. 04. 2015
Živijo, zelo lep pogled na Blejsko jezero je z Lovske koče na Taležu. Tule je opis poti
http://www.hribi.net/izlet/bodeski_most_lovska_koca_na_talezu_/21/787/1411
Pa obilo užitka ob razgledih nasmeh
heinz18. 04. 2015
Ta pot (po stopnicah) je bila pred kratkim še zaprta. Na Malo Osojnico ki ponuja lep razgled na jezero pa se lahko podaš tudi po tej poti:
http://www.hribi.net/izlet/velika_zaka_bled__mala_osojnica_ob_ojstrici/1/1249/5262

Mimo grede velja obiskati tudi Ojstrico, s katere se ponuja enako podobno lep razgled na Blejsko jezero. Drugače pa sta glede pogleda proti Bledu zanimiva tudi Babji zob in Galetovec.
Bojan_A29. 01. 2017
opazovalec30. 01. 2017
Izjemno slikovit opis za podoživljanje, komur te dni ni bilo dano podati se na otok. V soboto je vreme še dopuščalo poglede od daleč.
babica 522. 02. 2023 16:41:17
Ker že kar nekaj let ni bilo nobenega komentarja, me zanima, če kdo pozna trenutno situacijo na poti. Ali je čas za obisk že primeren? Ali je na vrhu tudi žig?
heinz22. 02. 2023 23:35:46
Pot je tisti čas, ko je nastal opis vzdrževala Infrastruktura Bled. Mogoče vam lahko dajo kakšno informacijo. Osebno dvomim, da so stopnice že dovolj suhe za varen sestop.
tjabi24. 02. 2023 10:34:52
Pot še vedno vzdržuje Infrastruktura Bled. Pred približno dvema tednoma so požagali in odstranili polomljene veje. Stopnice so še ledene.
babica 53. 01. 2024 16:53:43
Ali je na Osojnici ali Ojstrici tudi žig?
georgia3. 01. 2024 18:29:00
Ne (vsaj do lani ni bil). So pa čudoviti razgledi in klopice ...
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies