Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?

Solkan - Sabotin (northern way)

Print
Starting point: Solkan (100 m)
Lat/Lon: 45,9751°N 13,6484°E
Destination: Sabotin (609 m)
Name of path: northern way
Time of walking: 2 h
Difficulty: partly demanding marked way
Altitude difference: 509 m
Altitude difference po putu: 509 m
Map: Goriška 1:50.000
Recommended equipment (summer): helmet, lamp
Recommended equipment (winter): helmet, lamp
Views: 59.767
 6 people like this post
Number of pictures: 21
Number of comments: 28
Access to the starting point:
First we drive to Nova Gorica and then continue our drive to Tolmin. At the end of the village Solkan, turn left into a large parking area in front of the Solkan Bridge.
From Tolmin, drive towards Nova Gorica, but only as far as the village of Solkan. At the beginning of the village, turn right and park in the large parking lot behind the Solkan bridge.
The starting point is at the parking lot at the end of Solkan, which can be reached by public bus from Nova Gorica or Šempeter.
Path description:
From the parking lot, cross the Solkan Bridge and then on the other side of the bridge, you will see the mountain signs for Sabotin (southern and northern trail). To climb Sabotin on the northern trail, first descend under the bridge and then walk up the trail that runs along the Soča River and the railway. The gently sloping, or horizontal, path then takes you past the Solkan hydroelectric power station and, after about half an hour's walk from the starting point, leads you to the mountain signposts, where you continue up to the left. The path continues to climb moderately, following an old military causeway to a beautiful lookout point with a bench. Here the path turns left and after a further few minutes of ascent leads us to a crossroads where we have two options for continuing. Continue to the right in the direction of Sabotina (left Sabotin, past the ruins of St Valentine's), along a path that gradually starts to climb steeper and steeper. The steeper and steeper path, however, leads us under the cliffs of the upper slopes of Sabotino. The path then crosses the steep slope (easy) with the help of a moderate incline and then climbs up to the numerous caverns (it is a good idea to carry a torch to walk through the tunnels). Before the caverns, the path turns to the left and climbs up the steps again with the help of a rope ladder. There is a steep climb through the military tunnels and the path leads to the house on Sabotino. From home, we continue towards the summit and after a 15-minute walk from home, a moderately steep and increasingly scenic path leads us to a scenic peak.
zemljovid puta - Sabotin
On the way: Dom na Sabotinu mountain hut (560m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Solkan - Sabotin1
Solkan - Sabotin2
Solkan - Sabotin3
Solkan - Sabotin4
Solkan - Sabotin5
Solkan - Sabotin6
Solkan - Sabotin7
Solkan - Sabotin8
Solkan - Sabotin9
Solkan - Sabotin10
Solkan - Sabotin11
Solkan - Sabotin12
Solkan - Sabotin13
Solkan - Sabotin14
Solkan - Sabotin15
Solkan - Sabotin16
Solkan - Sabotin17
Solkan - Sabotin18
Solkan - Sabotin19
Solkan - Sabotin20
Solkan - Sabotin21
Discussion about the trail Solkan - Sabotin (northern way)
nofix21. 04. 2009
Za izhodišče severne poti lahko vzamemo tudi parkirni prostor pri solkanskem pokopališču. Nadaljujemo 100 m SV po asvaltni potki kjer se nam odpre pogled na železniško progo in v nadaljevanju na Solkanski most. Most brez najmanjšega strahu prečimo (tudi če nas preseneti vlak so na mostu stranski ograjeni prostori kamor se lahko umaknemo) in na drugi strani se priključimo že prej opisanemu poteku poti.
Kot drugo bi pa rad opozoril na veliko modrasov na Sabotinu v poletnih mesecih, zato takrat priporočam da ste malo bolj glasni, da ne bo presenečenj.

LP
pier22. 04. 2009
Hoja po solkanskem zelezniskem mostu je strogo prepovedana. Malce neodgovorno vabiti izletnike, da uporabljajo ta most, ko lahko brez nobene nevarnosti precijo navadni most.

LP
Enka22. 04. 2009
Pozdravljeni! Mika nas tale severna pot, ker pa na izlete hodimo s psičko, me zanima, ali je pot skozi rove primerna za psa (zlasti, da ni kakšnih lestev ali česa podobnega)? Za odgovore se najlepše zahvaljujem!
pier22. 04. 2009
V rovih ni problema so samo strme stopnice. Za psicko bi lahko bilo malo tezje v zadnjem delu pred kavernami (kratek del), kjer je pot strma in malenkost izpostavljena.

Lep pozdrav
ksena23. 04. 2009
Na Sabotin grem pogosto in to z mojo psičko, ki pot premaga brez problemov.Gor po severni in dol po južni strani, lahko pa tudi gor in dol po krožni poti severne strani. No, edini problem so na določenih mestih bolj ostri kamni, ki niso prijazni pasjim blazinicam. Ampak vseeno se hoji tam gor ne upira.
Enka24. 04. 2009
Pier in ksena, hvala! Mislim, da se bomo kar kmalu ojunačili, ker tele slikce kar vabijo nasmeh.
dsusnik23. 04. 2010
Res lepa in relativno lahka pot. b/p.
darh27. 04. 2010
Mi smo se v nedeljo po severni poti spustili v dolino. Zmotila so nas le sveža dela na odseku med cestnim mostom in točko, kjer se pot spusti iz gozda, kjer nas sedaj namesto pešpoti in kolovoza iz zgornjih slik pričaka sveže razrita cesta in gradbeni stroji. Več o naših vtisih si lahko preberete tule.
katjuša227. 04. 2010
darh-
tvoj blog sem si pa kar shranila.
Zelo lepo opisuješ poti.In tisti potopis o dolini Glinščice preizkusim v najbližnji prihodnosti.nasmeh
VanSims18. 10. 2010
Smerokaz za južno in severno pot je na prvi pogled zavajajoč. Zato še enkrat:

- za SEVERNO pot gremo POD MOST
- za JUŽNO pot gremo naprej
Enka22. 02. 2011
Tole je ena skrajno luštna pot na en skrajno lušten hrib. Ravno prav strma, da na vrhu čutiš, da si hodil, ravno toliko (mičkeno) zahtevna, da ni dolgčasnasmeh. In definitivno povsem primerna za pasje prijatelje (pier in ksena, še enkrat hvala za spodbudo izpred dveh let!). Toplo priporočam!
VanSims11. 04. 2011
ZA OBISK KAVERN še bolj kot svetilko priporočam ČELADO!!! Strop je res nizek in nevarnost udarca v glavo velika. Tudi sam bi se če me ne bi zaščitila čelada.

Pot je na začetku dokaj položna potem pa se kar strmo vzpne sicer bi pa rekel, da je lahka po tehnični plati.

Kar se tiče psov pa kaverna in izpostavljenost(ki ni ne vem kako blazna) še nista tako problematična, bolj se mi zdi drobir na poti za pasje tačke. Paziti moramo tudi da pes ne proži kamenja na spodaj hodeče.
Dimitri Tabaj13. 02. 2012
Bil gor včeraj! -8, sunki vetra do okoli 150! Soča pri jezu med Sabotinom in Sveto Goro je poledenela.cool
Ted29. 08. 2013
Vzpon po severni poti je po mojem mnenju boljši kot po južni strani.
Pohvaliti pa moram tudi oskrbnike doma za prijaznost in ustrežljivost saj so mi omogočili ogled muzeja kljub temu, da je bil zaprt.
Maja M.27. 09. 2014
Danes, 27.9.2014, sem na makadamskem parkiriscu ob tabli Obcina Brda pozabila svoje zlozljive gorniske palice mrk pogled. Najditelja prosim, da se javi. Zelo bom vesela.
dejan6816. 03. 2015
Eno vprašanje za poznavalce Sabotina. Če je v vipavski dolini burja prek100, kako je potem na Sabotinu, enako ali kaj manj? Lp Dejan
SuzanaM16. 03. 2015
Na samem grebenu lahko tako močno piha, da se težko obrdžiš na nogah. Koliko km/uro je to, pa težko rečem. V primeru hudega vetra se da it po poti, ki gre tik pod grebenom po italijanski strani. Že samo kak meter pod grebenom se da na južni strani normalno hodit, tudi če na vrhu piha za odnest. Večkrat preverjeno.
dejan6816. 03. 2015
Hvala.Tolko da vem kaj lahko pričakujemo če bo za vipavsko dolino napovedana moćna burja. Sicer pa nameeravamo po severni gor in juzni dol. Lp
Majdag8. 04. 2018

Krožna pot, pristop po severni in sestop po južni strani. Hoja po mejnem grebenu je lepa, je pa že vroče.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2018/04/sabotin-park-miru-krozna-pot.html
Majdag9. 04. 2018

Hvala za info Carpinus, zelo zanimivo.
Marjas8. 06. 2020
Ali je pot po severni smeri primerna za otroka 6 let? Ali je zelo izpostavljena? Do te mere, da obstaja nevarnost zdrsa?
mirank8. 06. 2020
Sami najbolje poznate svojega otroka in njegove sposobnosti. Ta pot je dovolj široka in varna za normalno gibalno sposobne ljudi, o neki izpostavljenosti ni za govorit, v težave rinit pa se da skoraj povsod na tem svetu. Kar veselo na potnasmeh
dako8. 06. 2020
Severna pot se začne položno po kolesarski stezi Solkan-Plave, kjer se po dveh kilometrih levo odcepi na mulatjero. Pot po mulatjeri se zmerno vzpenja do razgledne točke in malo naprej odcepa kjer se odločimo;levo-Sv. Valentin in po grebenu na vrh ali desno-mimo kavern in na vrh. Po tem odcepu je pot mimo kavern kar strma , vendar ob upoštevanju varne hoje, neproblematična. Če je otrok vajen hribov mislim, da ne bi smelo biti težav. Lažja smer, v vseh pogledih, je južna pot.. Lp
jax9. 06. 2020
Najlažja pot na Sabotin je vzpon po severni poti do razpotja, nato pa po prečnici do Valentina. Tako si do grebena na nekakšni mulatjeri. Tam pa res ne bi smelo bit težav (no, potem na grebenu se malo popazi, ampak res ni nič takega).
Majdag5. 03. 2021


Sabotin -3.3... Po severni gor in po prečnici nazaj na jutranjo pot. jax imaš prav, najlažji pristop je po tej poti. Rožic je bolj malo in še te so le na začetku poti. Na vrhu le trije, koča pa je zaprta. Luštna pot..nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2021/03/sabotin-pot-spomina-in-opomina.html
Ted21. 01. 2023 12:51:56
Za gospo iz Jesenic, pot na Sabotin je normalno prehodna in suha.
Lp, družba iz vlaka
Majdag21. 01. 2023 16:35:28
Najlepša hvala, Ted.nasmeh
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Terms of use, Cookies