Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Kamnik Savinja Alps / Velika Raduha / Rogovilec - Velika Raduha

Rogovilec - Velika Raduha

Print
Starting point: Rogovilec (590 m)
Lat/Lon: 46,3985°N 14,7069°E
Time of walking: 4 h 30 min
Difficulty: very difficult marked way
Altitude difference: 1472 m
Altitude difference po putu: 1500 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Recommended equipment (summer): helmet
Recommended equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Author: JTrogar
Views: 28.858
 2 people like this post
Number of pictures: 52
Number of comments: 27
Access to the starting point:
From Mozirje or via Kranjski Rak, drive through Luce and on past Igla to Rogovilc just before Solčava. There is a parking space on the left side of the main road.

Path description:
From the parking lot, the first kilometre leads along the main road towards Solčava. After the sign for the Klemenšek locksmith shop, turn right and the path soon turns into a track and into the wods. The path to Tolstovršnik is very steep. At Tolstovršnik we have a nice view of Solčava and Olševa above it.
From Tolstovršnik we continue along the steep forest road via mountain pasture Javorje. Further on, the road becomes more elevated and goes downhill for some time in the upper part. When the path changes from road to track, the long crossing to Grohat begins. This part of the path ascends slowly, almost imperceptibly, and descends briefly on several occasions. It follows a beautiful track with a nice steel cable above it. The end of the crossing is at mountain pasture Grohat. Here you can rest and have refreshments in the hut on Grohat.
At the hut, turn right onto the footpath for Raduha. The trail leads us first through the pasture past the GRS hut. Here the path starts to climb a little steeper and soon leads us to a crossroads where we turn right on a very difficult climbing route. The easier left path leads to Raduha over Durce. The trail then climbs through sparse forest and crosses the steep slopes below Malo Raduha. The trail soon leads to the first rocks. The well-protected path over the north face first leads us along the left side of a steep ravine, then crosses the ravine and is followed by a somewhat exposed but well protected climb to the ridge Raduha. On the ridge, join the path from the Hut na Loki and the path from Grohat over Durce. It is then only a few minutes of easy climbing to the top of Raduha.
You can descend along the approach route or via mountain pasture Arta, past Snežna jama to Rogoviliec, you can also descend to Grohat via Durce.
zemljovid puta - Velika Raduha
On the way: Koča na Grohatu (1460m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Rogovilec - Velika Raduha1
Rogovilec - Velika Raduha2
Rogovilec - Velika Raduha3
Rogovilec - Velika Raduha4
Rogovilec - Velika Raduha5
Rogovilec - Velika Raduha6
Rogovilec - Velika Raduha7
Rogovilec - Velika Raduha8
Rogovilec - Velika Raduha9
Rogovilec - Velika Raduha10
Rogovilec - Velika Raduha11
Rogovilec - Velika Raduha12
Rogovilec - Velika Raduha13
Rogovilec - Velika Raduha14
Rogovilec - Velika Raduha15
Rogovilec - Velika Raduha16
Rogovilec - Velika Raduha17
Rogovilec - Velika Raduha18
Rogovilec - Velika Raduha19
Rogovilec - Velika Raduha20
Rogovilec - Velika Raduha21
Rogovilec - Velika Raduha22
Rogovilec - Velika Raduha23
Rogovilec - Velika Raduha24
Rogovilec - Velika Raduha25
Rogovilec - Velika Raduha26
Rogovilec - Velika Raduha27
Rogovilec - Velika Raduha28
Rogovilec - Velika Raduha29
Rogovilec - Velika Raduha30
Rogovilec - Velika Raduha31
Rogovilec - Velika Raduha32
Rogovilec - Velika Raduha33
Rogovilec - Velika Raduha34
Rogovilec - Velika Raduha35
Rogovilec - Velika Raduha36
Rogovilec - Velika Raduha37
Rogovilec - Velika Raduha38
Rogovilec - Velika Raduha39
Rogovilec - Velika Raduha40
Rogovilec - Velika Raduha41
Rogovilec - Velika Raduha42
Rogovilec - Velika Raduha43
Rogovilec - Velika Raduha44
Rogovilec - Velika Raduha45
Rogovilec - Velika Raduha46
Rogovilec - Velika Raduha47
Rogovilec - Velika Raduha48
Rogovilec - Velika Raduha49
Rogovilec - Velika Raduha50
Rogovilec - Velika Raduha51
Rogovilec - Velika Raduha52
Discussion about the trail Rogovilec - Velika Raduha
davorin14. 09. 2009
A je to res "zelo zahtevno"?
aljoša114. 09. 2009
Ne, kvečjemu zahtevno. Sem bil že dvakrat po njej, pa se mi ni zdela težavna.
lepenatka14. 09. 2009
V suhem je ta pot prav lušna, v mokrem pa lahko zelo zoprna.
Pa včasih je potrebno imeti malo daljše nogenasmeh))
JTrogar14. 09. 2009
Ocena poti je po moje povsem primerna, saj se pot ocenjuje po najtežjem delu na njej. Najtežji del je res samo nekaj metrov, vendar je za osvojitev vrha treba prek njega, da o razmerah pozimi sploh ne govorimo. Lp, Janez.
turi 110. 02. 2011
v nedeljo imamo namen iti čez grohot na raduho gremo prvič po tej poti in me zanima ali je res zelo nevarna pozimi ta pot verjetno brez cepina ne gre že vnaprej hvala

lp.
Lenko11. 02. 2011
Zimski vzpon po plezalni poti na Raduho je resen gorniški podvig, ki zahteva izkušenega gornika in popolno zimsko opremo. Dostop do stene poteka čez nekaj strmih snežišč, naklonina v sami steni je mestoma kar velika in ne dopušča nobene napake. V zakup vzamite tudi da so varovala večinoma pod snegom. Jaz bi na vašem mestu za prvič raje izbral katero drugo pot...pa varen korak in srečno.
redbull2. 03. 2012
je kdo bil po tej plezalni v tem času, tam ko so varovala me zanima, če je velik snega, zdaj ko je bolj toplo,če se lahko normalno primeš za njih
hvala
Domch2. 03. 2012
Zagotovo je veliko snega, saj celotna stena v senci in zatišni legi. Iz mojih informacij naj bi bilo snega proti Durcam vsaj do pasu tako, da glede na to ga tudi v tvoji smeri ni za pričakovati veliko manj.
lakkon20. 07. 2013
Pozdravljeni.

Nikoli še bil na Raduhi. Za tole pot piše, da gre za zelo zahtevno označeno pot, ni pa od priporočene opreme navedenega samovarovalnega kompleta. Ni res potrebe po slednjemu ali je pomota pri navedbi? Morda temu tako, ker gre za res kratek odsek, ki bi potreboval 'pomoč', a se ga vseeno da premagati brez? Ta del navaja 'Jtrogar' tukaj 14.9.2009:

''Ocena poti je po moje povsem primerna, saj se pot ocenjuje po najtežjem delu na njej. Najtežji del je res samo nekaj metrov, vendar je za osvojitev vrha treba prek njega''.

Za nekoga (pa ne zase), ki ima že izkušnje s pol-plezarijo po zahtevnih označenih poteh brez samovarovala, ne pa tudi po zelo zahtevnih poteh, bo tale del poti šel čez brez večjih težav oz. brez samovarovala?

Hvala za pomoč.
zico1020. 07. 2013
Z vsem spoštovanjem do gora gre po tej poti v lepem vremenu brez samovarovalnega kompleta cisto ok. Priporocam pa celado
tina bork10. 08. 2013
Hej! Iščem družbo za v hribe (zadnji teden v avgustu). Šla bi čez Grohat na Raduho.
pohodnik388. 05. 2015
Pot je do nadaljnega zaprta

pohodnik388. 05. 2015
Pot je do nadaljnega zaprta

http://www.pzs.si/novice.php?pid=10116

bo_zl4. 07. 2015
Danes prehodil to pot. Opozorilne table o zaprtju nikjer. Potem pa izvem da podor sploh ni nov, temveč star že 4 leta. Bi rekel da drži, saj je pot čez podor že dodobra nadelana.
bo_zl4. 07. 2015
Lepa tale krožna tura, ki je danes za mano. Rogovilc-Grohat-Raduha (po plezalni)- Loka pod Raduho-Rogovilc (mimo planine Arta in snežne jame.

Začetek do Tolstovršnika te dodobra ogreje nasmeh, nato bolj kot ne gorski sprehod do Grohata. Plezalna klub vročini v dolini precej mokra in spolzka. Od snežne jame do Rogovilca pa zelo dolga. Kmalu do snežne jame je več novih gozdnih cest (vlak), ki presekajo pot, marsikje tudi na novo podrto drevje. Tako da je kar malo težavno zopet najti pot nekje sredi gozda. Upam da kmalu pospravijo in ustrezno označijo velik nasmeh. Nato pa pot postane na več mestih zelo izpostavljena. Res ne priporočam hoje v mokrem, tokrat so bile trave in listje suho nasmeh Je pa del od Rogovilca do Grohata in del od snežne jame do Rogovilca kot nalašč za ljubitelje miru. Ne na enem ne na drugem odseku nisem srečal niti enega človeka, kljub lepi soboti velik nasmeh
JanezKog12. 09. 2015
Danes sem na tej poti opazil nove usmerjevalne table, na katerih pa so časovnice bolj primerne sprehajalcem kot pa planincem (katerim naj bi bile namenjene).Po novem naj bi pot s parkirišča pri Rogovilcu do Koče v Grohotu trajala 4 ure in 20 minut!Stare table so prikazovale mnogo bolj realne čase.Časovnica na tabli pred kmetijo Tolstovršnik se je spremenila s 2 na 3.5 ure do Koče v Grohotu.Verjetno takšni časi na tabli odvrnejo tudi kakega planinca od te poti.
30620. 08. 2018
Zdravo. Včeraj 20.8. sem opravil tole pot. Zelo lepa, mirna (vsaj do Grohota), precej naporna. S predhodnikom se strinjam, da so urne postavke malo visoke. S srednjim tempom sem bil v 2h na Grohotu. Ampak saj v hribih ne gledamo na čas, tam se imamo lepo.
Rad bi apeliral na ljudi, planince, gornike, ki se nevarnosti v skalah zavedajo in so ustrezno opremljeni, da turiste čim pogosteje opozarjajo na nevarnosti, ki prežijo na njih namreč tudi meni je uspelo včeraj videti kar nekaj ''priložnosti'' za obisk helikopterja v gorah. Najbolj presenetil me je par s dvema psoma na flexiju, v supergah, kratkih hlačah in brez čelade. Rečem lahko samo bravo. Dva starejša para enako brez ustrezne zaščite pa nista ''vedela'' kako je tu zahtevno čeprav spodaj na razpotju piše zelo zahtevna pot. Včasih res ostanem brez besed ampak ljudje, resno, razumem, da ste supermeni in ravno danes se sigurno super počutite in vam sigurno nebo zdrsnilo...kaj pa planinci pod vami, nad vami, ob vas...Naslednjič ste lahko prav vi pod nekom, ki nehote butne kamen dol......

Lp, R
pohodnik3820. 08. 2018
Včeraj 19.8. opravil omenjeno pot ki je kar zanimiva bom še šel kdaj.Bi pa omeni predvsem to v začetnem delu od 5. slike naprej poti ni vsaj 100 m gozda ni verjetno vetrolom tako da je treba med štori in koreninami malo slaloma in zgoraj spet ujet markirano pot.Markacija na debeli smreki.Kasneje na poti pa še podor kjer pač zahteva previdnost.

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
Janezs20. 08. 2018

Ja tudi nadelano pot na Durce je že precej načeta. Zopet mi prihaja občutek. Narejeno poslikano ,pohvaljeno, potem še trplanje po ramenih. Poti, Parki in vse, kar se naredi, kot da se naredi za medije, potem pa začne propadat, pozabi se na vzdrževanje. Lp.
martin421. 08. 2018
Drži, kaj je Janez napisal. Sem se čudil, ko sem pred dnevi sestopal preko Durc, kako je pot zdelana. Polomljene stopnice, manjkajoče deske...lp m4
dprapr21. 08. 2018
Tisti, ki ponoči hodite tam naokoli, bi lahko podnevi popravljali poti.velik nasmeh

Šalo na stran. Občutek imam, da se v zadnjem obdobju samo še kritizira opremljenost poti. Kolikor izmed teh pa je prostovoljcev za takšno delo?
Nekje sem zasledil podatek, da se je v decembru 2017 podelilo 137 PD 20000 evrov. Seveda tistim PD, ki so pravočasno oddali zahtevano dokumentacijo in so izpolnjevali pogoje.
Torej, če je ta podatek točen in če bi vsi dobili enako, kar pa niso, bi vsako PD dobilo cca 145 evrov. Najdite mi tistega, ki bo za ta denar ažurno urejal poti.zavijanje z očmi

mirank21. 08. 2018
Resda je minilo že kar nekaj let od zadnjega obiska tistih koncev, vendar imam v spominu kot najzahtevnejši skok prek ograde pred bikom nekje v bližini koče. Razne stopnice iz desk po mojem ne sodijo na zahtevnejše terene. Če pa nekdo ni v stanju slediti stezi po naravnih prehodih s pomočjo varoval je bolje da izbere drug pristop.
Janezs21. 08. 2018
Že ko sem videl pred leti,ko je bila, na novo narejena, nadelano pot, stopnice in ostalo kar je iz smrekovega lesa sem vedel, da ne bo dolgo držalo. Pa to me ne moti toliko. Bolj me moti , da borovje raste na pot. In zato ni potrebno nobene akcije kaj šele dovolenje, da se to z škarjam poreže.
Janezs22. 08. 2018

Prijetno presenečen pa sem bil pri spustu, na Loko. Saj se je" kosec" potrudil in lepo pokosil ob stezi. Pohvalno, ker sem že v tujini marsikje videl, da je bila pot urejena do koče. Naprej proti vrhu, pa zapuščena.
ambrozd13. 08. 2020
Kljucavnistvo Klemensek je zdaj velika moderna tovarna. Pot je do Tolstovrsnika malo uporabljana.
biba19. 08. 2020
Po tej poti od Grohota do Rogovilca sem prvič hodila 6.7.2020 (spust). Od Grohota dol je kar kmalu nova vlaka (poseka), pot gre naravnost preko vlake. Je malo vidna, kasneje malo zaraščena in moraš preko podrtih dreves, naprej pa normalno sledljiva. Skozi gozd, pod stenami. Mimo podora. Luštna, kar malo divja, osamljena. Pod Tolstovršnikom, kjer me je glasno pozdravil pes čuvaj, sem najprej malo zašla na razglednik. Po strmi poti navzdol skozi gozd je sledilo spet nekaj hoje skozi nadležne visoke trave, robido (zaraščanje po poseki oz. vetrolomu) in ko sem stopila na gozdno vlako, sem raje kar po njej sestopila do glavne ceste, mimo novozgrajenih hiš (pred Solčavo). Ker se mi je mudilo, poti do Klemenška nisem niti iskala (zaraščeno). Zanimiva in všečna. 
Robie22. 08. 2021 13:10:52
Pri cesti več ni table za ključavničarstvo Klemenšek in oznake za Raduho ... Se pa gradi nad tovarno Eltras večje verjetno parkirišče a še ni dokončano. Pazi - parkirišče pri Rogovilcu je v zasebni lasti in je namenjeno samo gostom Rogovilca.
Varovala na plezalni poti so v solidnem stanju, čelada več kot priporočljiva tudi na delu proti planini Grohat (aktiven podor in hoja pod steno). Samovarovalen komplet pa po mojem mnenju ni potreben.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Terms of use, Cookies