Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Kamnik Savinja Alps / Strelovec / Robanov kot - Strelovec

Robanov kot - Strelovec

Print
Starting point: Robanov kot (650 m)
Lat/Lon: 46,3948°N 14,703°E
Destination: Strelovec (1763 m)
Time of walking: 3 h
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 1113 m
Altitude difference po putu: 1113 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 48.267
 1 person likes this post
Number of pictures: 27
Number of comments: 25
Access to the starting point:
Go over the Volovljek Pass (Kranjski Rak) or from Mozirje to Luce, then follow the signs for Solčava and the Logarska dolina. When you arrive in Robanov Kot, the signs for the Alpine valley of Roban angle direct you to the left onto a side road, which takes you to a parking area near the Roban farm, where you park. You can also park 500 m further down, where there is another parking lot, but you must not park in the parking lot of the Govc-Vršnik guesthouse, because there is no space for the guesthouse guests.
Path description:
If you have parked in the lower parking lot, continue along the road to the parking lot at Roban Farm, just a few metres further on from the last parking lot you will arrive at a crossroads, where you turn sharp right (straight ahead Robanova planina - ramp). Follow the road, which then starts to climb steeply, all the way to Knez Farm (it takes about 1. 5 hours to get here).
Just a few metres before the farm there is a crossroads where you continue along the left-hand road (the straight path leads across the courtyard), which after a long bend is joined by the one leading across the courtyard. Then, after a few minutes' walk from the farm, you will see a wooden mountain sign with the inscription Strelovec, which directs you to the left and slightly downhill, to cart track. Cart track onwards crosses a small spring, which dries up on dry days, then starts to climb mostly through the forest and turns into a steep footpath higher up, which then crosses some steep slopes. Higher up, the path turns into a dense forest, ending with a beautiful viewpoint, from which we have a nice view of the peaks and walls above Robanov Kot. After crossing partially vegetated grassy slopes, the path enters the forest, after which you reach the Knez lookout mountain pasture.
After mountain pasture, the path enters the forest and starts to climb steeply in a transversal ascent. When you come out of the forest again, the path suddenly disappears. Here you turn right towards the main ridge, which you reach after a steep climb of just over 5 minutes (there are several small paths that lead to the ridge). On the ridge, continue to the right (Krofička and Klemenča jama on the left) and continue the ascent along the partly vegetated top ridge of Strelovec. After 10 minutes of ridge walking, you will reach the scenic summit of Strelovec.
Robanov kot - Knezova planina 2:30, Knezova planina - Strelovec 30 minutes.
zemljovid puta - Strelovec
On the way: Knezova planina (1520m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Robanov kot - Strelovec1
Robanov kot - Strelovec2
Robanov kot - Strelovec3
Robanov kot - Strelovec4
Robanov kot - Strelovec5
Robanov kot - Strelovec6
Robanov kot - Strelovec7
Robanov kot - Strelovec8
Robanov kot - Strelovec9
Robanov kot - Strelovec10
Robanov kot - Strelovec11
Robanov kot - Strelovec12
Robanov kot - Strelovec13
Robanov kot - Strelovec14
Robanov kot - Strelovec15
Robanov kot - Strelovec16
Robanov kot - Strelovec17
Robanov kot - Strelovec18
Robanov kot - Strelovec19
Robanov kot - Strelovec20
Robanov kot - Strelovec21
Robanov kot - Strelovec22
Robanov kot - Strelovec23
Robanov kot - Strelovec24
Robanov kot - Strelovec25
Robanov kot - Strelovec26
Robanov kot - Strelovec27
Discussion about the trail Robanov kot - Strelovec
martina5614. 12. 2006
PREČUDOVITO ZA NAS ZAČETNIKE....
Guest15. 04. 2007
Super! Kakšen razgled!Sončna nedelja 15.4.07. Opis: z avtom sem se odpeljala z Robanovega kota do kmetije Knez,od tam pa peš naprej do Knezove planine, do tu ni več sledu snega! Prvič se sneg na poti pojavi v gozdu nad to planino (gaz je dobra,ampak jo sproti topi sonce s svetlobno hitrostjo),vendar samo do grebena(cca 30min.hoje po južnem snegu),kjer je kopno do samega vrha! Razgled:ČUDOVIT!!! Sestopila sem po isti poti, vendar je možno priti tudi do koče na Klemenči jami, ampak je na S strani še zelo veliko snega! Priporočam za dopoldansko turco, saj hoja traja res prbl. 1uro 40 min gor, dol pa gre hitreje 1 ura 15 min. LP Klavdija
jprim8. 10. 2008
In tako je bilo na Strelovcu, oziroma pogled s Strelovca 5. 10. 2008. Skratka prečudovito.
jprim8. 10. 2008
Pa ubadam se s pošiljanjem fotografij in upam, da mi bo uspelo, če ne pa več sreče prihodnjič ...
geppo8. 10. 2008
Tukaj ne bo šlo..
Pojdi na trenutna razmere - Strelovc je že odprt in tam naloži!
Lp
jprim8. 10. 2008
Berem in berem, ampak res ne najdem na trenutnih razmerah Strelovca. Ali pa ...?
Jany9. 10. 2008
Če pa vpišeš "STRELOVEC" in ne "STRELOV'C" bo pa šlo. Le poskusi!

LP
hasto27. 07. 2009
Ima kdo kakšne izkušnje s turno smuko s Strelovca proti Robanovemu kotu?
Danes sem bil na vrhu (smer vzpona z Logarske prek Klemenče jame in nazaj) in so mi delovala travnata pobočja, ki se spuščajo proti robanovemu kotu zanimiva za presmučat vendar ne vem kakšne so razmere nižje v gozdnem delu spusta proti Robanovemu kotu.
Alpinist239. 07. 2010
Lepša pot je pa še iz Icmanikove planine.
ditka22. 08. 2012
...bili v soboto, parkirnine niso pobirali in ker smo želeli parkirati na tem omenjem zadnjem plačljivem parkirišču smo se potem odpeljali celo do knezove kmetije...potem pa po opisu dalje....bilo je krasno...
garmont21. 11. 2015
Še preden prispemo na Knezovo planino se odcepi desno lepa stezica ( slika št.16 ), ki nas odpelje direkt na vrh. Opisano pot čez Knezovo planino pa lahko izkoristimo za povratek na Robanovo stran.
fpetel19. 10. 2016
Lepa tura.
Včeraj smo se uspeli na poti izguiti.
Nekoliko čudno označeno in dalje nisem videl markacije, tako, da smo pred planino zavili desno v pobočje po zaraščenih ovčjih poteh in strmih travah do grebena in levo na vrh.
Zanimivo, vendar odsvetujem v mokrem in za navzdol.
fpetel19. 10. 2016
Lepa tura.
Včeraj smo se uspeli na poti izguiti.
Nekoliko čudno označeno in dalje nisem videl markacije, tako, da smo pred planino zavili desno v pobočje po zaraščenih ovčjih poteh in strmih travah do grebena in levo na vrh.
Zanimivo, vendar odsvetujem v mokrem in za navzdol.
ljubitelj gora9. 10. 2016
Okrog slike 16 je odcep za gor, lani podobno šel po strmih travah na greben in nadaljeval po grebenu do Krofičke.
garmont13. 12. 2018
Namesto levo navzdol ( slika 10 ), po novem nadaljujemo naravnost po cesti do prvega desnega ovinka. Od tu naravnost po slabšem kolovozu ( smerna tabla ). Po cca 100 metrih se opuščena spodnja in nova zgornja pot združita. Dalje po zgornjem opisu...
franjo661. 03. 2019
Kakšne so razmere?
Hvala za odgovor
Lp
seinfeld17. 06. 2019
Včeraj smo opravili ta izlet. Tudi mi smo se peljali skoraj do Knezove kmetije, parkirali smo v gozdu pod njo. Da bi pešačil uro in pol po prašni cesti bi bil čisti mazohizem.
Pred knezovo planino smo zavili desno navzgor po nemarkirani poti do vrha, nazaj po markirani. Po poti in na vrhu so nori razgledi.
Cela pot je solidno označena, so pa markacije stare in ponekod zbledele. Je treba biti pozoren in prebrati komentarje pod navodili.
postopač17. 06. 2019
Tudi midva včeraj gor.Peš od Govca, ja tudi po cesti, ki je prašna zaradi avtomobilov in kombijev, kot je bil vaš. Tako da, planinci hodimo peš in nismo zaradi tega mazohisti, kajne?
geppo18. 06. 2019
Iz Solčave vodi stara pot, ki se prične oziroma konča 100nad cerkvico Marije Snežne. Je zelo lepo izpeljana po gozdu. Nekoč so jo uporabljali Knezi/Haudeji za pristop do Solčave ( obiskovanje bogoslužja in drugih dejavnosti ). Je markirana in lepo vidna. Opažam, da ni preveč obiskana. Je pa težava v začetku in na koncu poti. Nad cerkvico jo je presekala gozdna vlaka, na koncu pri Haudeju, ko prideš ven na travnik je je pa deloma uničil hudournik.
Parkiraš lahko na parkirišču pri cervi v Solčavi ( veliko parkirišče ). Potem grem čez pašnik, ki je ograjen ( paša ovc ). Na koncu so pašna vrata. Ko jih odpreš si na začetku poti. V hudourniškem grabnu nad pašnikom je lepo vidna potka. Nekaj časa pelje ob potoku potem skrene levo in te pripelje na blatno gozdno vlako. Po vlaki cck. 500m ( smer SV )potem vidiš v da z vlake se strmo ( nabrežina vlake ) povzpnejo pohodniki v gozd ( desno ) - strmo ). V gozdu pa takoj uloviš vidno potko in markacije. Pot je tako lepo izpeljana da je uživanje, ko greš po njej. Potem kmalu prideš zopet na vlako, ki je presekala potko. Po tej vlaki se vzpenjaš cc. 10 - 15min )in na koncu vlake zopet v gozd, kjer je vidna pot. Malo pred Haudeju tik predno stopiš na njihov travnik je hudournik delno uničil pot. Temu se lahko izogneš da greš cck. 50m nižje po gozdni vlaki, ki te pripelje na travnik. Torej prideš ven cck. nekaj sto metrov od domačije Haudej. Ko enkrat osvojiš to pot se boš še večkrat vrnil na njo.
Nekaj insertov te poti je na mojih objavah: Trenutne razmere / Strelovec 11.10.2018
Malo pozornosti je potrebno, da loviš markacije/sledi poti in problemov ne smelo biti!!
Želim vam lep izlet v tem koncu
lp
Planinecizgg22. 02. 2020
Zdravo,
ali kdo ve,kakšne so trenutno razmere na tej poti. Lep pozdrav.
Tejama28. 12. 2020
Tudi mene zanima kakšne so sedaj razmere. Sedaj v teh dneh naj bi tudi še kaj zapadlo. Hvala za odgovor.
zokipoki28. 12. 2020
Strelovec je v celoti zasnežen in v nasledjih dneh lahko zapade še veliko snega. Zimski Strelovec ni lahka tura.
kiht26. 06. 2021 19:46:21
Pozdravljeni,zanima me kaksno je stanje poti? Hvala
zokipoki26. 06. 2021 21:21:50
Če te zanima sneg, je kopno. Drugače pa je pot v srednjem delu med Knezom in Knezovo planino delno uničena zaradi vlak, vendar sledljiva in prehodna. Lp
garmont25. 03. 2023 15:13:35
Pri opisu poti je treba povedati, da planinska pot od Kneza naprej ne vodi več levo navzdol (sliki 10 in 11), ampak se nadaljuje po cesti naprej do označenega odcepa levo.
Tudi višje, pot ne gre več po gozdu, ampak se drži nove vlake in je tudi na novo markirana (sliki 12 in 13).
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Terms of use, Cookies