Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Posavsko hribovje and Dolenjska / Črni vrh (Čemšeniška planina) / Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)

Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)

Print
Starting point: Prvine (870 m)
Lat/Lon: 46,1867°N 14,9395°E
Time of walking: 1 h
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 334 m
Altitude difference po putu: 334 m
Map: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter):
Views: 38.802
 2 people like this post
Number of pictures: 16
Number of comments: 23
Access to the starting point:
From the motorway Ljubljana - Celje take the exit Trojane. Continue in the direction of Zagorje and the road will then take you through the tunnel V V Zideh, after which you will come to a place where the road to the village Šentgotard branches off to the left. At the end of the village Šentgotard you will come to a crossroads where you continue left in the direction of Prvine (on the right Čemšenik). A little further on you reach the next crossroads, where you continue right again in the direction Prvine (left Zaplanina). The road then soon leads to the next crossroads, where you continue left for the direction Prvine (right Čemšenik). Follow this road, which then leads past the hunting lodge, to the parking lot near the ski centre at Prviny.
From Zagorje, take Kisovec and Izlake towards Trojane, but only until the road to Šentgotard branches off to the right. Continue as described above.
Path description:
From the parking lot, continue along the road along which you parked. The road then passes the house you see in front of you on the left and crosses the ski slope just a little further on. At the point where the road crosses the ski slope, leave the ski slope and turn right uphill to cart track, which also crosses the ski slope. The path then enters the forest and climbs gently eastwards. The path, which only occasionally climbs a little more, crosses a few paths and tracks. However, as the path is well marked, there are no problems with orientation. A little further on, the path from Zagorje, Izlake and Čemšenika joins us from the right. The way forward runs along the edge of the steep hayfields of Čemšeniške mountain pasture from which we have beautiful views, especially towards Kumu. A few minutes of walking along the edge of the steep hay meadows follows, and then we reach the place where the cable car crosses the mountain path. Cross the cableway carefully, taking care not to bump your head on the cable. On the other side of the cableway, you can already see the mountain hut, which can be reached in a few steps.
From the hut, continue eastwards along the path, which initially runs along the edge of steep hay fields and then into the forest. The path through the forest then climbs only slowly and after 15 minutes of walking from the hut leads us to the registration box, which is located just a few steps below the summit.
zemljovid puta - Črni vrh (Čemšeniška planina)
On the way: Koča na Čemšeniški planini mountain hut (1120m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, Inscription book
Pictures:
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)1
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)2
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)3
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)4
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)5
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)6
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)7
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)8
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)9
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)10
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)11
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)12
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)13
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)14
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)15
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)16
Discussion about the trail Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)
Guest7. 12. 2007

Moški za šankom na Čemšeniški planini v koči je "freh", za znoret. Vemo, da so vsi planinci v koči enakovredni, tudi tisti, kateri si malico prineso zraven. Ali ni kakšnega bolj prijaznega človek!!!!! Maria
kodercek9. 12. 2007
ja no ja..
Guest10. 12. 2007
pa gugalnice pri koči so vratolomne. š.
Guest18. 12. 2007
Jaz sem bila pa s postrežbo v koči vedno zadovoljna. Tudi pot je lepa in kratka tako, da je primerna tudi za tiste z manj kondicije.
Pozdravček Anjanasmeh
Guest19. 12. 2007
Seveda, ko ste jedli njihovo hrano. Mi pa prinesemo zraven, ker je v kočah hrana res zelo, zelo draga. Za nas 5 člansko družino, je pa velik zalogaj 30 evrov samo za enolončnico brez kruha. Res je drago, zato pa smo bili verjetno skrbniku v napoto. LP Maria
nadjau7. 04. 2008
Prelep pomladni izlet. Nič naporen sprehod skozi gozd, ki ga popestri pričje petje in razgledne terase na senožetih tik pod kočo.

Komentarji glede "razpoloženosti" oskrbnika so kar na mestu. Z malce dobre volje bi bila rešena marsikatera težava. Tako pa je "panika" prisotna že ob skromno zasedenih vseh šestih mizah v koči (pri vsaki 2 planinca)!????

Cene. Katastrofa. Turška kava - 2 EUR, brez računa seveda!!!

Vsi problemi so rešljivi, kajne?? Priskočili smo na pomoč pri strežbi in z dobro voljo in planinskim optimizmom okužili še ostale čakajoče......Harmonikar je zaradi premrlih rok zamenjal vetrovni koncertni oder pred kočo in se preselil na toplo......celo zaplesali smo.
Naj bo tudi vaš izlet tako lep, kot je bil naš, v nedeljo, 6. 4. 2008.
Nadka, Kamnik
klavdipo11. 05. 2008
Lep majski dan me je zvabil na Čemšeniško planino. Moram priznati, da je bila postrežba v koči res zelo prijazna, pa čeprav nisem jedla njihove hrane. Predvsem pohvala leti na malce starejšo gospo, ki je stregla pri šanku!
Sicer pa pot res ni strma in jo priporočam tudi tistim z malo manj kondicije.nasmeh
nod328. 01. 2010
zanima me če je koča odprta tudi v zimskem času?
dm8. 01. 2010
Odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih.
lp
čemšeničan11. 01. 2010
Ja v soboto ko je snežilo nas je bilo kar veliko v koči,nedelja pa je bila sončna,obiska pa še več kot v soboto to je dokaz oskrbnice Helene,da se tud ona trud za nas,ko sem jo srečal v nedeljo kako velik ruzak je nesla iz Prvin na planino.Hvala Helena,da bi ti zdravje še dolgo služilo.
Jany29. 03. 2010
Na Čemšeniški se je pojavil že prvi "čemaž". Informacija za tiste, ki ga radi nabirate, delate iz njega pesto, razne namaze in kuhate juhice.

Lp
ZOJA20. 11. 2010
Jutri bi se odpravili na Črni vrh.Kakšne so razmere? Je koča odprta? Jutri naj bi še zdržalo brez dežja...
Lep pozdrav!
Valuk23. 12. 2010
Z družbo smo se danes odpravili na Čemšeniško planino iz smeri Prvin.
Po informacijah PZS bi naj bila koča odprta. Pa žal ni bila in smo na veliko razočaranje morali odriniti lačni in prezebli naprej.
Očitno je tudi ažurnost glede odprtih koč na straneh PZS-ja za časom!
mbohinc224. 12. 2010
Ojla!Čemšeniška planina je odprta samo za vikende-petek,sobot in nedelja!
starakapa26. 02. 2011
Včeraj sem bil na Čemšeniški planini in na Črnem vrhu.Don je odprt ob petki,sobotah in nedeljah.Bilo je kar nekaj ljudi.Po po gozdu je zasnežena vendar ne ledena.Od sedla pa do koče pa je blatna-kopna.Ob poti so pognali že prvi telohi.Na vrhu Črnega vrha NI ŽIGA.
V koči so drugi oskrbniki kakor lani.So prijazni in komunikativni-mladi.Hrana kakor vedno dobra in okusna pa tudi cene niso visoke
2xžganje in 2x čaj stane 4 evre.Vreme je bilo sončno in nekoliko vetrovno.Ratgled po poti na bližnje vršace je bil enkrazen.
starakapa26. 02. 2011
Včeraj sem bil na Čemšeniški planini in na Črnem vrhu.Dom je odprt ob petki,sobotah in nedeljah.Bilo je kar nekaj ljudi.Pot po gozdu je zasnežena vendar ne ledena.Od sedla pa do koče pa je blatna-kopna.Ob poti so pognali že prvi telohi.Na vrhu Črnega vrha NI ŽIGA.
V koči so drugi oskrbniki kakor lani.So prijazni in komunikativni-mladi.Hrana kakor vedno dobra in okusna pa tudi cene niso visoke
2 x žganje in 2x čaj stane 4 evre.Vreme je bilo sončno in nekoliko vetrovno.Razgled ob poti na bližnje vršace je bil enkraten.
VanSims4. 04. 2011
@nadjau

tisti ki se predhodno pozanimamo za cene(cenik, jedilni list ali pa ne šparamo jezika) znamo imeti v oštarijah in gorskih postojankah kar znantne popuste. V cenikih in jedilnih listih so namreč cene zapisane že s tem popustom. Konkretno za turško kavo, ki jo omenjaš znaša ta popust na Čemšeniški planini kar 50%. mežikanje
nadjau4. 04. 2011
Ups. Bo že držalo: "Kdor jezik špara, kruha strada". Očitno se je tudi osebje zamenjalo v teh treh letih, drži?nasmeh
VanSims6. 04. 2011
@nadjau

Žal tega ne vem, če se je kaj zamenjalo ker sem bil ta vikend prvič gor.
dušan6. 04. 2011
Da, oskrbniki so se zamenjali pred zimo.
lpd
CarpeDiem2477. 01. 2013
Včeraj sva bila s kolegom v Koči na Čemšeniški planini. O nekih nadutih gostincih ni ne duha ne sluha, cene pa tudi zmerne; 2 Radlerja in 2 Medici, skupno 9€. Stregla naju je ena fletna mladenka, cca. 25 let. velik nasmeh
jvali7. 10. 2017
Danes bili s šolskimi otroki (planinski krožek) na Čemšeniški planini in nato še na vrhu, kjer želijo postaviti razgledni stolp. Vreme odlično, lepi razgledi, malo nad izhodiščem se je v vsej lepoti videl Grintovec. Hrana v koči res okusna, vse pohvale kuhinji! Da o štrudlu ne govorim... Prijazno osebje, skratka, prelep jesenski izlet. Val.
grega_p23. 10. 2019
Lep jesenski dan tam gori.

Fantastični razgledi, še posebej pri klopci malo pod kočo. Na vršnem delu je drevje že brez listja, presentljivo hitro glede na temperature. Verjetno sušno obdobje in veter delata svoje.

Pri koči kopljejo luknjo za cisterno, tako da je precej razrito. Prav tako spodaj pri začetku, kjer sekajo in spravljajo les.

Še opomba, če želite narediti krožno turo čez Črni vrh in se spustiti v smeri Vranskega, potem pa na enem izmed ovinkov zaviti na nemarkirano stezo, ki preči severna pobočja Čemšeniške planine, je fajn če jo uspete najti :-) Jaz je nisem, zato sem se spustil vse do spodnje ceste, ki pripelje vse do Blodnika, potem pa je bilo treba še pol ure gor do izhodišča pri hotelu.

lp Grega
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies