Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Kamnik Savinja Alps / Velika Poljana / Povlje - Velika Poljana (by cart track)

Povlje - Velika Poljana (by cart track)

Print
Starting point: Povlje (710 m)
Lat/Lon: 46,3296°N 14,3768°E
Name of path: by cart track
Time of walking: 1 h 45 min
Difficulty: easy unmarked way
Altitude difference: 700 m
Altitude difference po putu: 700 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 2.001
 1 person likes this post
Number of pictures: 30
Number of comments: 0
Access to the starting point:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, ko pa dosežemo cesto Mengeš - Kranj, pa nadaljujemo levo proti Kranju. Po glavni cesti proti Kranju se peljemo do prvega krožišča, od koder nadaljujemo na prvi izvoz desno v smeri Šenčurja. Skozi Šenčur nadaljujemo po glavni cesti, nato pa, ko dosežemo cesto Kranj - Zgornje Jezersko, nadaljujemo desno v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Nekoliko za naseljem Bašelj se cesta spusti do potoka Milka ter ga preko mostu tudi preči. Tu se v desno najprej odcepi cesta v vas Babni, Vrt, dobrih 100 m naprej še v vas Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povlje, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Golnik. Ko prispemo v Tenetiše zapustimo glavno cesto proti Golnik in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Trstenika. Približno 1km za naseljem Trstenik prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri vasi Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povlje, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
Path description:
Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki ob označenem razpotju zavije desno. Ko se po nekaj metrih na levi konča smrekov gozd, pa bomo le nekaj korakov naprej opazili začetek logging trail, ki se začne vzpenjati po sprva zložnem pobočju. Cart track, ki nas vodi po pobočju, ki ga je leta 2014 prizadel močan žled, ima višje nekaj manjših razpotij, mi pa na vseh nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno. Višje dosežemo markirano pot Povlje - mountain pasture Javornik, mi pa po njej hodimo le kratek čas, saj nato na prvem razpotju kolovozov nadaljujemo desno (tudi, če nadaljujemo naravnost se višje po markirani poti vrnemo na kolovoz). Cart track nato zavije levo ter se strmeje vzpne, preko sprva razglednega pobočja, s katerega se odpre lep pogled na Tolsti vrh. Nekoliko naprej, na mestu, kjer se nam odpre pogled proti Storžič, kolovoz zavije še bolj v levo ter se nato prečno vzpenja. Med prečenjem prečkamo markirano pot Povlje - mountain pasture Javornik, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Velika Poljane.
V nadaljevanju se še nekaj časa prečno vzpenjamo, nato pa se nam najprej z leve priključi Dolenčeva pot iz vasi Povlje, kako minuto ali dve naprej, pa na desnem ovinku še pot iz Gorič, Zaloga in tudi še ena pot iz Povelj.
Nadaljujemo po cart track, ki kratek čas poteka po neizrazitem grebenu, kjer nas vodi mimo "druge okrepčevalnice". Malo naprej se s cart track odcepi markirana pot, mi pa po dobro vidnem cart track še nekaj minut hodimo skozi gozd, nato pa, ko prečimo pašno ograjo, pa še nekaj minut po nekoliko bolj razglednem travnatem pobočju Velika Poljane. Ko stopimo iz gozda pred seboj že zagledamo Kočo na Velika Poljana, do katere nas loči le še nekaj minut vzpona.
opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).
zemljovid puta - Velika Poljana
We can extend the trip to the following destinations: Krničarjeva koča na planini Javornik ( 30 min), Grebenc, Dom na Kališču, Storžič
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Povlje - Velika Poljana1
Povlje - Velika Poljana2
Povlje - Velika Poljana3
Povlje - Velika Poljana4
Povlje - Velika Poljana5
Povlje - Velika Poljana6
Povlje - Velika Poljana7
Povlje - Velika Poljana8
Povlje - Velika Poljana9
Povlje - Velika Poljana10
Povlje - Velika Poljana11
Povlje - Velika Poljana12
Povlje - Velika Poljana13
Povlje - Velika Poljana14
Povlje - Velika Poljana15
Povlje - Velika Poljana16
Povlje - Velika Poljana17
Povlje - Velika Poljana18
Povlje - Velika Poljana19
Povlje - Velika Poljana20
Povlje - Velika Poljana21
Povlje - Velika Poljana22
Povlje - Velika Poljana23
Povlje - Velika Poljana24
Povlje - Velika Poljana25
Povlje - Velika Poljana26
Povlje - Velika Poljana27
Povlje - Velika Poljana28
Povlje - Velika Poljana29
Povlje - Velika Poljana30
Discussion about the trail Povlje - Velika Poljana (by cart track)
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Terms of use, Cookies