Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Kamnik Savinja Alps / Velika Poljana / Povlje - Velika Poljana

Povlje - Velika Poljana

Print
Starting point: Povlje (710 m)
Lat/Lon: 46,3296°N 14,3768°E
Time of walking: 1 h 45 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 700 m
Altitude difference po putu: 700 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 4.919
 1 person likes this post
Number of pictures: 43
Number of comments: 1
Access to the starting point:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, ko pa dosežemo cesto Mengeš - Kranj, pa nadaljujemo levo proti Kranju. Po glavni cesti proti Kranju se peljemo do prvega krožišča, od koder nadaljujemo na prvi izvoz desno v smeri Šenčurja. Skozi Šenčur nadaljujemo po glavni cesti, nato pa, ko dosežemo cesto Kranj - Zgornje Jezersko, nadaljujemo desno v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Nekoliko za naseljem Bašelj se cesta spusti do potoka Milka ter ga preko mostu tudi preči. Tu se v desno najprej odcepi cesta v vas Babni, Vrt, dobrih 100 m naprej še v vas Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povlje, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Golnik. Ko prispemo v Tenetiše zapustimo glavno cesto proti Golnik in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Trstenika. Približno 1km za naseljem Trstenik prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri vasi Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povlje, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
Path description:
S parkirišča se usmerimo na levo cesto v smeri Velika in Mala Poljana (pot med obema cestama vodi na mountain pasture Javornik, tudi Dolenčeva pot na Velika Poljano). Cesta kmalu zavije levo, kjer nas vodi mimo vodohrana in kamnoloma. Nekoliko naprej se cesta spremeni v cart track, le ta pa se prehodno strmeje vzpne. Malo za tem, ko se cart track položi in zavije desno v gozd, pa se z njega še nekoliko bolj v desno odcepi markirana pešpot, po kateri nadaljujemo vzpon. Kratek čas nadaljujemo vzpon ob hudourniku, nato pa pot zavije levo ter se prečno vzpne, v zadnjem delu čez nekoliko podrto grapo. Na vrhu grape stopimo na nekakšen greben med dvema potokoma, kjer se nam z leve priključi pot iz vasi Goriče in Zalog. Sledi še kratek vzpon po razglednem grebenu, nato pa prispemo na označeno razpotje, od koder nadaljujemo desno v smeri Velika Poljane (rahlo levo Mala Poljana in Tolsti vrh).
Pot naprej nas vodi mimo razgledišča, na katerem je včasih stala manjša klopca, danes pa je le še stojišče. Ko se naužijemo pogledov po Gorenjski, se vrnemo na pot, le ta pa preide v gozd, skozi katerega se občasno kar strmo vzpenja. Pot naprej se nekaj minut vzpenja po pobočju, nato pa se vrne na gozdnat greben, kjer stoji Andrejeva klopca. Tu se pot prehodno položi, nato pa ponovno postane bolj strma. Nekoliko naprej pot zavije desno ter se po zmerno strmem grebenu vzpne do mesta, kjer se priključimo Dolenčevi poti in poti po cart track.
Nadaljujemo po sprva zložnem cart track, ki nas vodi mimo "druge okrepčevalnice". Za okrepčevalnico se v smeri naravnost nadaljuje cart track, mi pa s cart track nadaljujemo rahlo desno na vzporedno stezico, ki se vzpenja nekoliko nad kolovozom. Višje prečimo kolovoz ter nekakšno pašno ograjo, nato pa postopoma tudi preidemo iz gozda na travnata pobočja. Še malo naprej ponovno stopimo na kolovoz, mi pa pred seboj že vidimo kočo na Velika Poljana, do katere nas loči le še kratek, vse bolj razgleden vzpon.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).
zemljovid puta - Velika Poljana
We can extend the trip to the following destinations: Krničarjeva koča na planini Javornik ( 30 min), Grebenc, Dom na Kališču, Storžič
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Povlje - Velika Poljana1
Povlje - Velika Poljana2
Povlje - Velika Poljana3
Povlje - Velika Poljana4
Povlje - Velika Poljana5
Povlje - Velika Poljana6
Povlje - Velika Poljana7
Povlje - Velika Poljana8
Povlje - Velika Poljana9
Povlje - Velika Poljana10
Povlje - Velika Poljana11
Povlje - Velika Poljana12
Povlje - Velika Poljana13
Povlje - Velika Poljana14
Povlje - Velika Poljana15
Povlje - Velika Poljana16
Povlje - Velika Poljana17
Povlje - Velika Poljana18
Povlje - Velika Poljana19
Povlje - Velika Poljana20
Povlje - Velika Poljana21
Povlje - Velika Poljana22
Povlje - Velika Poljana23
Povlje - Velika Poljana24
Povlje - Velika Poljana25
Povlje - Velika Poljana26
Povlje - Velika Poljana27
Povlje - Velika Poljana28
Povlje - Velika Poljana29
Povlje - Velika Poljana30
Povlje - Velika Poljana31
Povlje - Velika Poljana32
Povlje - Velika Poljana33
Povlje - Velika Poljana34
Povlje - Velika Poljana35
Povlje - Velika Poljana36
Povlje - Velika Poljana37
Povlje - Velika Poljana38
Povlje - Velika Poljana39
Povlje - Velika Poljana40
Povlje - Velika Poljana41
Povlje - Velika Poljana42
Povlje - Velika Poljana43
Discussion about the trail Povlje - Velika Poljana
matej71228. 06. 2016
Danes popoldan/zvečer smo našli uro na parkirišču nad vasjo Povlje. Če jo kdo pogreša, naj me kontaktira na e-mail (matej1_afna_yahoo.com) ali GSM 040 tri-dva-dva tri-šest-dva.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Terms of use, Cookies