Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Škrbina (Mežakla) / Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) (via Zakop)

Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) (via Zakop)

Print
Starting point: Podmežakla (Jesenice) (580 m)
Name of path: via Zakop
Time of walking: 1 h 40 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 630 m
Altitude difference po putu: 630 m
Map: TNP 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Author: heinz
Views: 23.454
 4 people like this post
Number of pictures: 23
Number of comments: 31
Access to the starting point:
From the Ljubljana - Jesenice motorway, take the Lipce exit and turn right to Jesenice (left at the traffic lights). Here, in the centre of the town, follow the signs for Podmežaklo. When you pass through the underpass, turn right and you can see the hockey hall nearby. Drive for another 350 m and you will see a parking lot in front of the motorway underpass. Here is our starting point.
Path description:
From the parking lot, head towards the underpass, where you will find the first signpost on the right-hand side. When you go through it, you will see a path on the left that leads downhill from the road (marker on the asphalt). Take it, climb a few metres and turn right (west) towards the power line. The path, which climbs only moderately at first and then more and more, leads to a crossroads after a while. Here, turn left, steeper uphill to the south. Soon we reach a forest road which leads us through a right and a left bend to a wall of a dirt track which climbs steeply to the right in a SE direction. Follow it for some time, ignoring the right forks of smaller shortcuts.
The winding path occasionally rises in a serpentine manner slightly to the east. Once we have passed a major right-hand bend, signs direct us to a narrower path on the right. We are now facing SW. From here on, the path gradually climbs in larger or smaller bends towards the summit on the left. When we get under the rocks on the left, we are already close to the top of the plateau, and here we soon come to a crossroads of marked paths, which means that there are two options open to us.
The first is straight ahead (direction SW); here, soon after the steepness subsides, we reach Zakop, where we come across a forest road, turn left and see a monument and benches (a small event space). The second option is to the left (direction SE), steeply uphill towards the top of the plateau, where we come across the same road, which leads us in the route to the left towards our destination. Soon the road ends, and we continue along the path in the same direction, ignoring the left forks of the tracks. When the path finally climbs again, we reach the forest road for the second time, which we cross (just before Škrbino). After a few metres we reach the edge of the plateau, and here the path, which turns left, quickly leads us near the precipitous edge to the transmitter, next to which stands a brown tin shed.
zemljovid puta - Škrbina (Mežakla)
On the way: Zakop (1150m)
We recommend: similar trips, Inscription book
Pictures:
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)1
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)2
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)3
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)4
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)5
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)6
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)7
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)8
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)9
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)10
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)11
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)12
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)13
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)14
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)15
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)16
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)17
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)18
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)19
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)20
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)21
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)22
Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla)23
Discussion about the trail Podmežakla (Jesenice) - Škrbina (Mežakla) (via Zakop)
heinz18. 05. 2009
Vsem Jeseničanom in okolišanom! Kdor še nikoli ni bil pri oddajniku Mežakla na Škrbini, naj se tja čimprej odpravi, da bi videl kaj lepega zamuja v svoji neposredni bližini! Obiska pa je vredna tudi partizanska bolnica, ki se nahaja nedaleč stran.
jprim19. 05. 2009
Ali pot ni markirana, da si jo tako dobro opremil še spuščicami.
LP!
birch19. 05. 2009
Vse sem si že ogledala,bolnico,naravni most in snežno jamo(pristop iz drugih strani.).Po zaslugi heinza pa sem brez težav našla slapove na Dobršniku.Hvala heinz in LPnasmeh
FLEKSARCA21. 05. 2009
Če si kdo hoče privoščiti lepo pohajkovanje po Mežakli, mu priporočam, da si v TIC-u Jesenice priskrbi zemljevid POTEP PO MEŽAKLI (mimogrede je zastonj). Pot je res krasno opisana in mislim da primerna tudi za družinski izlet, tudi če so otroci malo mlajši, seveda pa morajo biti vajeni hoje.
heinz22. 05. 2009
Če imaš slučajno v mislih t.i. "Pohodniške poti po občini Jesenice" od Ragor-ja, se ne bi ravno 100% strinjal glede "krasnih opisov", razen samega zemljevida seveda, katerega (identičnega) med drugim najdeš še prej na Geopedia.si, od koder je prekopiran. Drugače pa si lahko ogledamo spl. str. Tic Jesenice in se z lahkoto prepričamo o "bogastvu" najdenih opisov. No, če je kaj drugače, mi prosim sporoči kje naj si nabavim omenjene "krasne" opise poti.Hvala!
FLEKSARCA22. 05. 2009
Ja res imam v mislih to zadevo in moram reči, da mi je pri samem potepu zemljevid in opis prišel prav. Seveda pa ne smeš pričakovati za NIČ evrov bog ve kaj.Mogoče bi pa ti moral naredit en tak zemljevid pa nam ga ponudit v tiskani obliki jaz bi ga takoj vzel,zastonj.Pa ne mi zdaj reči, naj si skopiram tvoje opise pa slikce.Ali pa pojdi na TIC in reci "vidte tko se to dela,ker tako to dela heinz."
heinz22. 05. 2009
Hvala! Bom nabavil, oz -že imam. A vseeno se ne bi ravno pridružil taki reklami.
(Zase pa je ravnotako ne delam. Smo pač na portalu Hribi.net, kjer lahko kdorkoli objavi nek izlet, ki v tem trenutku tukaj še ni vpisan).
Samo še en primer-ček pa naj navedem:
Na tic-u omenjena ZNAMENITOST občine Jesenice- arheološko najd(b)išče Jamnikov spodmol, ki je "najstarejši dokaz človekove prisotnosti na našem območju" se po navedenem opisu "nahaja na Kočni".
Z natančnejšim opisom poti do tega znamenitega najdišča me lahko prehitiš ti, ali tic (če že nista enoinisto (upam, da ti ne laskam)). Kakorkoli, vesel bom!
FLEKSARCA22. 05. 2009
Ne nisem jaz TIC,naj pa na hitro končam ta najin mali prepirček. Glede na to, da omenjaš Jamnikov spodmol predvidevam, da si se že potrudil in nam pripravil podroben opis poti, ki se ga že veselim, ker veš kaj pravijo "le heinz ve kako to gre."Pa brez zamere LP.
heinz22. 05. 2009

Predvidevam, da si domačin-ka z jesenic, ključavničar-ka iz železarne- fleksarica.
Se oproščam za zmoto glede relacije ti-tic. zadrega

(matr je fajn tale internet; ful nam ni več dolgčas, kajne?)
Parkeljc16. 09. 2009
Danes sva s kolegom osvojila vrh čez Zakop. Do vrha sva potrebovala eno uro. Heinz, glede na to, da si opisal drugo pot kot zelo zahtevno brezpotje, sva raje izbrala čez pot Zakop, čeprav moram priznati, da ne vem kaj naj to pomeni, niti kje je. Do vrha sva trikrat(!!!!) prečkala dobro utrjeno gozdno cesto. Dve zagotovo nista bili isti. Za vse tiste, ki boste iskali bolnico, naj povem, da se le-ta nahaja levo od oddajnika, gledano proti Karavankam. Midva sva šla od oddajnika proti bolnici po grebenu, markacije so, a dokler ne prideš do lepo izdelane lesene ograde, ne veš kam pelje pot. Za vse Jeseničane, ki še niste osvojili Škrbine, ne se bat, razgled je res fenomenalen. Tokrat nisem imel sreče videti okliških vrhov zaradi nizke oblačnosti (nekaj deset metrov nad oddajnikom), a v lepem vremenu bom še poskušal.
heinz17. 09. 2009
Naj te nekoliko popravim; druga pot ("ob daljnovodu")je označena zgolj kot zahtevno in ne zelo zahtevno brezpotje.
Zakop (slika 17), se nahaja v bližini razpotja markiranih stez, kjer greš naravnost oz desno, da prideš po 5 min do tja. Gre za manjši, gozdni prireditveni prostor s partizanskim spomenikom. Zraven je utrjena gozdna cesta, na katero se priključiš tudi v primeru, ko na razpotju izbereš levo smer.
Pot ki vodi k partizanski bolnišnici je sicer opisana na tem portalu.
Markirana (mislim, da malo slabše) pot od oddajnika -po grebenu, oz severnem robu planote, katera ravnotako pripelje do p. bolnišnice, pa je t.i. pot po Mežakli, ki pride iz planine Obranica, prek Snežne jame, Planskega vrha in naravnega mostu do oddajnika in seveda naprej do omenjene bolnice.
Ja, gozdno cesto prečkaš 3x. Enkrat spodaj in dvakrat blizu cilja.
1 uro= hitra hoja.
LP in srečno!
Parkeljc3. 03. 2011
Danes popoldan sem si privoščil tole turco in od AC do vrha potreboval uro in 4 min, nazaj pa natanko polovico ! Pot je bila nekoliko "potacana" in pomrznjena, zdaj pa je v glavnem padel frišn sneg in sledi nekoliko pokril. Nekoliko izrazitejša je le sled enega ali dveh oseb.. V spodnjem delu je hoja koliko toliko normalna, v strmini pa sledi vodijo po bližnjici in kar precej drsi. Je pa toliko lepše nazajgrede.velik nasmeh
Bojan_A5. 03. 2011
Danes sem jaz laufal po tej poti. Do vrha planote 34 min, potem pa sem zavil levo in še kakšnih 15 min tekel na vzhod, potem pa se je gaz sredi gozda končala. Tako da sploh ne vem kje sem bil.

Nič zato, snežne razmere so bile za tek odlične. Sploh za dol, ker se je dalo na polna laufat brez skrbi za zvin gležnja.

Sicer pa (pre)kratka tura.
heinz5. 03. 2011
Za tek do oddajnika je najbrž res kar premalo, vendar pa je možnost teči ali prehoditi vse do Jerebikovca pri Mojstrani.. Vzameš zemljevid in poiščeš pot. Do tja je še kar nekaj višincev in tudi kilometrov. Sam sem šel do Kisovca in Petelina. Drugače pa imajo Mežaklo dokaj radi gorski kolesarji.
Lp! H
Bojan_A5. 03. 2011
Saj glede na zemljevid in opis sem pomoje bil na Planskem vrhu. No, saj za kaj več pa tudi ni bilo časa, ker sem bil vezan na prevoz.
ploha22. 05. 2011
Bila danes na vrhu,razgled na Jesenice in Karavanke fenomenalen,drugače pa krasna dopoldanska ali popoldanska turca za nabiranje kondicije,sploh če nimaš daleč do izhodiščanasmeh
vpekla17. 08. 2012
Na začetku poti na Škrbino sem našla očala z dioptrijo na vrvici.
Darxta13. 07. 2013
Heinz, super opis! nasmeh
Danes sem šel gor, markacije so morda malce zbledele, a jih vseeno ni noben problem najti. Ponekod je pot malce poraščena z nizkim rastjem, očitno ni tak naval po tej poti velik nasmeh
Razgled pa eek (v pozitivnem smislu)
heinz27. 04. 2018
Pot je v srednjem delu zaradi odvažanja lesa precej spremenjena in posledično slabše označena. Potrebna je pozornost pri številnih odcepih vlak. Na vrhu je stanje (zaenkrat) še po starem.
Lp! heinz
marjanb21. 10. 2018
Pot je zdaj vzorno označena, predvsem do Zakopov, pa tudi naprej do Škrbine.
Jusk21. 10. 2019
Danes sem šel še po tej poti do oddajnika na Škrbini,pred 5 dnevi sem bil tu gor iz Spodnjih Gorij mimo Obrance. Na poti nisem srečal nikogar,tudi obiska je bilo očitno bolj malo,samo trije novi vpisi v knjigi v teh 5 dneh. Je pa potrebno malo previdnosti,zgornji del poti je bil vlažen in spolzek.. razgled na vrhu pa supernasmeh
Jusk27. 11. 2019
Danes je bila pot mokra in spolzka,vreme megleno,razgleda nič,samo megla v vse smeri.. ob poti tu in tam cveti nekaj telohovnasmeh na vrhu v skrinjici ni vpisne knjige..
Jusk31. 12. 2019
Za zadnji letošnji dan si izberem Mežaklo,pot brez posebnosti,na vrhu je v skrinjici nova vpisna knjiga,ob poti še vedno cvetijo telohi kot sem že pisal pred 1mesecemnasmeh lep zadnji letošnji dannasmeh
Jusk7. 03. 2020
Na začetku je pot v redu, tu in tam kakšna flika snega,z višino pa ga je vedno več,od Zakopa do oddajnika na Škrbini ga je okoli 25cm..pa bil je kar moker in težek sneg,fajn za razmigat senasmeh naprej proti Planskem vrhu gaz še ni narejena. Pa vpisne knjige spet nimrk pogled vseeno pa lepo na vrhu,kot vednonasmeh
Jusk31. 03. 2020
Danes po tej poti.. v dolini je uboge 3cm snega skopnelo ze cez dan,popoldne se odpravim proti Škrbini.. pot v redu,v srednjem delu blatna,potem pa vedno več snega. Od Zakopa do Škrbine 20-25cm snega,fajn za gazitnasmeh drugač pa zimska idilanasmehrazgledi lepi,po Karavankah nonstop snežne plohe,ena je tudi mene ujela med potjo nazaj..srečal pa nisem nikogar med celo potjonasmeh Lp
Jusk6. 04. 2020
Danes čisto drugačna slika kot prejšnji torek,pot kopna,šele na Zakopu okoli 3-4cm snega..naprej po grebenu pa spet kopno vse do Škrbine. Naprej proti Planskemu vrhu pa je nekaj cm snega,pot shojena..šel sem do naravnega mostu in do odcepa poti proti Snežni jami in Obranci,potem nazaj dol.. naprej od tega odcepa je "no go" cona za nas Jeseničanenasmeh Lp in ostanite zdravi
Jusk11. 04. 2020
Ker zaenkrat še ne smemo ven iz občin,sem danes spet šel na Mežaklo,snega skoraj ni več,tu in tam kaka mala flikica snega na Planskem vrhu..pot večinoma suha.. razlika ki se jo pa res opazi zadnje dni pa je da veliko več ljudi obiskuje sicer do sedaj bolj osamljeno Mežaklonasmeh vsi pa upoštavamo pravila srečanja in distanconasmeh lp
Jusk2. 06. 2020
Po dolgem času spet na Mežaklo,razgled kot vedno supernasmeh se pa spet na veliko seka,vlako po kateri se vzpenjamo v srednjem delu poti so kar pošteno podaljšali,približno do točke na sliki 15
Jusk5. 08. 2020
Spet je bila Mežakla na sporedu,vreme se je danes končno izboljšalonasmeh ker je spodaj pot zelo zaraščena grem po poti mimo deponije čez Malo Mežaklo in naprej gor po označeni,malo naprej pa po novi vlaki ki se izogne še enemu zaraščenemu delu poti..Mežakla je polna klopov,zato se je res pametno izogibat zaraščenim delom poti..na vrhu pa prihetno hladno,pihal je kar hladen veter,razgled pa kot vedno supernasmeh
Jusk10. 11. 2020
ker je bil danes tak meglen dan in se mi je zluštal mal sonca vidt sem se odpravil sem gor,no na Škrbini je bilo še megleno,sicer malo se je skozi meglo že sonček kazal,zato sem šel naprej na Planski vrh,tam pa nor razgled,modro nebo in morje megle spodajnasmeh skozi gozd pa zelo megleno,od male Mežakle skoraj do vrha vidljivost okoli 20metrov,megla kot v kaki grozljivkivelik nasmeh
orchigu5. 07. 2022 21:16:43
Lustna varianta z res dobrim pogledom, partizanska bolnica (do katere po tej poti nimas kaj falit, ker je posebej oznaceno), pa mimo spomenika, na vrhu lusten gozdicek... je pa kar veliko listja tudi v tem casu po tleh, tko da previdnost (in morda palice) vseeno niso odvec. Pa klope lah fajn naberes po poti, tko da se dol magar poglejte mal nasmeh
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies