Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Biokovo and Dalmatia / Sv. Jure (Biokovo) / Planinarska kuća pod Sv. Jurom - Sv. Jure (Biokovo)

Planinarska kuća pod Sv. Jurom - Sv. Jure (Biokovo)

Print
Starting point: Planinarska kuća pod Sv. Jurom (1594 m)
Lat/Lon: 43,3392°N 17,0538°E
Time of walking: 30 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 168 m
Altitude difference po putu: 168 m
Map:
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 19.409
 1 person likes this post
Number of pictures: 11
Number of comments: 14
Access to the starting point:
From Split, take the coastal road to Dubrovnik. Just after Makarska, the road to Biokovo and Vrgorac branches off to the left. Take this road and follow it to where the marked road to the park Biokovo (toll) turns sharp left. Follow this narrow but asphalted road to the parking area near the mountain hut under St. George (at the crossroads, after about 15km of driving, turn right).
Path description:
From the parking lot, continue along the road, first past the hut and then past the ramp to the danger sign for falling rocks. At the sign, you will see partially faded markings that direct you to the right on the footpath. After a few steps, you will see a rope along the path, and then climb steeply up the slope straight up. After half an hour's walk, the steepness eases and the path leads to the fence protecting the tower. Here you continue to the right and, after a few dozen steps along a winding scenic path, you reach the Church of St George.
zemljovid puta - Sv. Jure (Biokovo)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama
Pictures:
Planinarska kuća pod Sv. Jurom - Sv. Jure (Biokovo)1
Planinarska kuća pod Sv. Jurom - Sv. Jure (Biokovo)2
Planinarska kuća pod Sv. Jurom - Sv. Jure (Biokovo)3
Planinarska kuća pod Sv. Jurom - Sv. Jure (Biokovo)4
Planinarska kuća pod Sv. Jurom - Sv. Jure (Biokovo)5
Planinarska kuća pod Sv. Jurom - Sv. Jure (Biokovo)6
Planinarska kuća pod Sv. Jurom - Sv. Jure (Biokovo)7
Planinarska kuća pod Sv. Jurom - Sv. Jure (Biokovo)8
Planinarska kuća pod Sv. Jurom - Sv. Jure (Biokovo)9
Planinarska kuća pod Sv. Jurom - Sv. Jure (Biokovo)10
Planinarska kuća pod Sv. Jurom - Sv. Jure (Biokovo)11
Discussion about the trail Planinarska kuća pod Sv. Jurom - Sv. Jure (Biokovo)
dereza2821. 02. 2012
Na Sv. Jure greste lahko tudi iz Makarske, kjer zavijete (če se peljete iz smeri Splita) na začetku Makarske levo, glejte tablo Veliko Brdo. Cesta se začne v ovinkih strmo vzpenjati, sledite ji do cerkve, tam lahko pustite avto. Nato pa od cerkve navzgor med hišami, kamor vas bodo povedle markacije. Pot je speljana v razu masiva Biokovo, pelje v ključih in je zelo razgledna. V dveh urah in pol ste iz raza ven, potem pa imate še 2h do asfaltne ceste na Sv. Jure, od ceste do vrha - do cerkve Sv. Jure pa še dobre pol ure. Priporočam veliko vode! Tura je v celoti markirana, vtop je malo slabše označen, a viden. V Makarski tik ob obali je Turistična pisarna, imajo zelo dobro karto Biokova 1:25.000. Uživajte v lepih razgledih!nasmeh
saving23. 08. 2015
S prijateljem sva opravila približno pot, ki jo je opisal(a) dereza28, iz Makarske na Sv. Jure in nazaj. Makarska - Vošac (vrh direktno nad Makarsko) cca. 3.5h, Vošac-pešpot-Sv.Jure 3h. Povratek po cesti na Vošac in dol v Makarsko. Mislim, da je to sicer malo daljša, a najlepša varianta. Višinska razlika znaša dobrih 2000m, razdalje je tudi kar nekaj, zato je to kar resna tura. Če ste tako nori kot midva, in boste vzpon opravili poleti, zaradi ekstremnih temperatur priporočam nočni vzpon. Midva sva krenila ob 16h iz Makarske (pri 38 stopinjah celzija), zato sva se na začetku do Makarja in še višje vzpenjala precej počasi. Gledati iz Vošca sončni zahod je pravo doživetje! Od tam se je treba usmeriti v dolinico proti severovzhodu do začetka ceste. Nekaj metrov gremo po cesti, nato se v levo odcepi steza, ki nas pripelje po veliko vzponih in spustih do vrha Sv. Jurija. Steza se konča na cesti, od tam greste lahko po cesti levo navzgor do vrha ali pa kakih 200m desno navzdol (do planinskega doma) in nato ob drogovih in špagi na vrh.
Od Vošca greste lahko gor tudi po cesti (na križišču zavijte levo). Vzpon bo za kako uro krajši, a precej bolj dolgočasen.
Na vrhu je cerkvica in oddajnik (zaprto območje). Razgledi so fantastični. V času najinega obiska so bili vsi planinski domovi (na Vošcu, pod Sv. Jurem) zaprti!
Za celotno pot sva rabila 11 ur + 4 ure spanja. Priporočam vsaj 4 litre vode (če je zelo vroče, raje liter več), dovolj hrane, spalko. Upam, da vam bodo informacije koristile. Uživajte!
timotej893. 07. 2017
Pozdravljeni,

malce berem te vaše izkušnje z Biokovim, ker mso si letos zastavili cilj s kolegi, da bomo prišli na vrh Biokovega (Svetij Jurij). V Makarski bomo letovali med 14.8. in 25.8., enkrat v tem času jo bomo mahnili gor. Koliko gledam in berem, poti niso preveč zahtevne, kar pomeni, da z vzoponom verjento ne bi smeli imeti problemov?

Me pa zanima, glede na to da gremo gor v poletnem času, ko se pričakuje neverjetna vročina, kakšno opremo svetujete zraven?

Predvidevam da v kakih trenerkah itd. bo nam prevroče, kratke hlače in teniski morda niso najbolj primerni za planine...?

V glavnem, želim čim več nasvetov in izkušenj je dobrodošlih,

Hvala vnaprej!
miri3. 07. 2017
Do Vošca je zelo lepa pot.Od tu naprej do vrha S.Jurija lahko greste z avtobusom.
Oprema naj bo ista kot v naših gorah.Naj vas nikar ne zavede bližina morja.
smatjaz3. 07. 2017
Pred 14 dnem sem bil gor že drugič iz Makarske tako da lahko povem iz prve roke. Pot tehnično ni zahtevna je pa fizično. Priporoča se dolge hlače saj je to dežela poskoka ki je podoben našemu gadu, le da se odžene od tal in največ ugrizov je pod kolenom ali celo nad njim, ampak naj vas to ne ustraši, le malo več pazljivosti je potrebno. Največja težava bo vročina takoj nad Makarsko pa tja do Vošca kjer je najlepši razgled na Jadranu. Zavedati se je potrebno da so Sv. Juri razmere kot pri nas v visokogorju. Topel in vlažen zrak zaustavi greben in nevihte so na Juri pogostejše kot v nekaj kilometro odaljeni Makarski. Največja težava je tekočina. Od Makarske naprej ni oskrbovane koče, vodnega izvira ali bilo kaj. Edina voda je v zavetišču pod Sv. Juro filtrirana kapnica, če je ne zmanjka. Ravno obnavljajo dom pod Vošcem kjer naj bi po vsej verjetnosti bilo oskrbovano, vendar ne verjamem da letos bi lahko to bilo. Vsekakor priporočam ta fantastičen izlet, smo pa porabili cca 6,5 ure do vrha iz Velikega Brda do koder se splača da vas nekdo zapelje ali pa vzamete Taxi. Sestop pa strmejši poti v Makarsko. Za več informacij me lahko kontaktirate, imam tudi GPS sled.
michael663. 07. 2017
Z avtom se zapelješ do vrha sv. Jureta,pol pa nazaj do parkirišča pod Vošac-com,skočiš v pol ure na Vošac si privoščiš dolg razgled nazaj do avta si ogledaš še cerkvico sv.Ilija,v bližnjem lokalu spiješ pivo in to je to....vse v enem dopoldnevu ali popoldnevuvelik nasmeh
michael663. 07. 2017
Z avtom se zapelješ do vrha sv. Jureta,pol pa nazaj do parkirišča pod Vošac-com,skočiš v pol ure na Vošac si privoščiš dolg razgled nazaj do avta si ogledaš še cerkvico sv.Ilija,v bližnjem lokalu spiješ pivo in to je to....vse v enem dopoldnevu ali popoldnevuvelik nasmeh
timotej896. 07. 2017
Za poskoka sem že slišal od domačinov po Dalmaciji, tak da mi je jasno, za kaj se gre pri tej kači.

Torej za sedaj je tak, da se je potrebno oblečt v malo daljša oblačila, najverjetneje trenerko (boljše da nam je spodaj nekaj časa vroče, pa da smo zgoraj OK).

Za zdaj najlepša hvala za vse odgovore, v kolikor se bo odprlo še kakšno vprašanje (in sigurno se bo), se pa ponovno oglasim!
smatjaz7. 07. 2017
Slamca maš res poskok je nkot naš modras in ne gad.
garmont8. 06. 2024 22:12:30
Planinska koča ima sedaj novo fasado in tudi znotraj je popolnoma obnovljena. 14 oseb lahko v njej prespi. Oskrbnik…odličen.nasmeh
smatjaz10. 06. 2024 15:57:09
garmont, če sem te prav razumel je ta koča ki je bil nekoč bivak oskrbovana, no to pa je res nekaj novega. Kaj pa tista pod Vošcem, na vrhu vem da je bivak, spodaj pa so obnavljali že pred 6 leti
garmont10. 06. 2024 20:09:09
Koča je oskrbovana v sezoni in je v lastništvu PD Makarska.
Janez Seliškar10. 06. 2024 21:45:51
Na vrhu Vošca je planinska koča, ki je žal zaprta in ni v pristojnosti HPD Biokovo Makarska. Planinski dom pod Vošcem je v izgradnji, njegova otvoritev bo predvidoma konec Septembra tega leta in je v lasti HPD Biokovo Makarska. Gre za objekt, ki je bolj hotel, kot planinski dom. Na zahtevo HPD Makarska bo za planince na voljo določeno število postelj z vsemi ugodnostmi, ki jih nudi članirana pri PD.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies