Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Kamnik Savinja Alps / Velika Zelenica / Planina Ravne - Velika Zelenica (via Dolga trata)

Planina Ravne - Velika Zelenica (via Dolga trata)

Print
Starting point: Planina Ravne (1500 m)
Lat/Lon: 46,3493°N 14,6997°E
Name of path: via Dolga trata
Time of walking: 2 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 614 m
Altitude difference po putu: 750 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 9.633
 2 people like this post
Number of pictures: 46
Number of comments: 2
Access to the starting point:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovica in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornji Grad in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Velika planina, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti mountain pasture Podveža in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri mountain pasture Ravne (levo mountain pasture Podveža). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka mountain pasture Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Od glavne ceste do mountain pasture Ravne je približno 10 km.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti mountain pasture Podveža in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri mountain pasture Ravne (levo mountain pasture Podveža). V nadaljevanju nekoliko slabši cesti, nato sledimo do začetka mountain pasture Ravne, kjer parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Path description:
Na začetku mountain pasture Ravne (tudi Ravni) opazimo lesene planinske smerne table za Velika vrh, Korošico, Moličko mountain pasture in Dolgo trato, ki nas usmerijo levo proti bližnji koči, ki se nahaja na robu mountain pasture. Kočo obidemo po levi strani, nato pa preidemo v ozek lane gozda, kjer nas markacije povedejo levo. Pot naprej nas vodi čez poseko, preko katere se prečno vzpne v gozd. V nadaljevanju se vzpenjamo skozi gozd, kjer že kmalu prečimo pašno ograjo. Višje se gozd prične redčiti, oz. se spreminjati v lane of dwarf pines. Na nekaj mestih nekoliko slabše uhojena, a ves čas lepo sledljiva stezica se višje položi in nas pripelje na spodnji rob pašnikov Dolgih trat. Tu se pot povsem položi in nas v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do pastirske koče na Dolgih tratah.
Od pastirske koče nadaljujemo levo v smeri Moličke mountain pasture, Korošice, Velika vrha in Zelenih trat (rahlo desno Dleskovec). Pot naprej nas vodi po pašnikih Dolge trate ter se zložno do zmerno vzpenja. Višje se pot položi in nas pripelje na manjši preval, za katerim nas pot vodi mimo napajališča za živali. Napajališče obidemo po levi strani, nas pa pot le nekaj metrov naprej pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Velika vrha in Korošice (naravnost navzdol Korošica preko Vrtač). V nadaljevanju pot preide na razgledna zahodna pobočja Dleskovca, preko katerih se začne prečno spuščati proti razpotju na Zelenih tratah. Po krajšem spustu prispemo na omenjeno razpotje, od tam pa nadaljujemo levo v smeri Korošice (desno mountain pasture Ravne preko Korit). Le malo naprej pa prispemo do mesta, kjer se v desno odcepi pot na Velika vrh.
Na tem mestu zapustimo široko pot, ki vodi proti Korošici in pot nadaljujemo desno za oznakami Velika vrh. V nadaljevanju se vzpenjamo po nekoliko slabše uhojeni poti, ki se nadaljuje skozi pas dwarf pines. Po približno 15 minutah nadaljnje hoje pot preide v bolj kamnit svet, kjer steza postane še nekoliko manj uhojena. Pot, ki je v nadaljevanju dobro označena z cairns in novejšimi markacijami, se vzpne po desni strani melišča, kjer nas vodi pod manjšimi pečinami. Strmina nato popusti in po približno 10 minutah nadaljnje hoje prispemo v bolj travnat svet. Tu se usmerimo levo navzgor ter pot nadaljujemo po slabše uhojeni stezi, ki nas vodi proti sedlu med Velikam vrhom na levi in Velika Zelenica na desni. V zgornjem delu vzpona se držimo nekoliko bolj v desno, saj postaja pobočje pod Velikam vrhom že zelo strmo. Ko prehodimo strm del se pot nenadoma položi in nas pripelje na prostrana travnata pobočja.
Tu nadaljujemo desno (levo Velika vrh) ter se po zložnem travnatem pobočju povzpnemo na bližnji vrh.
zemljovid puta - Velika Zelenica
On the way: Planina Dolga trata (1835m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Planina Ravne - Velika Zelenica1
Planina Ravne - Velika Zelenica2
Planina Ravne - Velika Zelenica3
Planina Ravne - Velika Zelenica4
Planina Ravne - Velika Zelenica5
Planina Ravne - Velika Zelenica6
Planina Ravne - Velika Zelenica7
Planina Ravne - Velika Zelenica8
Planina Ravne - Velika Zelenica9
Planina Ravne - Velika Zelenica10
Planina Ravne - Velika Zelenica11
Planina Ravne - Velika Zelenica12
Planina Ravne - Velika Zelenica13
Planina Ravne - Velika Zelenica14
Planina Ravne - Velika Zelenica15
Planina Ravne - Velika Zelenica16
Planina Ravne - Velika Zelenica17
Planina Ravne - Velika Zelenica18
Planina Ravne - Velika Zelenica19
Planina Ravne - Velika Zelenica20
Planina Ravne - Velika Zelenica21
Planina Ravne - Velika Zelenica22
Planina Ravne - Velika Zelenica23
Planina Ravne - Velika Zelenica24
Planina Ravne - Velika Zelenica25
Planina Ravne - Velika Zelenica26
Planina Ravne - Velika Zelenica27
Planina Ravne - Velika Zelenica28
Planina Ravne - Velika Zelenica29
Planina Ravne - Velika Zelenica30
Planina Ravne - Velika Zelenica31
Planina Ravne - Velika Zelenica32
Planina Ravne - Velika Zelenica33
Planina Ravne - Velika Zelenica34
Planina Ravne - Velika Zelenica35
Planina Ravne - Velika Zelenica36
Planina Ravne - Velika Zelenica37
Planina Ravne - Velika Zelenica38
Planina Ravne - Velika Zelenica39
Planina Ravne - Velika Zelenica40
Planina Ravne - Velika Zelenica41
Planina Ravne - Velika Zelenica42
Planina Ravne - Velika Zelenica43
Planina Ravne - Velika Zelenica44
Planina Ravne - Velika Zelenica45
Planina Ravne - Velika Zelenica46
Discussion about the trail Planina Ravne - Velika Zelenica (via Dolga trata)
mornar11. 07. 2021 12:30:55
Ali je kdo v kratkem šel iz planine na Veliko Zelenico.Kakoje kaj s cesto do planine Ravni.Kako je z potjo naprej iz planine.Hvala inlep pozdrav.
pegasus7. 09. 2021 20:20:59
Makadamski del ceste do planine izgleda sveže nasut. Bodi pa pozoren na prenovo cestišča na večih mestih v Podvolovljeku - čez teden potrebno planiranje, da se izogneš zapori med 7 in 18, čez vikend upam da cestarji ne delajo. Zjutraj sem jih še prehitel, popoldne pa sem ostal ujet za kako uro.
Pot je pa super - danes naredil Ravne - Dolge trate - Zelenica - Križevnik - Ravne. Zame en najlepših sprehodov.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies