Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Kamnik Savinja Alps / Konj / Planina Dol - Konj

Planina Dol - Konj

Print
Starting point: Planina Dol (1308 m)
Lat/Lon: 46,3178°N 14,6379°E
Destination: Konj (1803 m)
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 495 m
Altitude difference po putu: 495 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 89.304
 7 people like this post
Number of pictures: 36
Number of comments: 30
Access to the starting point:
First, we drive to Kamnik, then continue our drive towards the Črnivec Pass. Just 100 m before the pass, we see signs for Kranjski Rak, which direct us sharp left onto a narrow and initially quite steep road. The road is then higher and leads to the Volovjek Pass, where, just after the Kranjski Rak guesthouse, turn left onto the road in the route Velika planina. Continue along the dirt road, which leads you higher up to the next slightly larger crossroads. Continue to the right (straight ahead mountain pasture Kisovec) and follow the moderately ascending road past the Ušivec parking lot. From the parking lot continue along the slightly worse macadam road, which at the crossroads you follow in the route mountain pasture Dol. After a while the road starts to descend steeply, and we follow it to a marked parking lot near mountain pasture Dol.
From the Savinjska valley, we first drive to Luce, and then continue on towards Kamnik. When you reach the Volovjek (Kranjski Rak) pass, turn right in the route Velika planina. Continue following the above description.
Path description:
From the parking lot, continue along the dirt road, which descends only slightly towards the western part of mountain pasture. After a few minutes of easy walking, you will see a shepherd's hut on the left, and we continue along the dirt road for another 10 m, to where we see signs on a tree for Konja, which direct us right across the meadow (Velika planina on the left, straight ahead the valley of the Kamniška Bistrica - the lower station of the cable car to Velika planina). The trail continues on a moderate ascent across the meadow, then into the forest, where it turns right and gradually starts to climb steeper and steeper. There is a steep climb through the forest for about 20 minutes, and then the path leads to a small lookout point. Here the path turns left and also slightly slopes down. Continue along the moderately steep path, where you soon pass from the increasingly sparse forest into the dwarf pines zone. There is a short climb on a well-trodden path through dwarf pines and the path leads to mountain pasture Rzenik, at the edge of which a shepherd's hut can be seen.
From the hut, follow the marked path to Konj (slightly left Rzenik on the western path, the path to Rzenik is not marked), which quickly leads to dwarf pines. Continue ascending the moderately steep path, which continues to take you through dwarf pines. Higher up, the path takes us right next to the main ridge, and here the path turns to the right and continues to climb through dwarf pines. Just a few more 10 steps of walking and the increasingly scenic route quickly leads us to the top of Konja.
The entry box is located a little lower in the direction of Presedljaju. It is a short steep descent, along a protected climbing route.
Planina Dol - mountain pasture Rzenik 1:00, mountain pasture Rzenik - Konj 30 minutes.
zemljovid puta - Konj
On the way: Planina Rzenik (1654m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Planina Dol - Konj1
Planina Dol - Konj2
Planina Dol - Konj3
Planina Dol - Konj4
Planina Dol - Konj5
Planina Dol - Konj6
Planina Dol - Konj7
Planina Dol - Konj8
Planina Dol - Konj9
Planina Dol - Konj10
Planina Dol - Konj11
Planina Dol - Konj12
Planina Dol - Konj13
Planina Dol - Konj14
Planina Dol - Konj15
Planina Dol - Konj16
Planina Dol - Konj17
Planina Dol - Konj18
Planina Dol - Konj19
Planina Dol - Konj20
Planina Dol - Konj21
Planina Dol - Konj22
Planina Dol - Konj23
Planina Dol - Konj24
Planina Dol - Konj25
Planina Dol - Konj26
Planina Dol - Konj27
Planina Dol - Konj28
Planina Dol - Konj29
Planina Dol - Konj30
Planina Dol - Konj31
Planina Dol - Konj32
Planina Dol - Konj33
Planina Dol - Konj34
Planina Dol - Konj35
Planina Dol - Konj36
Discussion about the trail Planina Dol - Konj
podgana12. 09. 2008
Lep poldnevni nezahteven izlet.Z vrha je lep razgled na Ojstrico, Planjavo in Brano.
tom66623. 07. 2011
Lepa rekreativna tura.
p.s. Vpisna skrinjica in žig je pa kar na vrhu (in ne nekoliko nižje v smeri proti Presedljaju!).
iztok30. 07. 2011
No pa smo vsaj mi na konju, če je že vse v ...velik nasmeh
bostjan8512. 10. 2011
Zanima me,v kakem stanju je cesta do planine dol?
iztok13. 10. 2011
kaj naj rečem v redu in nerazrita gozdna cestavelik nasmeh
pohodnik383. 05. 2012
Lepa lahka pot suha in brez posebnosti.

Krajši videoutrinki z poti.
Lisica1. 12. 2012
Razgledi iz tega vrha so v lepem vremenu 'to die for'. cool
Fulcrum5. 10. 2013
Pred slabo vremensko napovedjo sem danes na hitro "skočil" na Konja. Vrh sploh ni slabo obiskan, kot bi človek sprva pomislil. V zadnjem tednu je bilo gor 10 ljudi, med njimi tudi iz Španije, Portugalske in Litve.
borutpovse10. 12. 2013
V soboto sva z sinom (6let) opravila s to turo. Ker se pač trenutno ne da z avtom dovolj daleč, sva rabila do Planine Dol uro in 20 min. Za sam vzpon iz planine na vrh pa uro in 45 min. Bila sva edina v zadnih nekaj dneh, vreme pa sva imela fenomenalno. Jasno, brez vetra, kar je že skoraj redkost.Razgled ...eekvelik nasmeh Sama pot na vrh niti ni tako zahtevna, na nekaterih mestih je sicer malo več snega in se hitro pogrezneš do riti. Sam sneg je rahlo pomrznjen, sama skorja pa ne drži odraslega človeka. Pot je kar lepo shojena, čeprav obiska ni veliko. Proti vrhu so celo kopni deli. lp
nasmehvelik nasmeh
balon24. 05. 2014
ali se da do izhodišča z enoprostorcem (Ford S max)?

Lep pozdrav,

Balončkinasmeh
otiv24. 05. 2014
V preteklosti ni bilo problemov, saj je do planine Dol normalna makadamska cesta.
Lep pozdrav!nasmeh
borutpovse24. 05. 2014
Cesta je še vedno v dobrem stanju, pozimi so tudi s terenci čez sneg vozili.
balon24. 05. 2014
Hvala in lep pozdrav.nasmeh
seinfeld17. 08. 2014
Cesta je v dobrem stanju, traja po makadamu 20min. Pot zelo lepa, razgledi od razgledne točke naprej fenomenalni. Ne vem, če sem že bil na kakšnem vrhu s takšnimi razgledi v vse smeri. Smo bili od 8 do 66 let, ni bilo nobenega problema. Za gor in dol z mnogimi postanki smo potrebovali tri ure in četrt. Priporočam!! Smo srečali kar nekaj planincev, vendar nas je bila le peščica, če primerjam na stotine avtomobilov, ki so bili parkirani ob cesti pod Veliko planino, ki je morala biti danes mravljišče ljudi.
blazhk26. 10. 2014
Včeraj sva šla gor s punco. Pot je lahka, vendar po nekje 15 minutah postane čedalje bolj zasnežena. Na vrhu naju je pričakalo tudi do 20cm snega, kar pa ne vpliva na samo varnost. Primerna destinacija za poldnevni izlet tudi v rahlo zasneženih pogojih brez potrebe po derezah in cepinu. Na makedamski poti sva srečala nekaj odžaganih dreves, kar lahko onemogoči prehod večjim vozilom.
fonko9. 06. 2015
Na začetku precej strma pot. Od planine Rzenik naprej pot poteka samo po ruševju. Ker je bil dan vroč,sem se skoraj skuhal. Ves trud je bil poplačan zaradi razgledov na vrhu.Sestop je bil zaradi vročine in strmine precej neprijeten.
AndrejRibic13. 09. 2015
Pot strma na začetku, vendar lepo speljana. Ob poti pri planinski hiši Mlakarjeva bajta, zelo prijazen gospod in gospa. Preizkusili njihov "rzeniški smrekovec". Zelo dober. Nagrajeni z razgledi na Cojzovo kočo in Kamniško sedlo vse KSA lepo z eno besedo. Novo pa je to da ob sestopu lahko prihranite do 15 minut če ste pozorni na kožica na sredi poti, ki nas usmeri levo. Po tej poti boste srečali Berkmandlca, ki si suši perilo. Voditelj pozorni, je ob korenini. Lep planinski pozdrav.
AndrejRibic13. 09. 2015
Voditelj pomeni bodite
Kožica pomeni možica
Prevaja ta prevajalnik kar po svoje.
claire2. 08. 2018
Lepo označena pot. Večji del poti je po senci. Gojzarji in palice so obvezne - je kar precej spolzko po skalah. Na vrhu pa prečudoviti razgledi.
mornar6. 05. 2020
Prsim za informacijo kako je glede prevoza po cesti do planine Dol,ter kako je sledljiva pot naprej na Konja.Hvala in L. P.
smatjaz7. 05. 2020
Kakšna je cesta na Pl. Dol ne vem ker še v življenju nisem bil gor z avtom. Pot od Pl. Dol na Konja je lepo sledljiva in brez posebnosti. Ko boš šel na Konja imaš malo pred vrhom tudi levo odcep za Rzenik ki ga definitivno ne smeš spustiti, ta pot sicer ni markirana je pa lepo sledljiva (cca 20 min) do vrha in na novo lani urejena. Ko boš na Rzeniku, najdi južno od vrha oznako kapelica in se spusti še do nje, se splača it pogledat.....do nje je 5 minut. lp Matjaž
mornar7. 05. 2020
Smatjaz najlepša hvala za informacijo.Bi te pa vprašal od kje ti štartaš če greš na to goro.L.p.
Climber917. 05. 2020
Meni osebno je zelo lepa čez Dolski graben. Parkiraš pri gondoli za Velko in imaš markirano do planine Dol.
smatjaz8. 05. 2020
Mornar več poti je, ena je čez dolški graben kot ga omenja Climber, potem imaš tudi iz Pred Bele mimo Orglic na Preselaj in Konja, ta je pa zelo zahtevna plezalna deloma tudi varovana, daleč najlepša pa je iz Kopišč po lovski poti Martinj stezi na Pl. Dol i Konja, ali pa po grebenu Vrvanja direktno na Pl. Rzenik, kar pa je čisto brezpotje za kar pa rabiš pa kar dosti znanja. Če nisi ravno vešč ti predlagam preko Dolskega grabna..... http://www.hribi.net/izlet/kraljev_hrib_konj_/3/289/2584
malihodec8. 01. 2021
Kakšne so trenutne snežne razmere na turi planina Dol - Konj? Hvala za odgovor in pomoč...
G3425. 12. 2022 15:15:40
Ali je kaj snega na konju? Med počitnicami si želimo oditi na to turo z mami, ki, ko je bila mlada zelo veliko hodila v hribe zdajj pa gre prvič z nami.zmedenvelik nasmeh
G3425. 12. 2022 15:17:14
In ali je koča na planini Rzenik odprta?
zmeden
ejti25. 12. 2022 20:19:14
Koča na pl. Rzenik je zasebna. Nikoli ni bila v funkciji planinske koče.
Sneg pa na višini dobrih 1800 m gotovo je, tudi če ga odjuga pobira.
lijaneja28. 12. 2022 12:29:33
Mami pa le pelte gor, da obudi lepe spomine!
G3426. 01. 2023 19:03:36
Potem smo se brez mami odpeljali gor. Bo pa šla kdaj drugič z nami. Tudi sami do izhodišča nismo prišli do izhodišča ker je bilo preveč snega. mrk pogled Smo pa potem šli do nekega jezera in se drsali po njem, ker je bilo zamrznjeno.velik nasmeh
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies