Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?

Petrovo Brdo - Porezen

Print
Starting point: Petrovo Brdo (803 m)
Lat/Lon: 46,2157°N 13,9997°E
Destination: Porezen (1630 m)
Time of walking: 2 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 827 m
Altitude difference po putu: 827 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 130.269
 8 people like this post
Number of pictures: 46
Number of comments: 75
Access to the starting point:
From Železniki drive to Tolmin or vice versa, and follow the road to Petrovo Brdo, where you can park at the parking lot next to the Petrovo Brdo Mountain Home. The mountain lodge is located in the immediate vicinity of the crossroads where the road to Soriška mountain pasture branches off.
Path description:
At the junction where we parked, we see the mountain direction signs for Porezen, which direct us to a narrow and ascending road. After a short climb, we reach a ridge with a view of the Lower Bohinj Mountains. Higher up, the road passes into a forest, where it climbs moderately for some time, and then signs direct us to the right on a footpath that climbs up and along the abandoned cart track. After a few minutes we return to the road, but we follow it only briefly, as the signs for Porezen, lead us into the forest again, where we continue our ascent along the forest track. A few 10 steps higher, we come to a dirt road, but we just cross it and climb steeply up the steps on the other side. The path continues into a dense forest, where it then climbs moderately to steeply. Following the marked route is a little more difficult in a few places due to the significant forks and shortcuts, but otherwise there are no major orientation problems. Higher up, the trail turns slightly more to the right and becomes more visible. After a few minutes of easy walking, you emerge from the forest into a slightly larger, but rather overgrown clearing. Continue on the marked path, which gradually turns into a sparse forest, through which it climbs moderately. Higher up, the forest thins out a little more, opening up more and more beautiful views of the Lower Bohinj Mountains. Continue along the right-hand side around the nondescript Pohoški kup (1542 m) and, just a few metres beyond its summit, step onto the main ridge of Porezno, the top of which is already clearly visible ahead. A few minutes of easy walking and a very scenic route quickly leads us to the Home of Andrej Žvan - Boris on Porezno.
Behind the house, we see the signs for the summit of Porezno, which direct us to the ascending path, which takes a few minutes to climb cross-country to the 1630 m high summit.
zemljovid puta - Porezen
On the way: Dom na Poreznu mountain hut (1590m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Petrovo Brdo - Porezen1
Petrovo Brdo - Porezen2
Petrovo Brdo - Porezen3
Petrovo Brdo - Porezen4
Petrovo Brdo - Porezen5
Petrovo Brdo - Porezen6
Petrovo Brdo - Porezen7
Petrovo Brdo - Porezen8
Petrovo Brdo - Porezen9
Petrovo Brdo - Porezen10
Petrovo Brdo - Porezen11
Petrovo Brdo - Porezen12
Petrovo Brdo - Porezen13
Petrovo Brdo - Porezen14
Petrovo Brdo - Porezen15
Petrovo Brdo - Porezen16
Petrovo Brdo - Porezen17
Petrovo Brdo - Porezen18
Petrovo Brdo - Porezen19
Petrovo Brdo - Porezen20
Petrovo Brdo - Porezen21
Petrovo Brdo - Porezen22
Petrovo Brdo - Porezen23
Petrovo Brdo - Porezen24
Petrovo Brdo - Porezen25
Petrovo Brdo - Porezen26
Petrovo Brdo - Porezen27
Petrovo Brdo - Porezen28
Petrovo Brdo - Porezen29
Petrovo Brdo - Porezen30
Petrovo Brdo - Porezen31
Petrovo Brdo - Porezen32
Petrovo Brdo - Porezen33
Petrovo Brdo - Porezen34
Petrovo Brdo - Porezen35
Petrovo Brdo - Porezen36
Petrovo Brdo - Porezen37
Petrovo Brdo - Porezen38
Petrovo Brdo - Porezen39
Petrovo Brdo - Porezen40
Petrovo Brdo - Porezen41
Petrovo Brdo - Porezen42
Petrovo Brdo - Porezen43
Petrovo Brdo - Porezen44
Petrovo Brdo - Porezen45
Petrovo Brdo - Porezen46
Discussion about the trail Petrovo Brdo - Porezen
Show older messages
andrejjerina2. 01. 2010
navrhu2. 01. 2010
Izgleda da je res zaprta. Bom pa vzel sendvič s seboj. Ali ve kdo za kakšno dobro gostilno z nedeljskimi kosili, kamor bi šel, ko pridem nazaj na Petrovo Brdo in se peljem proti Škofji loki?
Pa hvala Serajko in Andrej za odgovore
andrejjerina2. 01. 2010
Gostilna "Pr Slavcu" v Zalem logu slovi po ribah in dobrih kosilih, pa gostila "Pr birt" na odcepu za Stari vrh,..LPAndrej
navrhu3. 01. 2010
Evo mene nazaj v dolini. Vreme je bilo prekrasno. Iz Porezna sem videl Tržaški zaliv, Triglav, Kamniško Savinjske alpe. Boljšega vremena ni možno imeti za poglede v daljavo. Če zemlja ne bi bila okrogla, bi se verjetno videlo do Avstralije. Na žalost mi je zmanjkalo energije v baterijah 10 minut pred vrhom (uspel sem še fotografirati vojaško postojanko pred vrhom).

Parkiral sem na parkirišču pred Planinskim domom na prelazu Petrovo brdo in potreboval do Porezna točno 1 uro 37 minut. Za povratek sem potreboval 1 uro 13 minut. Sicer sem jaz med hitrejšimi planinci, tako da ne načrtovati vašega časa po mojem.

V planinskem domu na Petrovem brdu sem vprašal, kam naj grem jest in so mi priporočili, da nadaljujem pot še 6 km do vasi SORICA kjer je gostišče MACESEN. Tam sem si privoščil kosilo za 8 EUR (sladica ni bila vključena, pečenka pa je bila izredno slana). Za sosednjo mizo je en par jedel pico in sta komentirala, da je dobra. V vAsici SORICA je bil rojen slovenski slikar - impresionist IVAN GROHAR in tam je tudi njegova rojstna hiša. Vabijo vas tudi, da greste po označeni poti, po kateri je Grohar vsak dan hodil v šolo in nazaj.

Še en nasvet; če hočete skrajšati čas hoje, lahko neposredno pred Perovim brdom z avtom zavijete levo za PODPOREZEN in se peljete v hrib cca 1 km in avto parkirate pri leseni tabli (na levi strani), na kateri je napis POREZEN 2 uri, na desni pa so lesene stopnice, ki vodijo v gozd. S tem bi verjetno privarčevali 20-30 minut hoje. Prostora za parkiranje je kar nekaj, tako da mislim da boste lahko parkirali v bližini lesene table.
navrhu3. 01. 2010
Še nekaj sem pozabil. Markacije na dveh mestih manjkajo, tako da je malce otežkočena orientacija. Dobro da sem v snegu našel eno sled planinca, ki je šel pred menoj na Porezen in sem še po njej. Markacije manjkajo malce pred vrhom vzpenjanja, kjer pridete na manjšo ravnino in še malce višje, kjer je bil golosek in so sedaj na novo posajene smreke. To bi bila ena kritika zoper planisnko društvo, ki je zadolženo za markacije. Druga pa je ta, da dom ni bil odprt. Na vrhu nas je bilo več kot 15 planincev, nekaj pa sem jih srečal tudi na poti nazaj v dolino. Planincev bi bilo verjetno še več, če bi bil dom odprt. Škoda, da imate tako velik dom, pa zaprt večino leta.
free3. 01. 2010
Turica na Porezen je res prijetna, v tem letnem času pa sploh. Res škoda, ker dom ni odprt, pa če to človek še razume, pa malce težje, da vsaj zmska soba ni.zmeden Na zadnjem vzponu bi prišla zelo prev, saj je snežilo z dežjem in pihal je veter, pa se je bilo treba umaknit nižje v bivša vojaška poslopja. Lahko bi bila zavetje tudi v bolj pomembnih trenutkih - nevihte npr. ali pa le za preganjanje utrujenosti in postanek v zavetju. Res me zanima, kaj je razlog, da zimske sobe ni, oziroma je zaprta?
bogi2. 03. 2010
Do Podbrda imam namen priti z vlakom.
Zanima me, če je iz železniške postaje markirana pot na Porezn in koliko časa je potrebnega do vrha !
Hvala vsem za odgovor.
serajko2. 03. 2010
Bogi poglej malo pod opise pristopov na Porezen. Pogledal sem zemljevid pa kaže , da je markirano prav iz bližine železniške postaje. Prav tako tudi z naslednje postaje Hudajužna.dostop iz Hudejužne imaš opisan
lp( škofjeloško in cerkljansko hribovje 1:50000)
lp
nikk3. 07. 2010
Super slika s tibetansko mandalo. Žal je v živo nisem videl.
Iguana5. 09. 2010
Včeraj sopihanje v oblačno in megleno vreme proti Poreznu. Res je kot v opisih, markacije so v zelo slabem stanju, na nekaj mestih celo malo nerazumljive, sploh za tistega, ki je prvič na poti. Če je to ženskanasmeh, za katere je znano, da imajo malo slabšo orientacijozavijanje z očmi pa še malce težje slediti. Vendar sem vseeno prišla do vrha.
Tomažstr5. 10. 2010
Ali se lahko pride to Petrovega Brda z avtobusom, oziroma ali se gre lahko še naprej in do kje? Hvala za odgovor.
GregorC5. 10. 2010
Tomažstr do Petrovega Brda z avtobusom brez problema, naprej pa kvečjemu z kombijem do kmetije Podhočar. V kolikor ne štartaš peš na Petrovem Brdu.
Tomažstr6. 10. 2010
GregorC - hvala za odgovornasmeh
zvončnica17. 03. 2011
V soboto ali nedeljo bi šli na Porezen, kako je kaj pot s Petrovega brda, je odprta koča čez vikend?
jewel17. 03. 2011
Tudi jaz nameravam za vikend na Porezen, raje v nedeljo in me tudi zanima kako je kaj stanje gor, verjetno je snežilo na tej višini. So potrebne dereze??
Upam, da bo sonce.
main17. 03. 2011
Koča je odprta samo v nedeljo, ob lepem vremenu.
Jože.17. 03. 2011
Koča bo odprta tudi 26. in 27. marca, ko bo potekal 36.zimski pohod na Porezen.
http://www.planinsko-drustvo-cerkno.si/slo.htm
Hribovc8817. 03. 2011
Hehe zimski pohod, to je že bolj pomladni pohod, sicer pa se pustimo presenetiti, za zadnjo tretjino meseca se nakazuje nek zimski prodor...velik nasmehnasmehmežikanje
Komar17. 03. 2011
Koča bo izjemoma odprta tudi to soboto.
petruša18. 03. 2011
kako pa je s snegom na tej poti.lp
Komar18. 03. 2011
Danes se je Porezen končno pokzazl iz oblakov. Novega snega na Poreznu ni. Starega pa tudi ni prav veliko. Tako da bi pot iz Petrovega brda morala biti normalno prehodna.
Lisica17. 04. 2011
Pot je danes popolnoma kopna, večinoma poteka po gozdu. Smerokaz iz Petrovega Brda kaže 3h, vendar sem sama od tam do vrha prišla v 1 uri 40 min.
jozo17. 04. 2011
Nisem povsewm prepričan, da je čas hoje označen na 3h, ko sem sam hodil na Porezen iz tega izhodišča je pot na tabli kazala 2h. Lp J
britof10. 05. 2011
08.05.2011,sem bil z očetom ki jih šteje krepkih 78,v 2,20 h.na vrhu Porezna in to z postanki. Štart izpred P.koče na Petrovem Brdu.
Janiel743. 07. 2011
Danes sem šel po tej poti. Res lepi razgledi, le preveč vetra gor nasmeh
Kokta28. 11. 2011
26.11.2011 sobota...sončno vreme brezveterje in zelo, zelo malo ljudi....čudovit pogled na Črno prst, Rodico in ostale vrhove
slamca29. 01. 2012
Včeraj je bilo lepo na tem vzponu. Male dereze - "ketnce" hahahaha, lepo služile svojemu namenu. Na vrhu manjka vpisna knjiga, v škatli je samo ena stara blazinica - lepo bi bilo, če bi bila mežikanje.
katty29. 01. 2012
@slamca, v takih primerih je res najboljše, da nosiš blazinco in pa svinčnik vedno s seboj. Na večini vrhov so blazinice večinoma v slabem stanju, tako da je vredno upoštevati moj nasvet.
slamca29. 01. 2012
@katty, ni problem blazinica, to imam vedno s sedoj. Hotel sem opozoriti, da ni vpisne knjige nasmehmežikanjenasmeh
vesnek2. 02. 2012
kakšne so razmere za hojo? koliko je snega?

lp
Grand12326. 02. 2012
Bil danes... spodnji del nič posebnega malo snega in razmočeno. Višje je padal sneg in pihal veter, mega... Proti vrhu je kar precej snega prehodnost dokaj normalna. lp
darh22. 07. 2012
Po tej poti smo se danes povzpeli na vrh. Z izjemo pobočja, prepredenega z bližnjicami, nismo imeli nobenih težav z orientacijo. V zelo umirjenem tempu in s postanki vred smo vrh dosegli v dveh urah in pol. Fotografije in več vtisov s poti pa najdete tule.
marepn95529. 12. 2012
Ali je bil kdo v teh dneh na Poreznu?, kakšne so razmere, koliko je snega, planiram jutri iz Petrovega brda,

lp
katty29. 12. 2012
Poglej si na trenutne razmere. Boš še najbolj na tekočem. Pa srečno.
jax29. 12. 2012
Bom šel najbrž tudi jaz jutri gor pogledat. Sem sicer iz Davče mislil. Ne vem, jaz ne pričakujem posebnih problemov. Sicer pa se bo videlo ...
marepn95531. 12. 2012
Včeraj sem bil na Poreznu iz Petrovega Brda. Prvi del poti brez snega potem pa se stopnuje in na vrhu so že kar obvezne dereze zaradi poledenelosti in posledično nevarnosti zdrsa. Sicer pa sonce in še enkrat sonce, razgled za dušo "nahrant" skratka super, priporočam vsem , ki utegnete danes gor, veter na grebenu. Koča odprta in oskrbniki prijazni. Lepa dopoldanska tura. lp
vdales527. 01. 2013
Kje je najbližja pot do izhodišča na Porezen iz smeri Ljubljane lp.zmeden
GregorC27. 01. 2013
Skozi Škofjo Loko in Železnike do Petrovega Brda.
lubadar27. 01. 2013
Danes opravil to pot,razmere dobre ,pot delno uhojena,in ni kakšnega posebnega prediranja nasmeh
vdales528. 01. 2013
GregorC hvala za informacijo
gonzales28. 03. 2013
V Nedeljo 24.3.2013 je bilo nekako takole iz smeri Petrovega Brda na Porezen:

https://www.youtube.com/watch?v=LubyXSsG1qQ


Lp
Darxta21. 07. 2013
Nikjer ni omenjeno: blizu stopnic pri oznaki "Porezen 2h" je na desni klopca z razgledno ploščadjo na najbližje vrhove. Na sliki 12 se celo vidi v ozadju nasmeh
Si-Dro9. 08. 2016
V poletnem času se lahko pripeljemo z avtom iz Petrovega brda do kmetije Podhoč,kjer se lahko parkira.Pred časom je bil tu kmečki turizem.Nato nadaljuješ preko Ravana naprej proti Poreznu.Pot ni zahtevna,primerna za otroke,ki so navajeni hribovskih poti.Okoli 1,5 traja vzpon do vrha.Obilo užitkov.
Enka6. 10. 2019
Zaradi spravila drevja pot ponekod ne poteka tam, kjer je markirana, vendar ni nobenih težav, s sprejem pa je nekdo tudi označil vse prehode. Lepa pot za jesenski potep. V planinskem domu Petrovo Brdo pa tako prijazni kot le redko kje!
ločanka23. 06. 2020
Speljana nova gozdna vlaka, tako da jo prekoračiš najmanj 6x, vsekakor raje hodim po tej poti pozimi kot v tem času.
Hribolazec819. 03. 2021
Kaksne so kaj razmere na poreznu?
sAleska9. 03. 2021
Danes so bile krasne razmere. Kopno do kapelice nad Jurežem.Potem trd sneg, nekaj ledu. V začetnem delu nekaj krajših odsekov kopnih. Na vršnem grebenu pa prava zima. Več napišem pri razmerah.
Hribolazec8110. 03. 2021
sAleska hvala za odgovor, se veselim da vidim slike v razmerah nasmeh
georgia21. 05. 2023 19:05:49
Danes prvič na Porezen po tej poti s Petrovega Brda. Res je tam označeno 3h do Porezna, a ne se tega ustrašit, midva in pes smo hodili dobre 2 uri do vrha. Pa smo bolj povprečni planinci, še nabiramo kondicijo. mežikanje
Prijetna, zanimiva in dobro označena pot poteka večinoma po senčnatem gozdu, zadnji del poti pa se odpre in smo potem že hitro pri domu ter na vrhu. Kljub dolgotrajenemu deževju na poti ni bilo nobenega blata. Meni je pot všeč in se še kdaj vrnem, res zanimivi so ti kotički nad Baško grapo ...
Danes je bilo pri Robarju še 14. Volfovo srečanje s spominsko mašo in obeleženje 500 letnice prve omembe Petrovega Brda, tako sva se spotoma udeležila še tega. Čudovito! nasmeh

p.s. Planinski dom na Petrovem Brdu ostaja zaprt!
cofka21. 05. 2023 19:23:32
Kako zaprt, zakaj?
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Terms of use, Cookies