Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Mangart / Mangartsko sedlo - Mangart (Slovenian way)

Mangartsko sedlo - Mangart (Slovenian way)

Print
Starting point: Mangartsko sedlo (2055 m)
Lat/Lon: 46,4437°N 13,6416°E
Destination: Mangart (2679 m)
Name of path: Slovenian way
Time of walking: 2 h
Difficulty: very difficult marked way
Ferata: B
Altitude difference: 624 m
Altitude difference po putu: 624 m
Map: Julijske Alpe - zahodni del 1.50.000
Recommended equipment (summer): helmet, self belay set
Recommended equipment (winter): helmet, self belay set, ice axe, crampons
Views: 355.817
 15 people like this post
Number of pictures: 36
Number of comments: 278
Access to the starting point:
a) First drive to Kranjska Gora, then continue via Border crossing Rateče to Itali. Drive towards Trbiž / Tarvisio, then turn left at the beginning of the above-mentioned town in the direction of Bovec. Continue along the regional road towards Border crossing Predel, and just after the border crossing (i. e. when we are on the Slovenian side) turn left towards Mangartsko sedlo. We continue along the road, which is narrow and serpentine in places (it also has some tunnels), to Mangartsko sedlo, where we park at a parking lot at 2050 metres above sea level. The road is toll road.
b) We first drive to Bovec and then continue driving to Border crossing Predel. A few 100 m before the border crossing, after the large arch bridge, turn right towards Mangartsko sedlo. The road continues along a narrow and serpentine road (the road also has a few tunnels), and we follow it to Mangartsko sedlo, where we park at a parking lot at 2050 metres above sea level. The road is toll road.
Path description:
From the parking lot, walk first to Mangartsko sedlo, from where you turn right to the east and continue along a grassy ridge. After a few minutes of easy walking, the trail climbs a little more and on the right south side bypasses the nearby Travnik (2200 m). From here on, the trail becomes a little steeper, and after about 30 minutes of walking from the starting point, it leads to a crossroads where the trail splits into two parts; the Italian trail on the left and the Slovenian trail on the right.
Continue on the right Slovenian path, which crosses a nearby scree slope and leads to the start of the climbing part of the route.
Here you should put on a helmet because of the risk of falling rocks.
The path climbs steeply and is aided by rungs and ropes. Higher up, the route transitions to an artificial ledge, after which you cross a gully exposed to falling rocks (this part of the route is well protected). On the other side of the gully, the path continues to climb steeply, and we have to use our hands to help us in the more difficult places. We continue along and along the wide gully straight up, occasionally passing over deep chasms as we climb. Higher up, the path turns slightly to the left and gradually becomes less difficult. When you see the cross in front of you, you are only a few 10 steps of easy walking away from the top.
You can descend by following the slightly easier Italian route.
Mangartsko sedlo - crossroads 30 minutes, crossroads - Mangart 1:30.
zemljovid puta - Mangart
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Mangartsko sedlo - Mangart1
Mangartsko sedlo - Mangart2
Mangartsko sedlo - Mangart3
Mangartsko sedlo - Mangart4
Mangartsko sedlo - Mangart5
Mangartsko sedlo - Mangart6
Mangartsko sedlo - Mangart7
Mangartsko sedlo - Mangart8
Mangartsko sedlo - Mangart9
Mangartsko sedlo - Mangart10
Mangartsko sedlo - Mangart11
Mangartsko sedlo - Mangart12
Mangartsko sedlo - Mangart13
Mangartsko sedlo - Mangart14
Mangartsko sedlo - Mangart15
Mangartsko sedlo - Mangart16
Mangartsko sedlo - Mangart17
Mangartsko sedlo - Mangart18
Mangartsko sedlo - Mangart19
Mangartsko sedlo - Mangart20
Mangartsko sedlo - Mangart21
Mangartsko sedlo - Mangart22
Mangartsko sedlo - Mangart23
Mangartsko sedlo - Mangart24
Mangartsko sedlo - Mangart25
Mangartsko sedlo - Mangart26
Mangartsko sedlo - Mangart27
Mangartsko sedlo - Mangart28
Mangartsko sedlo - Mangart29
Mangartsko sedlo - Mangart30
Mangartsko sedlo - Mangart31
Mangartsko sedlo - Mangart32
Mangartsko sedlo - Mangart33
Mangartsko sedlo - Mangart34
Mangartsko sedlo - Mangart35
Mangartsko sedlo - Mangart36
Discussion about the trail Mangartsko sedlo - Mangart (Slovenian way)
Show older messages
stilc8816. 07. 2018
Jasno je da je na koncu cesta uradno zaprta. Kaj pa neuradno? Do kam se da OZ. je varno priti? LP!
sAleska17. 07. 2018
Včeraj bila na Mangartu. Normalno se da priti do vrha, do konca ceste. Spodaj pri plačilu ekološke takse, je rekel, da mora povedat da je cesta uradno zaprta, da pa vsi gredo do konca. Na planini Mangart mi je pastir povedal, da je tako stanje že 4 leta in da bi Italijani ali Avstrici yadevo sanirali v nekaj tednih, pri nas pa samo pobirajo denar.
masker30. 07. 2018
Včeraj sem še z drugima dvema sopotnikoma bil na vrhu Mangarta. Gor smo šli po slovenski, sestopili pa smo po italijanski. Res čudovit in prekrasen dan. Razmere idealne ( sploh nič vročine!), le tu in tam se je pojavil na vrhu kak meglen oblaček, ki pa je že po nekaj minutah "izginil". Skratka lepo planinsko doživetje.
Glede ceste, pa mislim, da tudi ni problemov. Mi smo parkirali avto pri koči in tako rešili problem skalnega podora na zadnjem ovinku. Sem pa vseeno videl avtomobile parkirane prav na zgornjem parkirišču. Lep pozdrav vsem! nasmehnasmehnasmeh
ejas123418. 08. 2018
Pozdravljeni.
Ali kdo ve ali je kakšno snežišče za na Mangart in ali se je potrebno vezat po slovenski poti.
Lep pozdrav in hvala.
garmont18. 08. 2018
Snega že nekaj časa ni več.
“Vezati” se na tej poti ni potrebno...je pa priporočljivo.
ejas123418. 08. 2018
Hvala garmont.nasmeh
MPS1. 10. 2018
Že nekaj časa je minilo od najinega vzpona na Mangart, vendar spomini na to čudovito goro pa so še vedno zelo prijetni. nasmeh Po potrebno spet enkrat iti. nasmeh

Če bo komu pomagalo za lažjo predstavo o poti prilagam kratek filmček. Za izhodišče sva izbrala Mangartsko sedlo, gor sva šla po Slovenski poti, navzdol pa po Italjanski poti.

Mangart, 2679 m
gorskakoza12. 10. 2018
Morda kdo ve kakšno je stanje po slovenski na Mangart, je morda že kje sneg?

Hvala ter lep gorniški vikend!
veseljak7613. 10. 2018
Jaz sem to pot opravil včeraj in je brez posebnosti. Snega na poti ni. So pa bile skale v zatišnih legah malo spolzke. Tudi povratek po italijanski je brez posebnosti.

Lep pozdrav.

mojcej'7221. 10. 2018
Sobota (20.10.2018): na rampi ob 7:30 ni bilo nikogar za pobiranje ekološke takse. Pot do zgornjega parkinga prevozna (na delih kamenje na cesti, ni panike). Sprva vozil okoli 10, čez dopoldne se jih je nabralo vedno več. Zrak hud, svež, gorski. Se nadihaš za naprej za ves zimski ljubljanski smog. Pešpot do razpotja ok, naprej po Slovenski pač klini in zajle - OBVEZNO SAMOVAROVALNI KOMPLET IN ČELADA. Kamenje krušijo predvsem tisti, ki se premikajo nad teboj. Na vrhu brez posebnosti - razgledi ta dan so bili dih jemajoči, res noro dobri. Pot po italijanski dol, velja enako s krušenjem. Treba je počakati en drugega pa gre. Koča na M.sedlu je bila odprta in topla nasmeh
dprapr21. 10. 2018
Najprej voziš tam, kjer naj ne bi bilo dovoljeno, potem pa od drugih z vpitjem zahtevaš SVK na običajni zavarovani poti.zmeden
Tomaz44920. 05. 2019
Morda kdo ve kakšne so kaj razemre. Glede na moker in hladen maj predpostavljam, da je še zalita? Hvala za info.
ljubiteljgosrkenarave26. 05. 2019
Mangartsko sedlo je gorsko svetišče. Niti zamisliti se ne morem, da bi ga razkopavali bagri in bi se po njem gradile betonske škarpe, kar načrtujeta občina Bovec in Direkcija RS za infrastrukturo. - Zakaj? Za novo cesto, za pet minut dodatne vožnje; ironično - mimo planinske koče, po trasi sedanje planinske poti, kljub neobvladljivi avtomobilski gneči sredi gorske narave; za ca. 1 mio evrov davkoplačevalskega denarja!!! - To se ne sme zgoditi! - Somišljeniki, oglasite se in načrtovalcem sporočite svoj glas podpore za ohranitev Mangartskega sedla!
MANGRT26. 05. 2019
Ustrezno parkirišče pri Mlinču potem pa peš naprej. Pa da vidimo koliko jih bo stalo na vrhu in tudi nočitve v koči se bodo povečale ki je temu namenjena.
edelweiss9626. 05. 2019
Cesta naj ostane vsaj za kolesarje.
Janez_Radovljica26. 05. 2019
Zakaj ne bi mangartske ceste nasploh zaprli za ves motorni promet, namesto tega bi pa v sezoni na vsake pol ure vozil gor električni mini-bus po dostopni ceni... Enako mislim glede ostalih alpskih dolin, tudi recimo za Tamar....
tomo_kugy26. 05. 2019
@Janez
To je edina prava dolgoročna rešitev, ampak se bojim, da se bo našel 100 in 1 razlog, da ne bo nikoli zaživela. Pogoj je pa seveda dovolj frekventna linija in pa primerno parkirišče pri izhodišču.
bo_zl27. 05. 2019
podpišem takoj za Mangartsko sedlo in vse alpske doline pa še kje,
edelweiss9627. 05. 2019
S tem pa se strinjam. Če bi bila zadeva dovolj dobro izpeljana (dovolj "gosti" vozni red teh avtobusov, primerno prakirišče na izhodišču, sprejemljiva cena), bi to bila zagotovo najboljša rešitev. Motornih vozil je gor preveč in promet je predivji. V interesu bi nam morala biti čimbolj ekološka rešitev, ki pa ne bi bila preveč ekstremna (popolno zaprtje ceste od vznožja za vse, tu sem absolutno proti). Mogoče sem malo sebičen, ampak sem zraven planinca tudi zagrizen kolesar in bi si tako želel, da bi vsaj kolesarji imeli neoviran cestni dostop na Mangartsko sedlo.
turbo27. 05. 2019
Če naj bi se cesta zaprla, potem naj bo parkirišče v Bovcu, saj višje v dolini ni prostora za več sto vozil, kot se jih nagnete v lepih dnevih tekom poletja. Bus pa naj ustavi na vseh izhodiščih do sedla (Kluže, Možnica, Log, Strmec) in prva vožnja naj bo ob planincem prijazni uri, to je najkasneje ob 5h.
Daaam27. 05. 2019
Zaprimo TNP pa mirna Bosna.. velik nasmeh
rajko002828. 05. 2019
Kaj ste malemkostnizmeden Zaprimo komplet vse tisti ki hočejo kaj viddeti pa naj se gre turizem v I ,A in CH -saj imajo dovolj odprtih prelazov, žičnic in vlakov po hribih. velik nasmeh mrk pogled
ljubitelj gora30. 06. 2019
30.6 gor Slovenska, prvo večje položno snežišče, naprej do vstopa v plezalni del ga ni, nekje na 3/4 poti se pojavi manjše snežišče, ki se ga da tud odplezat ali preko. Na Italjanski so "tri" snežišča, imajo gaz. Slika: http://shrani.si/f/1z/hU/1GKs5e4z/img9026.jpg
Mira5414. 07. 2019
V enem tednu želim iti v Mangartsko sedlo. Kako daleč lahko grem z avtom iz Bovca. Je cesta zaprta?
Mira, Češka
bbugari114. 07. 2019
Cestom do koče (cca 1900 m) potem peš cca 20 min.
emax19. 08. 2019
Delovni most med praznikom Marijinega vnebovzetja in vikendom smo letos izkoristili za izlet v gore. V upanju, da ravno na ta dan v gorah ne bi bilo prevelike gneče, smo se odpravili na Mangart v smeri italijanske in slovenske ferate. Že, ko smo prispeli na krožno cesto pod Mangartom je upanje o manjši gneči hitro splahnelo saj je bilo ob sami krožni cesti že parkiranih nadpovprečno število avtomobilov in drugih vozil, pretežno s češkimi in slovaškimi registrskimi tablicami. Ker smo bili še dokaj zgodnji smo hitro našli primerno luknjo za parkiranje. Čeprav je bila luknja blizu večje luže, le ta ni motila češkega voznika, ki je s svojim vozilom zapeljal tako blizu mojega, da praktično nisem mogel več s svoje strani vstopiti v vozilo. Ker sem v njihovem vozilu opazil manjše otroke sem se le skobacal nazaj v svoj avto in ga premaknil skrajno vstran, saj se v nasprotnem primeru ne bi izognil novim poškodbam na vratih.
Opremili smo se s plezalno opremo in se s prelaza spustili do bivaka Nogara, ki stoji pod samo severno steno Mangarta, od koder vodi steza do začetka ferate Via Italiana. V idiličnem gorskem ambientu pa nas je s pogledom na veličastno smer ferate šokiral prizor kolone kakih 30-ih plezalcev, ki se je po ferati zelo počasi pomikala navzgor. Dejstvo, da bo čas plezanja dobre ure nemogoče doseči, se je kasneje tudi izkazalo. Po njihovem glasnem komuniciranju smo hitro spoznali, so bili vsi plezalci čehi oziroma slovaki, jaz jih ne ločim saj z njimi do sedaj še nisem imel opravka. Predstavili so se, kot skrajno nekulturno in brezobzirno ljudstvo, ki do drugih obiskovalcev gora nima nikakršnega spoštovanja in obzirnosti. Njihova nekultura je bila vidna na vsakem koraku. Neskončno fotografiranje na celotni trasi ferate, nam je povzročalo mukotrpno čakanje in visenje na zajli, nekateri so si privoščili celo obroke sredi ferate. Kasneje v slovenski smeri smo srečali tudi cele družine s premajhnimi otroki za to smer, ki se niso ozirale za hitrejšimi sledilci tako, da smo si prostor za prehitevanje morali izboriti sami, enaka ugotovitev velja tudi za sestop. Vse zgodbe o njihovi nekulturi v gorah, so se na celotni poti izkazale še za kako resnične. V seznamu njihove nekulture pa na našo žalost najbolj prednjači nehigiena in brezobzirnost do čistoče gora.
Na vrhu smo srečali skupino štirih planincev iz Parme v Italiji, ki so z vrha Mangarta pričeli za njimi pobirati smeti in celo njihova odvržena oblačila (na tertrapaku in eni odvrženi majici je bil namreč napis v njihovem jeziku). Ena od žensk je odpadke spravila v vrečko in jih odnesla v dolino. V pogovoru je bilo tudi pri njih čutiti odpor in zgražanje. Da bo mera polna, smo ob prihodu k avtomobilu, meter vstran zagledali še svež, zajeten človeški iztrebek. Na olajšanje vsaj vozila brezobzirnega češkega voznika ni bilo več, na srečo pa ne tudi novih poškodb na mojem vozilu.
Ker je na prelazu tudi koča, smo si seveda privoščili tudi zasluženo 'planinsko' pivo. Vendar tudi v tem primeru velja ugotovitev, da tako v sami koči, kot tudi v okolici ni bilo niti enega 'čeholovaškega' obiskovalca, saj si večino živil in verjetno tudi drugih potrebščin prinesejo s seboj iz domovine, ki jih seveda v vseh oblikah potem odložijo v naših gorah.
Za konec bi rad zapisal kakšen čustven komentar o čudovitem dnevu, vendar so mi brezobzirni 'vzhodni' obiskovalci toliko zagrenili dan, da praktično nimam nobenega pozitivnega občutka o dnevu, ki bi si ga moral zapomniti po lepih, ne pa po grdih doživetjih.
ločanka19. 08. 2019
emax, besede si mi vzel z jezika. Tudi jaz sem se prav na praznik zgražala nad njihovo nekulturo, saj pozdravljanja ne poznajo, prav tako ne odzdravljanja. Nasproti so hodili s tako majhnimi otroki, da nisem mogla verjet, kakšne dva meseca je eden imel in so z njim prihajali dol proti sedlu.
Sem mislila, da jih je pripeljal kakšen avtobus, pa le tega nisem videla.
Res, povsem razumem tvojo jezo.
miratan22. 10. 2019
Pozdravljeni
a je kdo zadnje dni bil na Mangartu - bi šli po slovenski gor in italijanski nazaj. A je kaj snega, poledenelo?
fjr15. 08. 2020
Danes po Slovenski gor, po Italijanski dol. Obe poti normalno prehodni brez posebnosti. Čudovita gora.
Jurc8917. 09. 2020
Pozdravljeni.
Ali je na to pot smiselno imeti palice ali je bolje brez?
jax17. 09. 2020
Jaz bi šel brez. Spodaj pridejo prav, ampak je ta del v primerjavi s tistim, kjer so ti samo v napoto, tako kratek, da se mi jih ne bi zdelo vredno nosit.
Rok99419. 09. 2020
Kakšne so razmere na Slovenski in Italijanski smeri? Je že kaj snega?
12a3bc10. 07. 2021 16:48:10
Ali je pot kopna?nasmeh
TilenP5. 08. 2021 11:00:40
Slovenska pot je kopna. Italijanska pot ima par snežišč, ki pa se obhodijo in niso na kritičnih mestih.
MatejT11. 08. 2021 11:30:26
Mene pa zanima kako je z dostopom z avto do sedla. Namen imam iz sedla štartati proti Mangartu pred 5. uro zjutraj.
Ker dvomim da je oseba ki pobira vstopnino takrat že tam, me zanima če tako zgodaj sploh lahko z avtom pridem gor.. je čez noč rampa odprta?

Ker bi šel na dvodnevno turo, bi avto pustil na sedlu 2 dni. Mogoče kdo ve, če to lahko predstavlja težavo?
Res se ne bi rad sredi noči pripeljal tja, potem pa bi bilo zaprto nasmeh
MatejT11. 08. 2021 12:13:45
Tole je bil pa ekstremno hiter odgovor nasmeh
Hvala in lep pozdrav.
cen6. 09. 2021 20:06:33
SVK je dobro imeti, ga pa v realnosti izkušen gornik ki je večkrat bil na Triglavu in podobnih zavarovanih izpostavljenih smereh ne uporabi. Pot je zares izpostavljena samo na parih mestih, sicer pa vodi precej varno med razpokami in je težavnost bolj v tem da se ves čas vzpenjaš precej vertikalno.

Je pa sramota da ne morejo obnovit tistih 20m ceste, tipično Slovensko.
Gregorvu27. 10. 2021 08:14:01
Pozdravljeni
Ve kdo kakšne so razmere na poti po Slovenski?
planika7724. 06. 2022 14:40:49
Prosim za info, ali je ta pot dobro varovana povsod, kjer je potrebno (predvsem na izpostavljenih delih) in ali so kje previsi? Npr. na Triglav sem šla brez problema (sicer čez Planiko)... nasmeh
bongo25. 06. 2022 09:11:16
Ja, saj vidis po fotkah priblizno, kaksna je pot. Na nivoju tistih na Trigkav, previsno jasno ni nikjer, na par mestih je za popazit zaradi sodra in kamenja od zgoraj.
dvojnit24. 08. 2022 17:21:42
Še informacije iz prve roke glede situacije na cesti. Včeraj je na kiosku spodaj pri zapornici viselo neko obvestilo, kjer so mi padle v oči ure 7:00-17:00. Predvidevam, da v tem času pobirajo turistično takso v višini 10 €.

V dolino sem se vrnil ob 19:00. Možaka v kiosku ni bilo več, prav tako ne več listka z delovnim časom. Zapornica za it ven je bila dvignjena, zapornica za it gor pa spuščena. Ne vem pa, kaj se zgodi, če po 17.00 zapelješ pred zapornico za it gor. Na tleh pred zapornico je bilo nekaj delano, verjetno je utež za avto, so kamere in neki stebriček z gumbom in displejem. Lahko, da te spustijo zastonj gor, ker kakšnega avtomata za plačilo eko takse izven delovnega časa ni bilo videti. Kaj se zgodi, če se odpelješ gor kar skozi dvignjeno rampo za it ven pa ne vem. Uradno kršiš CPP. Na poti navzdol sem srečal ene 3 vozila, ki so šla takrat gor, torej so se tako ali drugače uspešno spravili skozi.

Za tiste, ki bi se želeli osebno pozanimati, da bo vse legalno in prav, pa je na kiosku objavljeno tole obvestilo: "Prometne informacije ob zaprti zapornici: 051 205 550". Verjetno pa vas ne bodo preveč veseli, če jih pokličete ob 3:00 zjutraj.

Še glede parkinga na vrhu. Parkirati se da samo na spodnjem parkirišču pod kočo, pri koči, ter na manjšem parkirišču pred zadnjim tunelom. Na cesti malo pred podorom je sedaj postavljena zaklenjena zapornica, ki onemogoča napredovanje naprej do parkirišča na zgornjem, krožnem delu. Google pravi, da boste zaradi tega prehodili 1,8 km in opravili 157 m vzpona več kot bi ga sicer glede na opis poti (parkirali boste nekje na okoli 1880 m nmv).
Kafetarca26. 08. 2022 10:18:31
Kakšne čudne igrice si gredo s to zapornico in pomanjkanjem informacij... A je tako težko naredit eno ažurirano obvestilo nekje na kakšni spletni strani...
Zvončica528. 08. 2022 17:09:07
Živjo!
Zanima me, kolikšen del te poti je zavarovan z jeklenico oz. ali je uporaba samovarovalnega kompleta mogoča večino časa? Kako zahtevni in izpostavljeni so deli, kjer jeklenice ni? Sem bolj začetnica v feratah, zato me zanima primernost te poti zase.cool
mirank28. 08. 2022 20:10:39
O kakšni ferati tu ni govora, to je le zavarovana pot pač tam kjer je to potrebno. Bolj kot izkušnje v feratah je prisotno vprašanje izkušenj gibanja v gorskem svetu in vrtoglavosti.
Zvončica529. 08. 2022 16:36:03
Se opravičujem za "napačno" poimenovanje.. pač, zgoraj je navedeno, da gre za ferato B težavnosti. Mi je pa jasno, da varovala niso na vseh mestih, zato me še vedno zanima, kako težavna/nevarna so mesta, kjer jih ni. Nekje sem prebrala, da so vmes mesta brez varoval, kjer se nimaš nikamor za prijet, spodaj pa prepadno. In me malo plaši vse skupaj.eek
mirank29. 08. 2022 17:59:31
Ni nobene potrebe po opravičevanju, saj prekrstitev v ferato izvira od nekoga drugegamežikanje. Saj pravim če ni vrtoglavic in da je nekaj izkušenj z gibanjem v skalah ni problema, tista huje izpostavljena mesta so zavarovana a previdnost je na mestu povsodnasmeh. Čelada na takih poteh je obvezna, SVK za začetnike priporočljiv. Slikovnega gradiva imaš zgoraj kar nekaj, pa tudi opisov in vtisov obiskovalcev je kar nekajnasmeh Srečno kakorkoli se boš odločilamežikanje;
turbo29. 08. 2022 18:07:29
Zvončica5,
tole si poglej, za feeling:
https://www.youtube.com/watch?v=-aqL8Oik7MU
Zvončica531. 08. 2022 17:31:14
Hvala za odgovora. Sem si ogledala video in še kar nekaj ostalih.velik nasmeh Brez samovarovalnega kompleta itak ne mislim iti... Upam, da bo še kaj primernega vremena za to pot letos, drugače pa pač naslednje poletje. Izpustiti je zagotovo ne želim.cool
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Terms of use, Cookies