Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Veliki vrh (Polovnik) / Magozd - Veliki vrh (Polovnik)

Magozd - Veliki vrh (Polovnik)

Print
Starting point: Magozd (450 m)
Time of walking: 5 h 30 min
Difficulty: partly demanding unmarked way
Altitude difference: 1318 m
Altitude difference po putu: 1415 m
Map: Quo 25K, Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Recommended equipment (summer): helmet
Recommended equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Author: dusko23
Views: 17.638
 6 people like this post
Number of pictures: 18
Number of comments: 39
Access to the starting point:
Drive through the Magozd from the route of Drežnice and then, when the asphalt ends, drive another 300 m along the macadam and park under a large linden tree (it is worth parking in such a way that the car will be in the shade on the way back).
Path description:
From the starting point, follow the macadam in the direction of Trnovo (by the Soča River). After a little less than 500 metres, turn slightly to the right onto a grassy path. And shortly afterwards, turn right again. We are on a mulatier which leads us to the top. Mostly through beech wods, where you will have views of the Soča and Trnovo all the time.
After 1,600 metres from the start of the trail, we find ourselves in front of the Globoščak torrent, which we cross and find the continuation of the trail on the opposite bank. It goes uphill all the way. At a height of 1100 m, the hunting lodge of LD Drežnica appears on our left, firmly anchored to the rock. In front of the hunting lodge is a rock shelf with a beautiful view of the Soča valley and the village of Trnovo.
At a height of 1200 m we leave the forest. There is still 200 m of altitude difference to mountain pasture Dolec. The ascent to mountain pasture Dolec offers a beautiful view of Pirhovec (1663 m) on the left and Veliki vrh (1764 m) on the right. Here we witnessed the rare scene of a flock of vultures flying over. First six, followed by four more. They were sailing peacefully from the direction of Krasji Vrh (1768 m) to Veliki Polovnik (1471 m).
In preparing the route, we relied on aerial photographs, which very clearly show the course of the mountain pasture Dolenc route.
However, in August the vegetation is so lush and the visitors so few that we often only have a hunch where the mulatier runs. It is also often cut because in some places it is densely overgrown with low beech trees, where many of the trees are literally horizontal, and it is quite an arduous task to cobble over the trunks and remove the tough branches.
The Big Peak offers a magnificent view of the amphitheatre of the Bovec mountains. Visibility is just good enough to reach Triglav, which is just over 22 kilometres away.
Just before the descent begins, we see the vultures returning. They are flying much lower, some right next to the rocks, lower than us. It is a truly beautiful scene of gliding giants, measuring more than 2 metres across the wings. There are also happy glances, they must be hungry. The sight of them along the precipice below the summit makes you feel uneasy. The way down is much more exposed in a few places where the track narrows considerably above the steep slope. The use of walking sticks comes in very handy.

It took us just over five and a half hours to get to Veliki vrh. The calculation showed that our fitness index was 30. A "Gamsi" with a fitness index of 15 would have taken a good three and a half hours to complete the route.
Here is a PDF file:
http://www. globalvision. si/hribi_net/Veliki_Vrh_stefkina_pot. pdf
zemljovid puta - Veliki vrh (Polovnik)
We recommend: similar trips, panorama
Pictures:
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)1
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)2
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)3
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)4
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)5
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)6
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)7
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)8
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)9
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)10
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)11
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)12
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)13
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)14
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)15
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)16
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)17
Magozd - Veliki vrh (Polovnik)18
Discussion about the trail Magozd - Veliki vrh (Polovnik)
husky20. 08. 2009
Planina se imenuje Dolec, oziroma "Douc" po Drežniško. Možno je izvesti tudi krožno turo - iz Magozda po lovski oz. pastirski poti na greben med Krasjim in V. vrhom ter povratek po opisani poti čez planino Dolec.
dusko2320. 08. 2009
Hvala Husky, ali bi lahko na zemljevid, ki je objavljen v temi pod Splošni pogovori, Quo - interaktivna Slovenija, vsaj približno vrišete potek lovske oziroma pastirske poti, da jo raziščemo.
Hvala za opozorilo na tipkarsko (ali kar bralno) napako. Ali morda veste, kako se lahko objavljen člank popravlja. nasmeh
atoamac10. 05. 2011
Med priporočeno opremo mirno lahko zapišemo čelado, posebej, če se izlet načrtuje v večji skupini. Sicer pa krasna tura za predpoletne in poznojesenske čase.
keti120. 03. 2012
Ali morda kdo ve, če je na poti Magozd-po mulatjeri na Veliki vrh-Krasji vrh-Drežniške Ravne še kaj snega?
Azael20. 03. 2012
Ni snega.
ljubitelj gora1. 07. 2018
Prehodil 1.7.2018 opisano pot in nadaljeval naprej na Krasji vrh sestop po markirani nazaj v Magozd.
ljubitelj gora2. 07. 2018
1300 višinske razlike pomeni nekje 4 ure normalne hoje.
B22. 07. 2018
Po tej poti sem hodil pred nekaj leti, vendar v obratni smeri. Zdi se mi, da je tudi na robu planine Dolec lovska koča (na nasprotni, severni strani roba planine). Zaradi pomanjkanja časa nisem mogel raziskati terena in kavern na planini. Me pa zanima, ali morda kdo ve, če je tam (v lovski koči na planini Dolec) mogoče prenočiti? Podatek bi potreboval zaradi prečenja Polovnika, ki ga načrtujem. Tura je izredno dolga, izhodišče in cilj pa tudi zelo oddaljena.
Mlibo29. 07. 2018
Rad bi prišel iz Loga Čezsoškega na Polovnik (Veliki vrh - planina Polovnik) in nazaj v Log. Morda kdo pozna to pot in mi lahko svetuje kakšna je pot, če je dovolj uhojena, da se jo da slediti, čas trajanja, morebitne nevarnosti ali posebnosti. Sem 60+ zato prosim za realne podatke in temu primerne nasvete. LP
B229. 07. 2018
Mlibo, upam da se bo le kdo "ojunačil" in izdal "skrivnost". Nekoč sem sam raziskoval teren tam okrog. Na karti Bovec 1:25 000 so vrisane mulatere, ki so sicer podrte, se jim pa da slediti in so dobro vidne izpred gostilne v Žagi. Tudi mulatera, ki je dobro vidna iz ceste Srpenica - Žaga, je dobra in prehodna (pa čeprav v vodniku piše, da je neuporabna) in nas pripelje do nekdanjega vojaškega naselja na zahodni rami Polovnika, naprej pa nisem šel, je pa vrisana v karti in jo je možno prav lepo slediti in koristno uporabiti. Če se "prebijemo" na Travnik (prvi vrh v Polovniku z zahodne strani) smo zmagali. Je pa v tem času na celotnem območju Polovnika ogromno kač, kapitalnih modrasov in gadov črne barve, ki se skrivajo v visoki travi...
iUnknown30. 07. 2018
Ce vama slucajno kaj pomaga, tule sem nasel GPX track od nekoga, ki je sel iz Loga na Polovnik.
https://www.gpsies.com/map.do?fileId=kdjfztxhtelaomxk

Je pa treba to jemati z rezervo, ker imajo vcasih ljudje, ki to objavljajo, bolj slabe GPSje.


Bi pa tudi mene zanimalo kaksno raziskovanje.

raubšic30. 07. 2018
Poti ni oz. ni primerna za 60+.
B230. 07. 2018
Pojdite iz Loga Čezsoškega po lepi makadamski cesti ob Soči navzdol kakih 500 metrov in pri ostankih betonske zgradbe na levi strani poti boste naleteli na slabo opazen začetek lepe mulatere, ki se zložno vzpenja v pobočje. Hojo boste začeli na 400 mnv in na okrog 650 mnv na desni opazili ostanke nekdanje planine. Tu pot zavije ostro v levo. Ves čas imate lepe razglede na dolino pod sabo in reko Sočo. Na višini okrog 1100 mnv se bo mulatera nekoliko izgubila v visokih travah, tu boste tudi naleteli na ostanke vojaških zgradb iz prve svetovne vojne. Kraj se imenuje Na požarju. V nadaljevanju morate v visokih travah poiskati ostanke mulatere, ki sem pripelje iz Loga Čezsoškega in nadaljevati desno v strmino. Do tu sem šel, naprej pa ne. Kolikor sem videl, je z malo pazljivosti pot sledljiva. Sicer je Polovnik malo obiskan in posledično so tudi poti slabše uhojene. Res škoda, ker je na tem območju mulater veliko, saj so nam italijani tu pustili dokaj kvalitetno grajene vojaške poti, ki jih lahko z pridom uporabimo. Tudi sam sem 60+, pa nisem za odpad, vendar pa se Polovnika ne bi lotil v tej vročini, raje bolj v jeseni in bom gotovo to tudi storil... Sicer sem prehodil relacijo Drežnica - Zapleč - Krasji vrh - Veliki vrh - Planina Dolec - Magozd - Drežnica. Bilo je to lani meseca Oktobra.Hoje je za cel dan. Bilo bi pa fino, če se bi dalo prenočiti nekje med potjo.
iUnknown30. 07. 2018
Jaz sem mislil, da bi bilo tega najbolje lotiti enkrat pozno jeseni, ko ne bo niti snega, visoke trave, pa tudi kač ne mežikanje Mogoče kdo ve, kdaj ni več kač?

Kar se prenočevanja tiče, po moje niti ne bi bilo potrebno, ker pot ne izgleda prav dolga, 15.6 km okoli Pirhovca, niti skupna višinska razlika ni velika. Samo 1700m.

Če pa bi že bilo potrebno prenočiti, pa se lahko s sabo vzame majhen šotor. Jaz imam enega, ki tehta samo 1600g.
Mlibo30. 07. 2018
Hvala za pomoč. Na pot se bom podal ko bo malo manj vroče. Če se bo uspešno končala vas obvestim. LP
Mlibo31. 08. 2018
velik nasmeh"9.8.2018 je bilo primerno vreme za obisk Polovnika. Za pot sem deloma uporabil sled, ki mi jo je poslal iUnknown (hvala), malo pa sem šel po svoje. Ker je na tem področju veliko mulater je malce težja orientacija katera je prava mulatera, vendar se da doseči cilj. Na greben Polovnika sem prišel na sedlu med Pirhovcem in Špikom nakar sem nadaljeval Nad Pečem, planina Polovnik, Vrh travnika, Veliki Polovnik in v Log. Sestop z vrha je lahek, saj poteka po dobro vidni mulateri. Pot je težje slediti na travnatem terenu kot v gozdu, kjer pa je veliko stečin divjadi, ki jih je možno zamenjati z planinsko potjo. Ob poti je postavljenih tudi precej "možicev" (sedaj jih je še več), kateri vsaj malo olajšajmo orientacijo, bi pa svetoval pohodnikom, da jih ne postavljajo brez potrebe in na nepravih mestih. Za celotno pot sem porabil malo manj kot 9 ur s tem, da sem nekajkrat malo zašel tudi ob pomoči možicev, ki jih je kar naenkrat zmanjkalo.
Raubšicu pa sporočam, kjer je volja je pot tudi za 60 + .nasmeh
B231. 08. 2018
Bravo Mlibo! Torej poti (mulatere) so! Ugotovil si, da so uporabne, tako kot sem napisal in v dobrem stanju in ne tako kot trdi "raubšic". Če se ne motim, je ta isti "raubšic" nekoč trdil, da poti ni tudi na Rombonu. In še koliko jih je in to dobrih mulater! Ne vem zakaj takšna ljubosumnost? Naj ljudje hodijo in uživajo lepote gora ter spoznavajo zgodovino prve svetovne vojne. Divjadi bo za lovce itak ostalo dovolj... Zanima me pa tudi, odkod ime Štefkina pot? Po moje je to bila stara dostopna pot na planino Dolec in kasneje "predelana" v mulatero. Sicer je pa bila morda v davnini res kakšna Štefka pastirica na planini Dolec...
ljubitelj gora1. 09. 2018
Samo v vednost parkiranje pod lipo je mišljeno poleg igrišča. Naprej pa nima smisla z avtom.
darekoporcic26. 09. 2018
Sam sicer še nisem 60+, vem pa, da je marsikdo pri 40- sposoben manj kot drugi pri 60+. Torej je bil tisti komentar o primernosti poti nevljuden in popolnoma nekoristen.
mirank26. 09. 2018
Moj pokojni del kolega je vedno rekel, da je še vedno za dva slaba mladavelik nasmeh. Sedaj se tudi sam tolažim takonasmeh
ljubitelj gora26. 09. 2018
Tudi zelo počasi se pride zelo visoko.
darinka43. 05. 2020
Zanimivo. Le čas hoje se mi zdi 5 ur kar dosti, glede tega , da ni pretirane višine. Sicer nisem še tu hodila .
darinka44. 05. 2020
Danes prehojen greben . Začela sva v Magozdu. Avto sem pustila pod mogočno lipo. Zanimiva pot, mulatjera. Dobro vidna do odcepa za Pirhovec, kamor sta šla dva pohodnika . Midva potem v strmino na Veliki vrh. Od tam pa zanimivo po hribčkih in grebenu vse do Krasjega vrha in sestop mimo Drežniških Raven na izhodišče. Ure so pokazale 18 km in 1600 višincev.
ales505. 05. 2020
Kakšne so razmere, je še sneg gor ali je skopnelo
funnyboy5. 05. 2020
Kopno
darinka413. 11. 2021 19:54:56
Letos smo zaokrožili še iz Čezsoče par dni nazaj po za nas novi poti. Bolj kot ne brezpotju, ker je čas naredil svoje. A gps je bil v pomoč da smo prišli na Pirhovec. Kot zanimivost na vrhu sta bili dve Zagrebčanki, ki sta tudi prišli iz Čezsoče in nameravali prehoditi celoten greben Polovnike vse do Drežniških Raven. Marijan jima je opisal pot, ki sva jo nedolgo nazaj prehodila . Naš sestop je bil prav zanimiv po novi poti vsaj za nas v vasico Log Čezsoški in potem še 5 km v temi do Čezsoče. Zagrebčanki sta se javili naslednje dni . Uspeli sta prehoditi celoten greben. V Drežniških Ravnah ju je domačin zapeljal do vozila , ki sta ga imeli v Logu Čezsoškem. Tako da leta niti niso pomembna kar se hoje tiče. Veliko bolj kondicijska pripravljenost .
winni16. 11. 2021 12:48:05
Direktno iz Čezsoče na Pirhovec ali mimo Loga Čezsoškega? Katera je tu ta nova pot?
darinka416. 11. 2021 13:38:44
Ja iz Čezsoče . Začetek poti ni viden. Je vrisana ta pot v starih zemljevidih. In ponekod slabo vidna ali pa je sploh ni. V glavnem slabo sledljiva. Pod Pirhovcem smo našli potko ki pelje na planino Dolec mimo lovske koče . Mi smo prej šli v strmino in po brezpotju na vrh Pirhovca. Nova pot je bila mišljena za nas , ko smo sestopali v Log Čezsoški. Pot se spusti naprej od planine na Polovniku desno in zavije v gozd.
winni17. 11. 2021 13:06:26
Zaninmivo, vedno ko sem v Bovcu se čudim, kako ne vodi niti ena pot na greben Polovnika zmedenzmeden Kje pa točno začne v Čezsoči?
darinka417. 11. 2021 13:52:05
Poglej mojo objavo Polovnik. Najprej po gozdni poti. Kjer je bila nekoč speljana žičnica. Zdaj so tam le še ostanki. Začetek poti niti nismo našli takoj. Malo smo iskali , ker ni več vidna. Potem pa kar sledljiva. Na nekaterih delih je ni bilo. In nekaj zahtevnih prehodov po vseh štirih je bilo treba. Pa strma je vseskozi. Ko iščeš kje naj bi šla pot se čas hoje podaljša. Mislim da smo enih trikrat iskali prehode, kjer naj bi šla pot. Smo rabili do vrha Pirhovca enih 5 ur. Kar niti ni malo. Če pa greš iz Loga Čezsoškega v strmino nad vasjo je sledljiva potka . Tista kjer smo sestopili, je za vzpon precej strma ampak dosti bolj vidna kot naša iz Čezsoče.
sezana117. 11. 2021 22:39:41
Ce gledas z letalisca se lahko orientiras po skupini smrek pod skalami Polovnika. Do te skupine smrek prides po gozdni cesti iz Cezsoce (lahko tudi z vozilom do zapornice) in pred poseko trase smucisca in na levi poisces obcestni betonski jasek za odtok vode. Tu je tudi prej omenjena skupina smrek in v gozdicku betonski bunker iz prve vojne. V blizini se v skalah pricne toliko iskana zelo strma steza, ki se konca na planini Dolec. Ce dobro pogledas pa lako opazis zelo zbledele rdece crte z katerimi je na skalah oznacen zacetek te poti.
Je pa steza slabo sledljiva in zelo strma...
winni19. 11. 2021 14:38:21
A je kdo že šel po mulatjeri ki se začne nekje na pol poti iz Loga Čezsoškega proti Srpenici? V zimskih mesecih je lepo vidna, vsaj njen začetek, ne vem pa kako je potem višje pod vrhom. Tudi na Stravi ni nobene GPS sledi...
turbo19. 11. 2021 19:13:24
Jaz sem šel po tej mulatjeri nekje med 1997 in 2005, približno. Dvakrat. Prvič samo do lovske koče med Malim in Velikim Polovnikom, drugič pa leto dni kasneje na prečenje celotnega grebena s sestopom mimo planine Predoline in od tam ob Slateniku v Čezsočo. V spominu imam, da se je mulatjero visoko pod greben lepo sledilo, višje pa je bila manj razvidna. Je pa to toliko nazaj, da je danes zagotovo vse drugače.
sezana120. 11. 2021 11:00:17
winni, pozdravljen! Poglej objave iz leta 2018. Minilo je stoletje odkar so bile mulatere po Polovniku narejene in so se vedno uporabne in lepo sledljive. Taksne bodo tudi ko nas ze ne bo vec. V treh letih od gornjih objav se ni spremenilo kaj dosti, oziroma nic. Le veselo na pot...
darinka430. 04. 2022 18:28:46
Zadnji aprilski dan sva se z Maksijem odpravila na Pirhovec. Zjutraj iz Magozda po znani poti. Snega ni na poti skoro nič več. S planine Dolec sva šla gor direktno po brezpotju. Pot gre precej okoli. Na vrhu nas je bilo enih osem pohodnikov. Dan pa krasen.
darinka419. 06. 2023 21:35:43
Nam trem se je lepo izšla grebenska tura z Magozda čez Veliki Vrh, Krasji vrh in sestop mimo korita po potki, ki se odcepi malo naprej do vozila v Magozdu. Ponedeljkov lep dan .
jax20. 06. 2023 08:01:35
Ja, to je prečenje polovice Polovnika. Lepa in enostavno izvedljiva tura. Cel greben pa je logistično nepraktičen.
darinka420. 06. 2023 08:07:27
Ja res. Ampak enim uspe prehoditi celoten greben. Lani smo srečali na Pirhovcu dve hrvatici, ki sta ga prehodili v enem dnevu. No mi smo se raje odločili za dva dela poti, kar je tudi smiselno. Že včeraj je naneslo enih 18 km hoje . In višincev tudi kar nekaj. Sicer sem ta del prehodila enih trikrat. Se splača. Razgledna grebenska pot je.
mirank20. 06. 2023 11:28:09
Ne vidim problema, avto smo pustili pri mostu čez Sočo. Znanec iz Žage nas je zapeljal do D raven do korita za 20eur in start ob 7h. Ob 14h smo bili v Logu čezsoškemmežikanje. Resda je bil tempo na vzponu na K vrh ubijalski a potem prečenje čisto normalna hojavelik nasmeh
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies