Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Kamnik Savinja Alps / Brana / Koča pod slapom Rinka - Brana

Koča pod slapom Rinka - Brana

Print
Starting point: Koča pod slapom Rinka (1024 m)
Lat/Lon: 46,3696°N 14,5986°E
Destination: Brana (2253 m)
Time of walking: 3 h 45 min
Difficulty: difficult marked way
Altitude difference: 1229 m
Altitude difference po putu: 1223 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Recommended equipment (summer): helmet
Recommended equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 99.052
 4 people like this post
Number of pictures: 48
Number of comments: 71
Access to the starting point:
We drive to Luce (to get here from Mozirje or via Kranjski rak) and on to the Logar valley. Shortly after the village Solčava, you will come to a crossroads where the road to Logarska dolina turns left. Turn left towards the Logar valley (pay the toll) and follow the road to the parking area at the cottage under the Rinka waterfall, where you park.
Path description:
From the parking lot, follow the wide tourist trail, which starts to climb gently. After a good ten-minute walk, you will emerge from the forest and reach a crossroads. Turn left (right Orlovo gnezdo 3 minutes) in the direction of the house at Okrešlju. The path crosses a small bridge and starts to climb steeply on the other side. After a short climb, the path leads us under the walls, from where we cross to the top of the waterfall. This part is exposed to falling rocks. The path then crosses the Savinja again and continues upwards along the river using steps. The ascent continues along the right-hand side (left bank) of Savinjek. Soon you reach the spring Savinjek, where you cross the water again. On the other side, the path goes into a dense forest and after a short climb leads to the winter shelter at Okrešlju. Continue to the left and in a few steps you will reach the house at Okrešlju.
At the home, take the path towards Kamnik and Savinja saddle. Soon you will come to the edge of a meadow where there is a crossroads. Continue left in the direction of Kamnik saddle on a path which climbs moderately at first through the forest and then through lane of bushes. The path then lies completely flat and in a short crossing leads us to a scree slope on which we climb along a well-worn path to the entrance to a less difficult wall. Next, with the help of a number of fixed safety gear, we climb a step higher, where the steepness eases a little, but the path is still quite steep and exposed to falling rocks. Higher up, the path leads to a steep and slip-prone scree slope, which is only traversed. There is a short climb up a wide and slightly exposed shelf, after which the path leads us to the vast grassy slopes of the Kamnik saddle. Only a few steps further we reach a crossroads, where we continue to the right in the direction of Turska gora and Brane (left Kamniška koča na Kamniškem sedlu 10 minutes). The path, which continues to climb on an increasingly rocky slope quickly leads us to a scree slope, which is dangerous to slip in the snow. The scree slope is crossed in a slight cross-climb, and then the path leads to the next crossroads, where it continues to the left (right Turska gora). The path continues to climb more and more up the axis slopes of Brane. The steep and in key places guarded path, which is not particularly difficult, soon leads us into a small ravine, after which we climb with some free climbing to a beautiful viewpoint. Here we continue sharp right along the path, which after a few further 10 steps leads us to the top slope of Brana. Here the steepness eases and a beautiful view of the easy path leads us in a few minutes to a spacious summit. Cottage under the Rinka waterfall - home on Okrešlju 1:15, home on Okrešlju - Brana 2:30.
zemljovid puta - Brana
On the way: Orlovo gnezdo mountain hut (Rinka waterfall) (1120m), Dom na Okrešlju mountain hut (1396m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Koča pod slapom Rinka - Brana1
Koča pod slapom Rinka - Brana2
Koča pod slapom Rinka - Brana3
Koča pod slapom Rinka - Brana4
Koča pod slapom Rinka - Brana5
Koča pod slapom Rinka - Brana6
Koča pod slapom Rinka - Brana7
Koča pod slapom Rinka - Brana8
Koča pod slapom Rinka - Brana9
Koča pod slapom Rinka - Brana10
Koča pod slapom Rinka - Brana11
Koča pod slapom Rinka - Brana12
Koča pod slapom Rinka - Brana13
Koča pod slapom Rinka - Brana14
Koča pod slapom Rinka - Brana15
Koča pod slapom Rinka - Brana16
Koča pod slapom Rinka - Brana17
Koča pod slapom Rinka - Brana18
Koča pod slapom Rinka - Brana19
Koča pod slapom Rinka - Brana20
Koča pod slapom Rinka - Brana21
Koča pod slapom Rinka - Brana22
Koča pod slapom Rinka - Brana23
Koča pod slapom Rinka - Brana24
Koča pod slapom Rinka - Brana25
Koča pod slapom Rinka - Brana26
Koča pod slapom Rinka - Brana27
Koča pod slapom Rinka - Brana28
Koča pod slapom Rinka - Brana29
Koča pod slapom Rinka - Brana30
Koča pod slapom Rinka - Brana31
Koča pod slapom Rinka - Brana32
Koča pod slapom Rinka - Brana33
Koča pod slapom Rinka - Brana34
Koča pod slapom Rinka - Brana35
Koča pod slapom Rinka - Brana36
Koča pod slapom Rinka - Brana37
Koča pod slapom Rinka - Brana38
Koča pod slapom Rinka - Brana39
Koča pod slapom Rinka - Brana40
Koča pod slapom Rinka - Brana41
Koča pod slapom Rinka - Brana42
Koča pod slapom Rinka - Brana43
Koča pod slapom Rinka - Brana44
Koča pod slapom Rinka - Brana45
Koča pod slapom Rinka - Brana46
Koča pod slapom Rinka - Brana47
Koča pod slapom Rinka - Brana48
Discussion about the trail Koča pod slapom Rinka - Brana
Show older messages
Becar5. 08. 2012
5.8. opravil to pot. Na vrhu smo bili le štirje, kar me je zelo presenetilo glede na čas. Tokrat sem pri vstopu v steno pod sedlom kar malo razmišljal, če bi se podal vanjo, namreč kamenje je letelo dol neprestano. Nekdo je rekel, da so se zgoraj ravsali trije gamsi nasmeh . Možno. Glede na videno brezbrižnost nekaterih obiskovalcev, pa bi se vprašal, če ni šlo za kakšne človeške gamse zavijanje z očmi
Lp
spyderskidoo26. 08. 2012
Mi lahko nekdo pove kako zahtevna je ta pot v primerjavi z potjo na Triglav iz Kredarice? Namreč pred 5 dnevi sem bil na Triglavu iz Kredarice, v sredo pa grem na Kamniško sedlo in sem gledal mal kam bi se še lahko povzpel iz njega in se mi zdi Brana kar primerna. Torej je ta pot dosti zahtevnejša od poti iz okrešlja na kamniško oziroma kako je zahtevna glede na pot Kredarica - Triglav?
NEIC00827. 08. 2012
Pot na Brano je definitivno manj zahtevna od obeh navedenih poti.
spyderskidoo27. 08. 2012
Hvala nasmeh))
Gizmo27. 08. 2012
Za Brano nimaš kaj skrbeti, če si prehodil pot iz Okrešlja na Kamniško sedlo. Pot je dobro nadelana. Tisti dve jeklenici ne predstavljata nobenega problema. Mogoče je malo neroden stop v kaminu (en klin levo v steni ne bi bil odveč). Potem naprej je nezahtevno zahodno pobočje, ki vodi do vrha gore. Nazaj dol pa zaradi krušljivosti terena pazi na varen korak, ker na par mestih je pot rahlo izpostavljena.

spyderskidoo27. 08. 2012
aha hvala za podroben opis...bom prilepil nekaj slik ko se vrnem nasmeh
vmaric221. 02. 2013
Vljudno naprošam večkratne obiskovalce poti od Okrešlja do Brane za informacijo, kdaj je najverjetnejši čas za srečanje kozorogov? V počitnicah bi z vnukom šla tja!
Iskrena hvala za pomoč.
LP Vilibald
Becar21. 02. 2013
Nanje sem naletel 4.8.2012, če kaj pomaga, bili so nad vstopnim delom poti v steno proti sedlu. Opozarjam pa, da so taiste živali prožile cele rafale kamenja po steni, tako da je bilo kljub čeladi ob žvižganju kamenja kar malo nelagodnega počutja. Nekaj nas je počakalo pod previsom stene, da so se umirili.
jprim21. 02. 2013
@vmaric2
Takole ti svetujem, odpravi se na Bavški Gamsovec pa bo, okrog Kriških podov in Sovatne. Lani sva se odpravila s tem namenom, do jih pofotkama in od blizu občudujeva. Čeprav sva vsako leto kar pogosto v KSA, pa jih tam še nisva srečala.
LP!
geppo21. 02. 2013
Zdravo
To je kot bi ti napovedal vreme za polovico leta naprej. Po mojih dolgoletnih izkušnjah jih nisem nikoli srečal na poti iz Okrešlja na Brano. Gamse pa velikokrat. Jaz, sem se nazadnje soočil s tropom cck. 15 kozorogov nazadnje na poti Turska gora - Kotliči.
http://shrani.si/f/d/7u/1iLwRPyn/img0126.jpg
Imel sem srečo, da je bil takrat sin z mano in se je lahko sprehajal med njimi in jih fotografiral. Sem jih je ( po mojem razmišljanju ) pregnala hladna fronta in so tu našli zavetje. Hodili smo med njimi in se nas niso bali, ampak so ležali v travah in nas s strahom opazovali. Trudili smo se, da jih nismo preveč motili in naredili par izvrstnih posnetkov.
Srečal sem jih tudi na poti Škarje - Korošica, potem Korošica - Kamniško sedlo. Imeti moraš res preklemansko srečo ( kilometrino ), da se na takšen način soočiš z njimi kot sem se jaz...http://shrani.si/f/35/Li/4JN9GLXt/img3179.jpg
lp pa obilo sreče vama želim z vnukom
Becar21. 02. 2013
Se strinjam z zgornjimi komentarji, na navedenem območju ni ravno velikokrat videti kozorogov, jaz sem jih samo enkrat v petih ali šestih obiskih te poti. Tako da je težko svetovati v smislu: pojdi takrat in jih boš srečal. Če je želja ravno po kozorogu velika, je res bolje iti na Kriške pode ali širšo okolico, tudi okrog Stenarja, Škrlatice so večkrat itd...
Daaam21. 02. 2013
Če pa razdalja ni problem potem pa pod Montaž.. Je pa zanimivo da jst pa v zadnjih parih turah ravno okoli Stenarja /kriških podih nisem ujel kozorogov...edino par gamsov v daljavi. Sem pa ujel lani skupino kozorogov pred vstopom v "plezalno" (pod Rinkami) pot na Skuto..
simonmanutd1. 07. 2014
Kaksne so razmere na tej poti? Sneg?
otiv1. 07. 2014
Poglej si trenutne razmere - Brana in vse ti bo jasno. nasmeh
Sini26. 06. 2015
Na včerajšnji praznik je bilo lepo it nad 2000. Pot na Brano je lepa, predvsem je pa fajn, da je suha (za sestop). Malo meglic, sicer pa lepi razgledi.
janagulin3. 07. 2015
V torek sem pri sestopu izgubila napravo Garmin oregon. Ce se najde, bi bila izredno vesela, ce mi to sporocite na jana.gulin@gmail.com

Hvala!
seinfeld27. 08. 2015
Danes sva bila s sinom na Brani iz Logarske doline. Meni se zdi pot do sedla bolj izpostavljena, kot pa naprej na Brano. Je pa res kar nekaj plezanja po skalah in iskanja primernega oprijema, ker zajl in klinov ni veliko. Na vrhu pa čudovit razgled in družba kavk. Sva bila zgodnja in sva srečala dva kozoroga, ki sta nama pozirala, nato pa izginila. Do vrha sva potrebovala točno tri ure zmerne hoje. Čelado pa močno priporočam, ker se pogosto proži kamenje; od divjadi, še bolj pa od ljudi.
istrumel10. 09. 2015
Včeraj na Brani iz Logarske. Imela sva vsega po malem,megle,oblakov,vetra,le sonca bolj malo.Katera vremenska stran je najbolj natančna.Pregledala sem jih kar nekaj, pa je bilo več sonca napovedanega.
Jurcekk11. 09. 2015
Stempl je gor?
istrumel13. 09. 2015
Ja je. Samo je dobro imeti blazininco s sabo.
Jurcekk14. 09. 2015
Hvala.smo bili..blazinica je pa tak obvezna opremanasmeh
Tina7824. 10. 2015
Pozdravljeni ljubitelji gora...zaenkrat je napovedano lepo vreme,pa bi ga rada izkoristila za obisk te prelepe gore,zato me zanima kakšne so razmere na poti z izhodiscem koca pod slapom Rinka...nasmehnasmehhvala in lep pozdrav
ljubitelj gora25. 10. 2015
Pod vrhom zimske razmere, cepin, dereze.
jasminar15. 11. 2015
Pozdrav, mene pa zanima, ali se da še kako drugače pridt do slap Rinka, ali je dostopen samo z avtom?
andrej7815. 11. 2015
s kolesom in peš,pana štopnasmeh...to je to
tynka tonka30. 06. 2016
Ojla. Če je kdo v teh dneh hodil gor...je še kaj snega na meliščih? nasmeh
nteam30. 06. 2016
Tonka,

Sem bil 24.6. Takrat sta bili na poti na melišču samo dve fliki snega tik pred vstopov v steno. Prečiti se je dalo brez problemov (in zimske opreme). V enem tednu ga je najbrž ostalo samo še za vzorec ali pa še to ne. Višje pod Brano ni snega na poteh.
redbull30. 06. 2016
eekKakšnega avta še nikoli nisem videl, da bi bil parkiran pri slapu Rinkamežikanje
tynka tonka1. 07. 2016
nteam, hvala. nasmeh
planika7712. 07. 2016
Kaj pa je mišljeno s tem "kaminom"? Je to torej najtežji oz. najbolj izpostavljen (najnevarnejši) del poti na Brano? A se vidi na kateri izmed gornji slik? Oziroma če ima kdo sliko, a jo lahko pripne sem? Hvala že vnaprej! nasmeh
jax13. 07. 2016
Slika 45. Je malo sitno, ampak se pride.
istrumel13. 07. 2016
Pot sploh ni težka,se lep pride tudi skozi kamin,le paziti je treba kam stopiš,zaradi krušljivega kamenja.nasmeh
Gizmo13. 07. 2016
@Planika77...ta kamin ni nič kaj posebnega, ko sem prvič šel gor sem lezel direkt po sredini, napaka zavijanje z očmi. Obhodiš lepo po levi, kjer vidiš markacijo, pa bo. Izpostavljeno pa nekaj ni. Cela pot je kar krušljiva, kot večina vse v tem koncu. Je pa luštno vseskozi, upoštevaj pravilo treh točk pa bo. Po pameti in z užitkom ter varen korak ti želim.
planika7714. 07. 2016
Ok, najlepša hvala vsem za odgovore, mislim, da se bom opogumila iti! nasmeh
zajko2. 08. 2016
Pri 81.sem brez težav prišel na vrh,tudi čez kamin
Freya26. 08. 2016
Sva bila vceraj gori. Vreme je bilo cudovito, pot je fenomenalna. Meni osebno je ta pot boljsa kot tista s kamniske bistrice. Je pa res da na brani kak klin ali kaka zajla vec ne bi skodila. Vceraj je bilo kar dosti ljudi in vecina jih ni imela primerne obutve (adidaske)
frajer8. 06. 2017
Kakšne so kaj Razmere??? Snežišča???
redbull8. 06. 2017
Vroce bo
cebelicaU22. 09. 2017
Zdravo, kaksne so razmere, koliko je snega?
gamsika29. 10. 2017
Hej,
je mogoče bil kdo na Brani v zadnjem tednu in ve, kakšne so kaj razmere? Je kaj snega, so dereze že potrebne?
Lp
MiAn29. 10. 2017
Na melišču od sedla proti Brani rabiš dereze in cepin.
Hribovc8211. 08. 2018
10.8.2018
Včerajšna Brana iz Logarske doline, pot je dobra in urejena brez posebnosti.

Še kratek video: nasmeh
https://youtu.be/NWJwfYDpR5w
lepenatka11. 09. 2018
V nedeljo na Brani kar precej obiska. A najlepše se mi je zdelo tole, kar želim deliti z vami.
Prisrčna in prijazna bitja, vajena gorskih poti.
Upam,da mi lastnik ne bo zameril.
Varen korak vsem.
Regina
Jurc8925. 07. 2020
Jutri picim gor. Lahko grem v la sportiva akyra nizkih ali je bolje da dam visoke? Lp
Enka25. 07. 2020
Če si vajen hodit po hribih v nizkih, greš lahko, seveda.
redbull26. 07. 2020
Nizki pridejo vpoštev, če si vajen, da se dobi v gleženj kakšen kamenček ipd. stvari. Nekateri smo vajeni, zato se tudi gibamo v nizkih, v nasprotju pa absolutno vsaj srednje visoki čevelj.
Jurc8926. 07. 2020
Hvala za odgovora. Sem dal raje visoke. Slo bi tudi v onih, ampak bolje tako. Lp
Pohodnik_Miha25. 08. 2023 13:23:49
Kakšne so kaj razmere po poplavah? Je bil kdo gor v zadnij 14 dneh? Se da priti na vrh?
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Terms of use, Cookies