Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje and Jelovica / Krekova koča na Ratitovcu / Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu (via Razor)

Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu (via Razor)

Print
Starting point: Jesenovec (485 m)
Lat/Lon: 46,21°N 14,1261°E
Name of path: via Razor
Time of walking: 3 h
Difficulty: partly demanding marked way
Altitude difference: 1157 m
Altitude difference po putu: 1165 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 10.683
 1 person likes this post
Number of pictures: 54
Number of comments: 7
Access to the starting point:
First, drive to Škofja Loka, then continue to Železniki and on to Zale Log. Shortly after Železniki (before Zali Log), you will come to a small crossroads where the road to the hamlet of Jesenovec branches off to the right over a bridge. On the bridge there is also a slightly larger mountain sign for Ratitovec. Park on the other side of the bridge, in a suitable place at the confluence of the Plenšak stream and the Selščice river (Selška Sora).
Path description:
From the starting point, continue along the asphalted road, which climbs gently along the Plenšak stream. After a few 10 m, the signs direct us to the right between two houses, behind which the path climbs very steeply over a short grassy slope. The path soon passes into the forest, where it turns left and then climbs steeply and, especially in the wet, dangerously slippery slopes. The poorly trodden and leaf-covered path crosses two ravines higher up, over which, due to the destroyed path, the passage is quite difficult and consequently also prone to slipping. The path continues for some time crossing steep slopes, but then these are only slightly lowered. The path, which continues to climb relatively steeply, leads us higher up to the next slightly more difficult crossing, where we cross a rock rib on a slightly exposed shelf. After this, the path turns to the right and begins to climb even steeper a little further. Higher up, the path turns left and visibly flattens out, crossing the last exposed spot. Next, a moderately steep path quickly leads us to a worse forest road, which leads us past a hunting lodge, which we bypass on the right side leads to extensive grassy hayfields, from which we open a beautiful view of Ratitovec. A short descent follows and the path leads us to an asphalt road, which we then climb in a few minutes to the Church of Our Lady Help of Christians on Prtovč.
From the church we continue along the road, which leads us past the NOB monument to a marked crossroads. Continue slightly right towards Ratitovec via Razor (left Ratitovec via Po(v)den) along the road, which leads us past houses to a wide and well-trodden path.
The marked path immediately enters the forest and begins to climb crosswise over relatively steep slopes. Higher up, the path crosses a porer forest road, and only a little further on, the marked path from the hunting lodge joins us from the right. Continue in the direction of Ratitovec along the gently sloping path, which then crosses steep slopes that are dangerous for avalanches in the snow. The trail then turns slightly to the left and begins to climb steeply. The steepness soon gives way and the path leads to a small plain called Razor, where there is also a crossroads. Continue straight on (right Kosmati vrh, mountain pasture Klom and Krek's cottage over Vratec) along the wide path, which soon turns left and starts to climb steeply. The path then crosses a short lane of forest, and then leads to the grassy slopes of Ratitovec. Here the path is laid, turns slightly to the right and leads us to the Krek huts on Ratitovec, with beautiful views.
Jesenovec - Prtovč 1:30, Prtovč - Krekova koča 1:30.
zemljovid puta - Krekova koča na Ratitovcu
On the way: Prtovč (1011m)
We can extend the trip to the following destinations: Gladki vrh (Ratitovec) ( 5 min), Altemaver (Ratitovec)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu1
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu2
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu3
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu4
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu5
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu6
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu7
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu8
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu9
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu10
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu11
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu12
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu13
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu14
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu15
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu16
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu17
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu18
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu19
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu20
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu21
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu22
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu23
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu24
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu25
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu26
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu27
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu28
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu29
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu30
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu31
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu32
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu33
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu34
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu35
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu36
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu37
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu38
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu39
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu40
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu41
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu42
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu43
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu44
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu45
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu46
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu47
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu48
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu49
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu50
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu51
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu52
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu53
Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu54
Discussion about the trail Jesenovec - Krekova koča na Ratitovcu (via Razor)
pohodnik0122. 04. 2010
Časovnica ne bo držala? Iz Prtovča na Ratitovec je slabi dve uri hoje. Tako ne more biti pot iz Jasenovca na Ratitovec 1uro in 30min. Iz Jasenovca do Prtovča je 1uro in 30min.
Tadej22. 04. 2010
Običajno so napisani časi, ki so objavljeni na portalu Hribi.net, enaki časom na smernih tablah. Na Prtovču je smerna tabla, na kateri piše, da je do Ratitovca 1:30, tako piše tudi pri zgornjem opisu.
Če pa bi pri opisu upošteval, da povprečen gornik naredi 300 višinskim metrov v eni uri ter porabi za vsak km, ki se ne vzpenja še dodatnih 15 minut, potem pa bi bil čas 4:15.
viharnik22. 04. 2010
Za primerjavo pri včerajšnjem vzponu na Vrtaško pl.800v.m.,kjer sem z doline porabil 1.30h in naprej na Vrtaški vrh 440v.m v 1,15h,potem je 600v.m na Ratitovec več kot dovolj priti gor v 1.30h kot pravi Tadej.
Kriška22. 04. 2010
Hm, tole je pa res nenavadno ... Najprej v opisu piše, da gre za 1157 m višinske razlike in da je to višinsko razliko (+ razdaljo) mogoče prehoditi v 1 uri in 30 minut. Kapo dol ...zavijanje z očmi

Potem pa najprej Tadej odgovarja, da je na Prtovču smerna tabla, na kateri piše, da je do Ratitovca 1:30. Ampak saj start vendar ni napisan na Prtovču, temveč v naselju Jesenoveczmeden. Tudi Viharnik potem piše o 600 m višinske razlike. Tu gre vendar za skoraj še enkrat večjo višinsko razlikocool (1165).
viharnik22. 04. 2010
Ne,ne,saj je vse jasno Kriška.Od Jesenovca je seveda še uro in pol več,skupno torej okoli tri ure.Leta 83 kot eden od prvih mojih vzponov pri PD Lj.Matica,smo hodili kot zmešani pa še en mali možic(jaz)med penzionisti,ki so me lepo sprejeli medse.Tistega aprila nas je že na prtovču zasnežilo s ploho,nato smo po počitku krenili na Povden in po zahodnem grebenu na vrh.Pri prečenju strmega snežišča sem vodniku posodil moj novi cepin Stubai,da je napeljal vrv.tako smo eden za drugim varno prispeli v kočo.Tam pa skoraj veselica,nevedoč,da nas je zunaj zagrnila megla pri kateri nismo videli niti pet metrov naprej.Po dolgem čakanju smo le uspeli iti v dolino.velik nasmeh
Tadej22. 04. 2010
Pri opisu poti sem napisal, da gre za 2 krat po 1,5 ure. Sem pa šele sedaj opazil, da je pri osnovni informaciji bil podan napačen čas. Sem popravil, tako da je realen čas okrog 3 ure in ne 1,5 ure kot je pisalo prej.
GregorC19. 04. 2011
Pot iz Jesenovca je sedaj v začetku spremenjena. Takoj za mostom, kjer parkiraš greš naravnost v hrib. Tam so sedaj narejene stopnice in naprej v pobočje vdelana pot, ki se malo višje priključi tej ki je opisana.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies