Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Karawanks / Veliki Javornik (Ženiklovec) / Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)

Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)

Print
Starting point: Grahovše (800 m)
Lat/Lon: 46,3664°N 14,3518°E
Time of walking: 2 h 45 min
Difficulty: easy unmarked way
Altitude difference: 916 m
Altitude difference po putu: 916 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 13.619
 1 person likes this post
Number of pictures: 34
Number of comments: 17
Access to the starting point:
From the Ljubljana - Jesenice motorway, take the Ljubelj exit (Tržič) and then continue towards Ljubelj. Just before the petrol station in Bistrica pri Tržiču, leave the main road and turn right towards Tržiča. Continue through Tržič in the direction of Dolžanove gorge, then turn right at the end of the town in the direction of Lom pod Storžičem and Grahovš. When you arrive in Grahovše, follow the road to the nearby quarry, next to which there is a marked parking area.
Path description:
From the parking lot, continue along the road along which you parked and after a few steps you will come to two crossroads. At the first crossroads, continue straight ahead (there is a village on the right across the bridge) and at the second crossroads you will come to a set of mountain signs.
Here, turn left onto the upper path marked Javornik, Stegovnik and Bela peč. The road starts to climb moderately here and leads us through meadows with views. The road then leads us to the next crossroads where we go left again (right Rekar farm).
The road then crosses private land where there is wood and shortly afterwards comes to the next crossroads. Here continue along the road to the right in the route mountain pasture Javornik. The road from here on runs almost horizontally for a while, but then starts climbing again and leads us to a small hamlet. Here we continue along the road, which slowly turns to the left. Shortly afterwards, the road makes a right turn and leads to a signpost where the road to Belo peč branches off to the left.
Here, continue on the road and follow it to where it starts to descend. After a few metres of descent, you will see the Pr Zdravc hut on your right, which is only a few steps away.
From the hut, continue along the worse road, which descends slightly, and we follow it for a few minutes to a nearby crossroads, at which there is a memorial.
Here we turn right onto cart track, which starts to climb. After a few minutes' walk we emerge from the forest and soon reach mountain pasture, where there are a few huts.
Continue straight up, first along the fence and then along the track across the meadow. After about 30 minutes of walking on a moderately steep slope, you reach the summit.
Kamnolom - hut Pr Zdravc 2:00, hut Pr Zdravc - mountain pasture Javornik 15 minutes, mountain pasture Javornik - Veliki Javornik 30 minutes.
zemljovid puta - Veliki Javornik (Ženiklovec)
On the way: Koča na Javorniku (1448m), Planina Javornik (1550m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)1
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)2
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)3
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)4
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)5
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)6
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)7
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)8
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)9
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)10
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)11
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)12
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)13
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)14
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)15
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)16
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)17
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)18
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)19
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)20
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)21
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)22
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)23
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)24
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)25
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)26
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)27
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)28
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)29
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)30
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)31
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)32
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)33
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)34
Discussion about the trail Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)
Guest19. 01. 2007
Tale izlet sem naredila pred dvema letoma, razgled na vrhu je zelo lep. Sedaj pa imam eno vprašanje, ker mi opis poti ni čisto jasen: kot vidim na slikah, je cesta na enem delu zaprta z rampo, že prej pa je ob njej tabla "zasebna cesta" (?). Malo naprej v opisu berem, da se po tej isti cesti pride do manjšega zaselka. Je torej cesta privatna last vseh prebivalcev tistega zaselka, ali kako? Glede na zaselek predvidevam, da mora do njega nekje voditi verjetno tudi javna cesta? Mi lahko kdo, ki pozna razmere in je bil pred kratkim tam razloži, kako je s tem?
Guest19. 01. 2007
Kolikor je bilo razvidno se po tej cesti, da peljati a na lastno odgovornost. Rampa, ki je na sliki se jo, da odpreti in vožnja čez ni prepovedana je pa zaželjeno, da to območje zapustimo s čim manj hrupa. Le nekaj metrov za to rampo pa je občinski znak, ki označuje, da je cesta odprta a še vedno na lastno odgovornost. Torej po cesti se, da do koče na Javorniku.
Guest20. 01. 2007
Ja, to je videti na napisu, vendar pa prometni znak nad njim pomeni "prepovedano za ves promet" (vsaj pred nekaj desetletji, ko so me o tem učili v avtošoli, je bilo tako nasmeh). Na rampi pa vidim napis "dovoljeno za lastnike zemljišč in gospodarjenje z gozdovi". Ker nisem ne lastnik zemljišča, ne gozdar, pač pa samo malo bolj priletna obiskovalka hribov, ki si rada malo skrajša poti (zlasti po cestah), ker pač zelo dolge hoje ne zmorem več, še vedno pa zelo rada hodim v hribe, tile vrhovi tam okrog zame postajajo s tem "prepovedano območje", pa sem kar malo žalostna zaradi tega mrk pogled
Guest20. 01. 2007
Na zapornici je nabiralnik kjer zbirajo denar za vzdrževanje privatnih cest. Torej zakaj bi nekaj dal v nabiralnik, če ne bi smel. Sicer pa se, da do koče tudi po drugi cesti. Iz Tržiča se zapelješ proti domu pod Storžičem. Ko še na asfaltni cesti opaziš križišče v dolgem desnem ovinku zaviješ levo. Naprej glej zemljevid. Pred leti sem se vrnil po tej cesti pa sem normalno prišel. Je pa tudi znak prepovedano za ves promet z dopolnilno tablo uporaba na lastno odgovornost.
Guest20. 01. 2007
Mislim da bi glede zapornic ,nabiralnikov,vzdrževanje cest,takih in drugačnih znakov morali se dragi trčičani obrniti na drugi naslov.Ali boste spet našli novo kost in ves splet seznanjali kako sste z vsako stvarjo nezadovoljni.Pustite to stran planincem,
Guest21. 01. 2007
Ali ima ta rampa gradbeno dovoljenje ali je postavljena na črno? Kot večina drugih.
Guest21. 01. 2007
Da ne bo nesporazuma - jaz sem tista, ki sem vprašala, kako je s prevoznostjo te ceste, pa s tem nisem mislila prav nič slabega, želela sem samo dobiti informacijo in eventuelno idejo, kje drugje bi se še dalo pripeljati malo višje (in to idejo tudi dobila, zato je zame ta diskusija zaključena). In - NISEM TRŽIČANKA, ampak "čistokrvna" Ljubljančanka!nasmeh
Guest22. 01. 2007
Zakaj pa nisi šla do zaselka in dobila ifo iz prve roke.Se vidi da hočeš samo nekaj zrofkati.....Čistokrvna Ljubljančanka.V hribe se ne hodi z avtom.Peš kolikor pač človek zmore.
Guest24. 01. 2007
Kako lep bi bil svet, če bi bilo več strpnosti. Potem bi taka debata odpadla. Ljudje, pustimo tudi drugim živeti, tako kot mislijo, da je za njih najbolje. Kdor misli, da mora čim več pešačiti naj pešači, če je komu boj pri duši, da se pod goro pripelje, naj se pripelje. Za vse je dovolj prostora pod tem soncem. Kdo ve zakaj nekaterim prav pride, da se malo preševercajo z avtom.
Guest24. 01. 2007
Ko berem tole debato in zadnji stavek predhodnega zapisa, si ne morem kaj, da ne bi povedal svojega mnenja glede vožnje v hribe, ki je podkrepljeno z več osebnimi izkušnjami. Tako sem bil enkrat v Blejski koči na Lipanci, ko so vstopili 3 ljudje - starček, ki sta ga z vsake strani podpirala spremljevalca, da je lahko hodil od vrat do mize. Pripeljala sta ga do tja, ker si je želel še enkrat videti kraj, kamor je vse življenje hodil. Zdelo se mi je zelo lepo. Drug primer: Na povratku z nekega srednje visokega vrha sem prehitel starša z otrokom. Oče je kakšne 4 ali 5 let starega otroka nosil v posebnem nahrbtniku. Zakaj? Starša rada hodita v hribe, tudi otrok uživa, vendar je od rojstva telesno tako prizadet, da ne more hoditi (v dolini uporablja invalidski voziček). Zakaj ne bi problema rešili vsaj začasno (dokler je otrok dovolj lahek) tako, da se čim višje pripeljejo in potem uživajo v sredogorju? Najbrž je takih oziroma podobnih primerov še veliko. Cenim tudi trud vseh starejših ali na kakšen način telesno prizadetih, ki si prizadevajo ostati aktivni tudi tako, da po svojih zmožnostih prihajajo uživat malo višje, pa čeprav se zato pripeljejo po kakšni cesti na višjo izhodiščno točko. Saj navsezadnje tudi jaz ne parkiram v Mojstrani, kadar se odpravim na Triglav ...
Guest24. 01. 2007
Točno to je bilo v mojih mislih kot je opisal gost za menoj. In prav je tako, da uživajo v hribih tudi tisti, ki morajo vložiti veliko več truda (pa čeprav del poti naredijo z avtom) kot nekdo, ki je še mlad in prekipeva od energije in mu je z avtobusne ali pa železniške postaje mala malica priti na vrh. V mojih mladih letih, ko so avtomobili bili redkost, smo tudi mi "mleli" asfalt. In nikoli ne bo pazabljeno, ko smo iz Vrat prišli v Mojstrano na avtobus (za nami pa je bil tudi sestop s Kredarice), ta nas ni pobral in smo morali še do železniške na Jesenice v dežju - peš. Kljub mladosti, bi nam takrat pošteno pasalo, da bi se nas kdo usmilil in peljal. Tako vsak po svojih močeh bomo hodili v hribe in močno upam, da še v pozno starost (pa čeprav bo nas kakšen vnuk pripeljal do najbližjega izhodišča) Srečno in varno!
klavdipo15. 11. 2008
Je na vrhu tudi žig?
ben16. 11. 2008
Ko sem jaz gor, maja letos, je žig bil!
LP
andrej jerina16. 11. 2008
Klavdipo, žig na vrhu je v vpisni skrinjici, v kateri pa je bilo danes kar nekaj vode, razmočena knjiga in pa zelo poškodovan žig, tako, da si z njim ne moreš pomagati. LP Andrej
kontiki28. 05. 2017
Je žig še gor na vrhu?
serajko28. 05. 2017
kontiki
Poglej datum prejšnjega komentarja
aditaker20. 07. 2018
Mene tudi zanima če je žig na vrhu in če je še uporaben?

l.p. Rok
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies