Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Ingotova koča na planini Jesenje / Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje (along the river)

Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje (along the river)

Print
Starting point: Gozd Martuljek (750 m)
Lat/Lon: 46,4821°N 13,8378°E
Name of path: along the river
Time of walking: 1 h
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 180 m
Altitude difference po putu: 180 m
Map: Kranjska Gora 1:30.000
Recommended equipment (summer): helmet
Recommended equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 41.903
 3 people like this post
Number of pictures: 20
Number of comments: 10
Access to the starting point:
From Mojstrana drive to Kranjska Gora or vice versa, but only as far as the village of Gozd-Martuljek, where you park in the parking lot near the bridge over the Sava Dolinka river (the parking lot is located behind the bridge, or in front if you are coming from Kranjska Gora).
Path description:
From the parking lot, continue along the main road towards Kranjska Gora, but only to the point where the cycle path branches off to the left (there are also mountain signs at the start of the cycle path, which also direct you to the road). Follow the cycle path to the first crossroads, where you continue straight onto the dirt road (the cycle path turns right), which quickly leads you to the next crossroads.
Continue to the right and follow the road closed to traffic until you reach the TNP signpost. Further on, the path splits into two parts. Take the path to the left, which leads to a small bridge crossing the river. Immediately after the little bridge, turn right into the gorge of Martuljških falls. The path ahead is exposed to falling rocks so it is best to wear helmets. The path ahead climbs up along the river, initially gently, and then begins to climb steeply with the help of steps. The path then crosses a large bridge over the river and on the other side climbs up steps below the cliff. Just a few steps further on, the path leads to another bridge with a beautiful view of the Lower Martuljkov waterfall. After the bridge, the path turns left and climbs under the steep slopes near the waterfall. Continue to the right, following the wet ground almost horizontally. The path ahead climbs steeper and after a short ascent leads to cart track, where you continue to the left. After a few steps, the path leads us to a crossroads where the path to the bivouac under Špik branches off to the right. Continue along the lower left path, which leads us in a few minutes to the next crossroads. Turn left over the bridge (straight The Upper Martuljek waterfall) and in a few minutes you will reach Ingot's hut at mountain pasture Jesenje.
zemljovid puta - Ingotova koča na planini Jesenje
On the way: The Lower Martuljek waterfall (850m)
We can extend the trip to the following destinations: Zgornji Martuljkov slap ( 45 min)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje1
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje2
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje3
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje4
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje5
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje6
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje7
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje8
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje9
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje10
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje11
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje12
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje13
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje14
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje15
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje16
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje17
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje18
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje19
Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje20
Discussion about the trail Gozd Martuljek - Ingotova koča na planini Jesenje (along the river)
Guest9. 11. 2007
Kratka nadvse zanimiva pot. Peljite koga, ki še ne hodi v hribe sem in navdušil-a se bo za hojo v hribe.
Pandora31. 08. 2008
Že večkrat sem bila na tej poti, tudi naprej do zgornjega slapa. Nasledni teden z možem peljeva na ta izlet skupino prijateljev z otroki, s katerimi smo se družili v mladih letih.Tu pri Ingotu je res rajska planota.Popolnoma se strinjam s prejšnjim Gostom.
Lpnasmeh
navrhu1. 09. 2008
Samo ne vem zakaj avtor izleta priporoča v poletnem času čelado in v zimskem času čelado, cepin in dereze??zavijanje z očmi
Tadej1. 09. 2008
Na opisani poti se je zaradi ne uporabe čelade že zgodila nesreča s smrtnim izidom, ko je otroku na glavo padel kamen. Pot namreč poteka po ozki soteski, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. V zimskem času pa je pot poledenela in brez uporabe zimske opreme smrtno nevarna.
Kriška1. 09. 2008
Citiram: Pandora
"Nasledni teden z možem peljeva na ta izlet skupino prijateljev z otroki, s katerimi smo se družili v mladih letih."

He, he, samo zanima me, kako ste se v svojih mladih letih lahko že družili z otroki vaših prijateljev?velik nasmehnasmehzavijanje z očmi
Kriška1. 09. 2008
Kar se pa tiče opisane poti:
Na prvi pogled res enostavna, nenevarna, dejansko pa mestoma izpostavljena padajočemu kamenju. Pa še nekaj: občasno, po kakšnem večjem deževju, ko voda močno naraste in dere, v spodnjem delu lahko kar precej spremeni "opis poti", tako da je treba kar malo improvizirati, včasih pa je celo bolje odnehati in oditi gor po drugi, varnejši poti. Nekaj let nazaj je eno sezono že bil tak primer, kasneje so pot spet uredili.
Pot do zgornjega slapu pa je v končnem delu po mojem mnenju zaradi možnosti zdrsa kar zahtevna, zlasti za majhne otroke (morda celo prezahtevna).
heinz2. 09. 2008
Nekdo se je znašel v slovničnem kotičku...

Glede končnega dela pri zgornjem slapu naj dodam, da zahtevnost ni velika, nevarnost pa je posledica zlizanih skal in klinov -(obvezna primerna obutev za zanesljiv oprijem).
VanSims17. 04. 2011
Kar se tiče debate o čeladi, ki je bila zgoraj, piše tudi na začetku poti, da se priporoča . Če se nekateri zmrdujejo nad čeladami(glej Sabotin) - in jo na večini poti kjer se priporoča ne vzamejo - jo tukaj le vzemite.

Kar se tiče komentarja Kriške naj pripomnem da se je tak primer ko voda odnese del poti očitno spet zgodil, vendar se pot hitro spet najde. To je nekje na mestu kjer se pot začne iz struge dvigovati v gozd. Na tem mestu so čez potok zasilno položene deske za prehod.
Sedem31. 03. 2016
Živjo,

Zanima me ali je v tem letnem času pot primerna za 4 letnega otroka? Je bil kdo v zadnjih dneh tu gor?
JanG31. 03. 2016
Zdravo,
pot do Ingotove koče je trenutno brez posebnosti. Na poti skozi sotesko je še nekaj zaplat snega, ki ne predstavljajo nobenega problema. Več snega se pojavi cca 200m pred kočo, vendar hoja ni pretirano ovirana (sploh če upoštevamo, da je oskrbnik koče, ki se je danes s traktorjem prerinil skoraj do koče, pešcem precej olajšal delo). Zaradi velike količine vode je spodnja pot (tj. pot skozi sotesko) precej razmočena; na nekaterih mestih je lahko tudi nevarna zaradi padajočega kamenja.
Lp, Jan
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies