Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?

Črni Kal - Blegoš (direct way)

Print
Starting point: Črni Kal (1103 m)
Lat/Lon: 46,1724°N 14,1243°E
Destination: Blegoš (1562 m)
Name of path: direct way
Time of walking: 1 h 10 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 459 m
Altitude difference po putu: 459 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 118.283
 8 people like this post
Number of pictures: 21
Number of comments: 28
Access to the starting point:
a) First drive to Škofja Loka, then continue driving towards Gorenjska vas. Before arriving in Gorenjska vas, turn right at the traffic lights into Poljane above Škofja Loka, then follow the signs for Javorje. The ascending road takes you higher into the village, then follow the signs for Blegoš at the next crossroads. Continue along a narrower, but still asphalted road. After Gorenja Žetina, the asphalt ends, and it is only a few minutes' cross-country climb to Črnega kalo, where there is a large parking lot and the junction of several roads.
b) From Žiri, Sovodnja or Horjul, drive to Gorenjska vas, then continue to Škofja Loka. Just after Gorenjska vasja, at the semaphore crossroads, turn left into Poljane above Škofja Loka, then follow the signs for Javorje. The ascending road leads us higher into the village, then at the next crossroads follow the signs for Blegoš. Continue along a narrower, but still asphalted road. After Gorenja Žetina, the asphalt ends, and it is only a few minutes' cross-country climb to Črnega kalo, where there is a large parking lot and the junction of several roads.
c) From Železniki, drive towards Podbrdo, then turn left towards Davča before Zali Log. At a crossroads a few 100 metres away, at the confluence of the Davča and Muštrva grapa, take the road on the left, which leads you higher up through the hamlet of Potok, and after it, before crossing the Matevžkovo grapa, take a sharp left onto the road, which leads you across to the parking lot at Črnji kal.
d) From Petrovy Brdo or Sorice, descend to Podrošto, then continue towards Železniki. After Zali Log, turn right towards Davča. At a crossroads a few 100 metres away, at the confluence of the Davča and Muštrova grapa, take the road on the left, which leads you higher up through the hamlet of Potok, and after this, before crossing Matevžkovo grapa, take a sharp left onto the road, which leads you across to the parking lot at Črnji kal.
Path description:
From the parking lot, turn onto the road, above which is a sign saying "from here on, walk". Just at the above-mentioned inscription, however, the signs for Blegoš direct us to the right onto a wide footpath, which after only a few metres crosses the forest road leading to the cottage at Blegoš.
Continue along the footpath, which begins to climb steeply through the forest. Higher up, the steep path continues to lead us to the vegetated north-eastern ridge Blegoš, which we then climb for some time. The way forward leads us past an old military bunker, above which we soon reach a mini lookout point from which we open a beautiful view of the nearby Ratitovec.
At the viewpoint, the steepness eases, and after 5 minutes of further walking, the path leads us out of the forest to an undistinguished saddle between Špik (1538 m) on the left and Blegoš on the right. Here the path turns slightly to the right and after a few further steps leads to a scenic ridge. It is only a short walk past old military tunnels to the top of Blegoš, which is reached after a further 10 steps.
zemljovid puta - Blegoš
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Črni Kal - Blegoš1
Črni Kal - Blegoš2
Črni Kal - Blegoš3
Črni Kal - Blegoš4
Črni Kal - Blegoš5
Črni Kal - Blegoš6
Črni Kal - Blegoš7
Črni Kal - Blegoš8
Črni Kal - Blegoš9
Črni Kal - Blegoš10
Črni Kal - Blegoš11
Črni Kal - Blegoš12
Črni Kal - Blegoš13
Črni Kal - Blegoš14
Črni Kal - Blegoš15
Črni Kal - Blegoš16
Črni Kal - Blegoš17
Črni Kal - Blegoš18
Črni Kal - Blegoš19
Črni Kal - Blegoš20
Črni Kal - Blegoš21
Discussion about the trail Črni Kal - Blegoš (direct way)
Guest6. 06. 2007
Blegoš je lep razglednik s katerega se vidi dobršen del zahodne Slovenije. Tudi krave uživajo.
Guest2. 01. 2008
Krave ne samo, da uživajo. Vidim na sliki zgoraj, da se tudi ližejo. Šalo na stran. Zanima kako je s cesto do Črnega Kala pozimi? Jo plužijo ali ne?
AndrejG30. 08. 2008
A iz Zalega loga se da priti po cesti do Črnega kala?
igva31. 08. 2008
Seveda se pride. Če greš iz Železnikov, potem malo pred Zalim logom zaviješ levo v smeri Davče in nato samo slediš kažipotom, ki te pripeljejo na Črni Kal.
mstrman27. 05. 2009
Roman.M 07.05.2009
Danes sem bil na Blegošu, vreme super, šel sem direktno iz Črnega Kala na Blegoš, pot je res malo strma cca 1h hoje,ampak super,koča je že odprta tudi med tednom,tako da pirček prav sede, dol sem šel pa kar po cesti malo naokoli. Bilo je enkratno.velik nasmeh
vesnica8. 05. 2009
koliko je pa še snega?
Murglovc9. 05. 2009
Na Blegošu je že nekaj časa kopno.
klavdy69. 05. 2009
Na Blegošu sem bila danes,lepega razgleda zaradi oblačnosti ni bilo. Kljub temu je bil lep izlet. Snega je čisto malo le še v rovih.
zamet3. 12. 2009
Takole se je pa danes Blegoš kopal v soncu..
jakobk25. 04. 2010
a je se kej snwga gor ker v petk naj bi snežil gor
lp
wolphgang15. 01. 2011
Včeraj sem bil na Blegošu iz Črnega Kala po direktni. Ne svetujem, ker je na najbolj strmem delu poledenela. Drugače pa krasen razgled
GregorC4. 05. 2011
Zanima me če kdo ve v kakšnem stanju je cesta do Črnega kala iz Zalega loga?
katty10. 08. 2011
Živjo.
Danes sem šla po pol leta spet na Blegoš. Po strmi poti. Pot je že takoj na začetku kar precej strmaeek, in zahteva več napora. Med potjo lahko opazujemo nekaj bunkerjev, ki spominjajo na Rupnikovo linijo. Če stopimo na enega izmed njih, se nam ponudi odličen razgled na bližnje Ratitovec, Porezen, Soriško planino in Bohinjske hribe.Po kakih 15-20min pridemo na ravnino, na kateri lahko že lažje zadihamoeek. Do vrha imamo še kakih 5 oziroma slabih 10min hoje. Vrh Blegoša nas očara z prečudovitim razgledom na okoliške hribe, Kaminiško-Savinjske Alpe in Karavanke, ob lepem vremenu lahko opazujemo tudi Triglav (danes ga žal nisem imela prilike videtimrk pogled).Neverjetno, najbolj me je presenetil razgled na Ratitovec oz. Krekovo kočo, ki je pred nami in bi jo lahko kar zagrabilimežikanjejezik. Kot že omenjeno je na vrhu veliko bunkerjev, ki spominjajo na mejo med fašistično Italijo in takratno Jugoslavijo. Pot sem nadeljevala do koče, kjer sem si privoščila odličen čaj in preste, ki so mi povrnile moči. Do avta sem se vrnila po širši poti, ki se vije pod kočo. Pot je namenjena (upam da se ne motim) gorskim kolesarjem, vendar je bila danes povsem razrita, saj jo najverjetneje mislijo razširiti. Po cca. 45 minutah sem se vrnila do izhodišča, kjer me je čakal jekleni konjiček.
Za povzetek pa naj povem, da je izlet primeren tudi za mlade družine, ki sem jih danes kar nekaj srečala.
Lep sončen pozdrav...Katy
MOJČ19. 08. 2011
S svojima deklicama(6,9) sem bila danes na Blegošu po tej poti. Smo kar dobro "grizle kolena", a je šlo. Na vrhu pa se jima je na obraz prikradlo tudi razočaranje, saj ni bilo nikjer žiga. Skupaj s še nekaterimi smo ga iskali, a ga žal nismo našli. Sestopile smo mimo koče na Blegošu in tam povprašale kako je s tem. Oskrbnik nam je razložil, da je žig privarjen spodaj nekje pod rožo vrhov in se je kar malo jezil, ker ga številni ne najdejo. Toliko o tem, bilo pa je lepo. Lep pozdrav!
Daniyel4. 09. 2011
Pot je kondicijsko zahtevna saj je vzpon konstanten, skoraj do vrha kjer se pod vrhom malce položi.

Še nekaj slik z včerajšnje ture.
Daniyel4. 09. 2011
PS: slike so v profilu seveda.
GregorC8. 01. 2012
A kdo ve v kakšnem stanju je cesta Potok - Črni kal? A je boljše, da greš do Črnega kala preko Javorij in Žetine?
KristinaG8. 01. 2012
Boljše je, če greš preko Žetine.
GregorC22. 01. 2012
Včeraj popoldne sem šel gor po tej poti in mimo koče nazaj. Pot je poledenela, snega pa bolj malo. Pihal pa je tudi zelo močan veter.
Boblak39. 04. 2012
jaz bi samo opozoril da na parkirišču na črnem kalu vlamljajo v avtomobile tko da ne puščat kašnih denarnic v avtu!jezen
VanSims12. 05. 2012
Danes šel do Črnega Kala po poti iz Potoka(od Železnikov še naprej in odcep iz glavne ceste proti Davči in Cerknem in naprej čez most - NE desno pred njim). Pot je v solidnem stanju(maj 2012) in ne bi smela povzročati večjih težav tistim, ki so vajeni malo težjih dostopov do izhodišč. Težji del na koncu(makadam) je dolg slabe 3 km.
Majdag10. 02. 2013...Po tej poti gor, nazaj mimo koče in tudi po "direktni" dol. Spust do ceste zelo hiter. Pihal pa je ledeno mrzel veter, obiskovalcev kar nekaj. Krasna zimska idila..nasmehvelik nasmeh
scorpio26. 03. 2013
V soboto z dekletom v snegu po direktni gor in spust mimo koče. Še vedno preko metra snega. Žal razgledov ni bilo, a je bila tudi grozeča zavesa oblakov in občasnega snega nekaj posebnega.

Čaj v koči je bil nebeško dober... že zato, ker je bil vročmežikanje

Borut117. 02. 2015
Čudovita pot, snega včeraj ni bilo veliko. Pripenjam nekaj slik.
Borut117. 02. 2015
Slike so v rubriki 'Trenutne razmere'
KARAMELICA6. 12. 2015
Bili danes na Blegošu. Šli smo s Črnega Kala po levi strani. V dolini je bilo lepo vreme, bolj ko smo šli proti vrhu, bolj je pihalo. Na vrhu je bil veter zelo močan, bila je megla in mraz. Na drevju in na tabli na vrhu, ki označuje smeri gora, je bilo 10 cm ivje. Ko smo se spustili proti koči je bilo malo bolje. Koča je odprta, imajo super ocvirkovco, pa čaj.....mežikanje
saram3. 05. 2020
Danes šli po tej poti z majhnimi otroci.Pot mokra drugače pa lepa. Vseskozi nas je spremljal veter. Vračali smo se po poti mimo koče. Obiska veliko. Obe poti brez posebnosti.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Terms of use, Cookies