Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Kamnik Savinja Alps / Dobrča / Brezje pri Tržiču - Dobrča (po robu)

Brezje pri Tržiču - Dobrča (po robu)

Print
Starting point: Brezje pri Tržiču (677 m)
Lat/Lon: 46,3589°N 14,2787°E
Destination: Dobrča (1634 m)
Name of path: po robu
Time of walking: 2 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 957 m
Altitude difference po putu: 965 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter):
Views: 116.033
 5 people like this post
Number of pictures: 24
Number of comments: 71
Access to the starting point:
From the Ljubljana - Jesenice motorway, take the Ljubelj exit and follow the road towards Tržič. Just before the petrol station at Tržič, turn right (towards Tržič) and then immediately left (towards Begunje) and drive on to the village Brezje pri Tržiču, where you park in the parking lot near the church.
Path description:
From the parking lot, continue along the road towards Begunj, but only as far as where it starts to descend. Here, the road to Bistriška planina branches off to the right (there are also mountain signs for Dobrča at the crossroads), but we walk along it for only a few minutes, then turn left at the crossroads in the direction of Dobrča (the right road leads to Bistriška planina).
From the crossroads, continue along the slightly worse road for about 1 minute, then the markings lead you right onto a footpath that continues along the fence. Climb moderately along the fence for a while and then, after about 20 minutes' walk from the starting point, arrive at the wide but steep cart track. Follow cart track up to a slightly thinner forest, where the markings point sharp right upwards. Continue climbing steeply through the forest and after 15 minutes of further walking you will reach an abandoned animal trough. Here the path turns to the left and climbs steeply below the undistinguished peak of Vaško. A little further on, you reach a small hamlet between the aforementioned peak on the right and the slopes of Dobrča on the left.
A short climb follows and the path leads to a place where you cross a nearby forest road (the road is crossed right at the point where it ends). Continue for some time along a wide and forested ridge, which you follow all the way to the paragliding airstrip, which is located on the southern slopes of Dobrča.
Here, a wide path branches off to the right and continues towards Lešanská and Bistriška planina, while we continue straight ahead, initially walking along the edge of the forest. We quickly return to the forest and then climb quite steeply in the keys. At an altitude of about 1400 metres above sea level we reach cart track, which we only cross, and then, just a little higher up, we arrive at a marked crossroads, where the path from Lešanska planina joins from the right, the path to Koča na Dobrči branches off to the left, and we continue straight on in the direction of Dobrča.
When the path is laid, there is a short descent and we join the path leading from the hut at Dobrča towards the top of Dobrča. Here continue to the right and in a few minutes climb to the top of Dobrča.
zemljovid puta - Dobrča
We can extend the trip to the following destinations: Šentanski vrh ( 20 min)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Brezje pri Tržiču - Dobrča1
Brezje pri Tržiču - Dobrča2
Brezje pri Tržiču - Dobrča3
Brezje pri Tržiču - Dobrča4
Brezje pri Tržiču - Dobrča5
Brezje pri Tržiču - Dobrča6
Brezje pri Tržiču - Dobrča7
Brezje pri Tržiču - Dobrča8
Brezje pri Tržiču - Dobrča9
Brezje pri Tržiču - Dobrča10
Brezje pri Tržiču - Dobrča11
Brezje pri Tržiču - Dobrča12
Brezje pri Tržiču - Dobrča13
Brezje pri Tržiču - Dobrča14
Brezje pri Tržiču - Dobrča15
Brezje pri Tržiču - Dobrča16
Brezje pri Tržiču - Dobrča17
Brezje pri Tržiču - Dobrča18
Brezje pri Tržiču - Dobrča19
Brezje pri Tržiču - Dobrča20
Brezje pri Tržiču - Dobrča21
Brezje pri Tržiču - Dobrča22
Brezje pri Tržiču - Dobrča23
Brezje pri Tržiču - Dobrča24
Discussion about the trail Brezje pri Tržiču - Dobrča (po robu)
Show older messages
kona26. 04. 2009
Obiskala sva kočo na Dobrči in bila po dolgem času prijetno presenečena nad skrbniki, saj so bili zelo prijazni, prav tako pa sva bila zelo presenečena nad njihovo okusno pripravljeno hrano...

Torej se bova tja z veseljem vračala tudi v prihodnje in toplo priporočava tudi ostalim planincem
wida26. 04. 2009
Tudi midva z možem sva obiskala kočo in se pridružujeva pohvalam na račun oskrbnikov koče,tako po prijaznosti kot dobri hrani.


LP
zabonka25. 08. 2009
Tudi midva s fantom sva bila danes na Dobrči in moram reči, da so oskrbniki koče res prijazni, čaj dobiš postrežen kot v kakšni gostilni (s piškotkom in limono zraven) nasmeh kar se pa tiče poti, je pa zelo luštna, midva sva potrebovala do koče le 1h 25 min nasmeh
Bojan_A25. 08. 2009
Danes bil na večernem treningu na Dobrči. Pa me je skoraj kap, ko sem pritekel na vrh: posekali so tako lep viharnik, ki je krasil vrh Dobrče. Iz njega pa naredili klopce. jezen

Tega viharnika ni več (RIP): http://www.2shared.com/file/7376503/6052639a/Kopija_od_Moj_rojstni_dan__048.html

Sicer pa sem se užival dolgo na vrhu v zadnjih sončnih žarkih.

Za vzpon z Brezij sem potreboval 44 min 30 s, kar je 5 min slabše od osebnega rekorda. Včasih enostavno ne gre.
majrck29. 09. 2009
Ja vsesorte ljudje hodim na Dobrčo eni za trening spet drugi za užitek eni pa preprosto zato ker imamo Dobrčo radi.Vsak lahko napiše kar hoče ampak Bojan A od viharnika pa ne tako govorit ker ni čisto tako ali pa se motim in če se mi prosim oprosti in povej kje so te klopce.eek
serajko29. 09. 2009
Od viharnika so ostala samo prežagano bruna , ki imajo funkcijo klopce, tako kot je napisal bojan a. ves viharnik je na vrhu dobrče v kosih . zraven pa se je en viharnik sam podrl ker so mu korenine razpadle .
caplja26. 10. 2009
25.10.smo bili v koči na Dobrči.Prijetno smo se počutili.Osebje se maksimalno trudi da je koča urejena, hrana okusna in postrežba odlična.
Tone
Brane7113. 12. 2009
Danes sem s prijateljico obiskal Dobrčo. Čeprav ni bilo razgledov, sva uživala v zimski idili. V koči naju je pričakalo prijetno vzdušje in prijazna oskrbnika. Tako kot so napisali že predhodniki, se tudi midva pridružujeva pohvalam oskrbnikom. Hrana je res odlična in z veseljem se bova še vrnila.
kris25. 04. 2010
danes smo bili na Dobrči vreme je bilo prekrasno tudi snega ni nič več.Preživeli smo lep dan.
ljubitelj gora10. 12. 2010
Kakšne so razmere na tej gori?
Je ta pot med lažjimi za zimski vzpon.
JusAvgustin10. 12. 2010
Vzpon lahko poteka po cesti, ali pa iz Drage. Iz Drage je šus, po cesti se vleče... Vzpenjaš se po gozdu v obeh primerih, letos je bila iz Dobrče fenomenalna smučarija(pršiča čez kolena!) Je pa tudi vrh! ne koča lep razglednik. Srečno
Bojan_A10. 12. 2010
Ni ti treba po cesti. Če greš iz Sv. Neže po grebenu imaš precej strmo pot ves čas do vrha (moj standardni zimski gorsko-tekaški trening). Dobrča je tudi pozimi skoraj vedno varna. Zakaj pravim skoraj - na planini pri Koči na Dobrči se v izjemnih in redkih primerih ko zapadejo ogromne količine snega lahko sproži plaz. Seveda je trenutno popolnoma nemogoče razmišljati o kakem plazu tam, ker je snega malo. Priporočal bi le kramžarje, ker bi znalo ponekod na poti drseti.
Bojan_A30. 01. 2011
Letos očitno ni časa še za gorski tek, kaj šele za kaj drugega. Za tek na Dobrčo pa sem ga vendarle našel. Razmere za teh / hojo še kar dobre. Snega ni, razen tistih nekaj cm v vršnem $ zobe delu. Pričakoval sem pa da bo še bolj ledeno. 4 zobe dereze niso odveč. Ljudi pa kljub popoldanski uri ogromno. Nič posebnega, a je bilo ravno toliko da je "pika počla".
podromk11. 03. 2011
Grebenska na Dobrčo še vedno na nekaterih mestih malo ledena,zato previdnost ne bo odveč.Snežna odeja vztrajno kopni, tako da bo pot bolj varna za vse in Bojan A,ki ga redni obiskovalci kar malo pogrešamo bo spet lahko tekal gor tudi brez derezic.nasmeh
darh24. 04. 2011
Včeraj smo se po tej poti povzpeli na Dobrčo, spustili pa smo se prek Lešanske in Bistriške planine. V koči smo si privoščili odlične sirove štruklje, le porcija bi morda lahko bila nekoliko manjša. 10 rezin smo zmogli le stežka. Več o naši poti in posnetke pa najdete tule.
jaksa26. 04. 2011
Dobrca, prekrasna staza od Brezja, koca mala ali izuzetno prijazna I cista. Domar je takoj fajn da je malo rjeci za veliko srce. Hrana odlicna,obara najboljsa. Osjecao sam se kao kod svoje kuce. Sigurno se vracam. Zahvaljujem Milanu I njegovoj supruz na gostoprimstvu. To je ona prava Slovenija koju jako volim I postujem.
karmen.marolt13. 09. 2011
V nedeljo smo se s prijatelji povzpeli na Dobrčo. Lepa, strma pot. V koči pa neverjetno prijazni oskrbniki. Obiskali smo že kar nekaj vrhov, a take prijaznosti še nismo doživeli. Pa ne samo to, tudi hrana je odlična. http://www.hribi.net/slike/smile.gif
Kokta10. 12. 2011
Lepa tura, edino malo megle na vrhu Dobrče...priporočam obisk Šentanskega vrha...prečudovit razgled. Trenutno ni snega. Koča je luštna, manjša a zelo urejena, fajn hrana in postrežba nasmeh
Bojan_A26. 12. 2011
Zaradi slabe napovedi nisem šel v visokogorje. sem pa naredil en dober trening na Dobrčo. Sneg se začne nad klopco. Vendar meni je s copati prijelo - izguba časa je bil majhna. Nazaj grede še v Kočo na Dobrči na čaj- potem pa v dolino. Sem se bal da bo drsalnica- saj na poti je tudi bila. Vendar izven poti je pa letelo v dolino.
Lisica26. 02. 2012
Pot je kopna razen tik pod vrhom Dobrče malo snega in ledu. Od vrha Dobrče do Šentanskega vrha je 5 min. Na Šentanskem vrhu je blazinica od žiga odlepljena, vendar še vedno v škatli.
jana196626. 02. 2012
Danes so se vremenske razmere na poti spreminjale-od megle,vetra ,sonca,snežink- ne smem pa pozabiti pohvaliti osebja v koči na Dobrči-ne bo vam žal- naročite si porcijo in zadostovala bo za dva lačna-pohvalno!Dan je bil popoln in nepozaben ,saj sem se poslovila od trideset let starih gojzarjev-vsaka stvar enkrat preteče!
mgrego2229. 04. 2012
Pot na Dobrčo je ravno pravšnja, tko da se pokuri kar nekaj kalorij. Postrežba odlična, hrana okusna, porcije velike. Pot od Dobrče do planine Preval pa je vsaj meni do zdaj najbolj turobna in moreča. Z možem sva srečala le enega tekača, tko da pot po tem gozdu prav nič prijetna. Lahko bi rekla, da nisem imela še nikoli tako neprijetnega občutka, vse skupaj kar malo grozeče. Prehodila sva že kar precej poti, na katere se znova in znova vračava, te ture pa ne želiva ponoviti. Skratka Dobrča ja, od tam pa le še domov.nasmeh
katty10. 06. 2012
Danes popoldan prehodila tole potko. Je bilo ponekod pravo "grizenje"eekvelik nasmeh,predvsem po tistih serpentinah. Ampak ok. Sej če si zadost vztrajen in je motivacija velika,potem kar gre. Sicer je bila pot seveda spolzka,zato sva se vračali mimo Lešanske in Bistriške planine. Razgleda sicer ni bilo, škoda. S to Dobrčo pa res nimam sreče-vsaj kar se razgleda tičemrk pogled. Ljudi malo,midve sva sicer startali okrog 15h,a srečali sva samo prijaznega in komunikativnega mladeniča. Na vrhu pa mlado družinico. Koča se bo kmalu stalno odprla, sicer pa je v nedeljah odprto tja do 17h.
limona12. 06. 2012
V nedeljo dopoldan nas je bilo kljub mokroti kar precej na tej potki - odlična je namreč za hiter dril in pripravo na druge ture, saj "v eni sapi" narediš skoraj 1000 višincev. Na vrhu je vpisna knjiga polna, treba jo je zamenjat. Lp
urosm30. 08. 2012
24.8. sva šla s punco po tej poti. Priporočam, super pot. Vmes je vzletišče, kjer je čudovit razgled. Dober rekreacijski trening, saj narediš 1000m višinske razlike praktično brez predaha.
mgrego2212. 01. 2013
Danes sva šla z možem na Dobrčo. Pot krasna, le zadnjih 30 min nekoliko poledenelo. Sončka sicer ni bilo, vendar vseeno prijetna tura. Predvsem pa pišem z namenom, da pohvalim hrano. Naročila sva porcijo štrukljev in lahko rečem, da še nikjer do sedaj nisva bila tako prijetno presenečena nad ogromno porcijo in dobrim okusom.Res vsa pohvala gospe kuharici in postrežbi. Prepričana sem, da nikjer v Sloveniji, bodisi v hribih ali gostilni ne bi dobila tako velike porcije.nasmehmežikanjecool
Pohodnica5613. 01. 2013
To šteje.....dobro.....sploh pa velika porcijavelik nasmeheekzavijanje z očmi
Azemina17. 02. 2013
Včeraj prehodili to pot. Krasen izlet in pa pohvala oskrbikom koče za zelo okusno hrano in gostoljubnost.
Sem se bomo še vračali nasmeh
IrenaCe18. 02. 2013
Jaaaa, jaz sem bila tudi zraven... super je bilo nasmeh in prov zares vse pohvale oskrbnikom koče nasmeh
Swen119. 03. 2014
Lepa staza, samo jako puno srušenih dreves. (ledena kiša)

Ljudi koči su zelo prijazni in porcije su ogromne! nasmeh
mgrego221. 05. 2014
Danes 1. maja sva bila z možem na Dobrči prijetno presenečena. Bojda je tu tradicija, da pohodniki na ta dan dobijo brezplačen pasulj. Res lepa gesta in pohvala oskrbniku. Pohvaliti je potrebno tudi strežbo in prijaznost vseh zaposlenih.Pasulj odličen. nasmeh
smatjaz1. 05. 2014
Brezplačni pasulj ????? Tudi midva s sinom sva bila danes gor, pa o pasulju ni bilo nič govora ?zmeden
mgrego226. 05. 2014
Ja treba je priti zgodaj, saj se je delil dokler ogromna posoda ni bila prazna. Enkrat pač zmanjka. Prihodnje leto pa bolj zgodaj, pa bo malica.mežikanje
smatjaz6. 05. 2014
he, he, he to je pa tako če me je preveč "firbec matrou" pa sem najprej na vrh potegnu in "zijala pasu okrog", potem sem mogu bit z golažem in žganci zadovoljen velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
zbil7. 07. 2014
Včeraj smo naredili krasno turo na vrh Dobrče in potem do koče. Strežno osebje, Milan, ki je, mimogrede, zelo duhovit gospod, in ostali prijazni in hitri, porcije zelo primerne in okusne. Še bomo prišli!nasmehnasmeh
dreamer1. 11. 2014
Vse pohvale novemu oskrbniku in osebju na Dobrči!!! Včeraj smo se povzpeli tja in pred kočo so nas čakali mošt, šnopček, zaska in jabolka (brezplačno). Ko smo naročili štruklje, je bila porcijazares enormna in ni bilo nobenega skoparjenja. Po tem so prnesli še domače piškote in peciva ter obšli vse obiskovalce z undo kratkega. Kapo dol ekipa!!! Še se bomo vrnilinasmeh
mgrego2229. 11. 2014
Hm, sem slišala da je nov oskrbnik in da je prejšnji odprl svojo Picerijo v Tržiču. A morda kdo ve kako se imenuje ta pizzerija in kje se nahaja. Drugače pa greva morda že jutri če bo lepo vreme na Dobrčo pozdravit novo ekipo. Prejšnji lastnik je bil res prijazen, poln humorja, skratka bo kar manjkal.
Daaam29. 11. 2014
Kozuc nasmeh Pri Mercator centru v Tržiču http://www.mojaobcina.si/trzic/org/milan-jancic-sp.html
šoja1. 12. 2014
kobilica4. 09. 2015
Na vrhu Dobrče, 30.avgust 2015 http://www.hribi.net/slika.asp?profil=5967
Čeladarka20. 10. 2015
Danes sem bila po nekaj letih na Dobrči.
Prav kaj dosti se ni spremenilo, razen ...
Pri koči imajo samo vpisno knjigo. Žig je nekdo odnesel očitno. Na Šentanskem vrhu pa je ostala od žiga samo plastična ročka. Najbolj ziher je tisti na Dobrči, ki je pa zabetoniran velik nasmeh
Edina težavica je, da za transverzalo potrebuješ žig koče. Zakaj se stvar ne uredi tako, da se bo mogoče štemplat tudi med tednom in ne samo za vikend?!?
grega_z_brega20. 10. 2015
valjda ne hodiš zarad žigov v hribe?
jst še enga nimam :P
marinka6721. 10. 2015
Jaz se pa pridružujem Čeladarki.
Žigi so z nekim namenom, ali je to transverzala, kjer je žig dokaz, pri meni je žig v dnevniku osnova za zapis lepe dogodivščine, mojim nečakom motivacija... Vsak pač po svoje. Če bi pa kdo hodil samo zaradi žigov v planine, bi pa dal knjigo kakemu kolegu, da mu štemplja, a ne? Nobeden tudi ne sili nikogar, da se mora štempljat. Moje mnenje je, z žigi ali brez, pravi ljubitelji planin že vemo, zakaj rinemo gor. Žig pa naj bo tam, kjer mora biti, vedno dostopen. Posameznikova odločitev pa je , a bo štempljal ali ne, nihče pa nima pravice omalovaževati tistega, ki štemplja. (hehehe,štemplja, moja nova najljubša beseda)velik nasmeh
Aktem18. 03. 2021
Pozdravljeni kolegi planinci nasmeh Je bil kdo v teh dneh/tednih na Dobrči oz. lahko kdo pokomentira, če je ta vzpon trenutno varen (možnost plazenja itd.)? Kako deluje koča med vikendi v teh čudnih časih? En lep hvala in varen pohodniški korak vam želim mežikanje
ppegan18. 03. 2021
Z doline se vidi, da je do koče bolj kot ne kopno, do vrha pa je potem še nekaj snega, tako da ni nobene nevarnosti. Če se ne motim, je koča med vikendi odprta oz. ponuja to go hrano in pijačo. Preveri na FB strani koče, kjer redno objavljajo, ali bo koča za vikend odprta.
Aktem18. 03. 2021
Krasno, najlepša hvala! nasmeh
KSG13. 07. 2021 20:58:51
Lepa in nenaporna pot, primerna tudi za družinsko pohodništvo. Pa seveda okusna hrana v koči na Dobrči. Nekaj utrinkov s poti junij 2020... https://bit.ly/36Aye5O
primozg23. 08. 2022 10:29:05
Lepa pot, velik del poti gre po gozdu zato tudi avgusta ni (bilo) prevroče. Slike in opis poti na https://gorskimoz.si/2022/08/23/dobrca/
Sara Birsa28. 01. 2023 18:24:12
Danes sva bila z možem v koči na Dobrči. Hvala bogu za pohodnike pred nami ki so prijazno zgazili pot. Celo nekaj sončka sva imelanasmeh V koči pa TOP hrana in zelooo prijazni oskrbniki. Priporočam!
baloncek0521. 05. 2023 14:32:34
Odlicna postrežba, zelo prijazni vsi. Pot odlicno oznacena.je pa res treba kar grizt do gor😃.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies