Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Možic / Bohinjsko sedlo - Možic (direct way)

Bohinjsko sedlo - Možic (direct way)

Print
Starting point: Bohinjsko sedlo (1277 m)
Lat/Lon: 46,2409°N 14,01°E
Destination: Možic (1602 m)
Name of path: direct way
Time of walking: 1 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 325 m
Altitude difference po putu: 360 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 33.315
 4 people like this post
Number of pictures: 26
Number of comments: 12
Access to the starting point:
From the motorway Ljubljana - Jesenica take the exit Lesce and follow the road towards Bled and on to Bohinjska Bistrica. From Bohinjska Bistrica turn left towards Tolmin and Soriška mountain pasture. Follow this road to a large parking lot near the Soriška ski centre mountain pasture.

From Železniki go to Podbrdo or vice versa, but only as far as where the signs for Soriška planina direct you to the ascending road. Follow this road to the large parking lot at the foot of the Soriška ski slope mountain pasture.
Path description:
From the parking lot at Bohinj saddle, follow the macadam road towards Litostrojska hut on Soriška mountain pasture. After less than 5 minutes of gentle ascent, you will reach the mountain hut from which you will have a view of the nearby grassy slopes of the surrounding peaks.
From the hut, continue along the marked trail in the direction of Šavnik, Cairn and Lajnar. After a walk of 10 paces, you reach a less visible crossroads where the path to Možic branches off slightly to the right (inscription on a tree, straight ahead Lajnar). Take the above-mentioned path, which continues to climb gently along the edge of the grassy slopes of the Soriška mountain pasture slope (mountain pasture). A little higher up, the marked path turns to the right and begins to climb steeply through lane of sparse forest and scrub. The path soon leaves the wods and leads into a small valley, at the edge of which you then climb up to an old military barracks (a barracks converted into a sheepfold, with a small shepherd's hut next to it).
From the barracks, past a small chapel, we climb up an undistinguished ridge, where the path from Lajnar joins us on the left. Continue straight down (left along the grassy ridge to the top of Slatnik for 5 minutes) along the path which begins to descend towards a small saddle, where the next crossroads is.
Continue straight on (left down Šavnik) along an old military causeway, which begins to climb gently. Follow this pleasant path all the way to the top of Cairn, which is reached after a few minutes of further walking.
zemljovid puta - Možic
On the way: Koča na Soriški planini mountain hut (1306m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Bohinjsko sedlo - Možic1
Bohinjsko sedlo - Možic2
Bohinjsko sedlo - Možic3
Bohinjsko sedlo - Možic4
Bohinjsko sedlo - Možic5
Bohinjsko sedlo - Možic6
Bohinjsko sedlo - Možic7
Bohinjsko sedlo - Možic8
Bohinjsko sedlo - Možic9
Bohinjsko sedlo - Možic10
Bohinjsko sedlo - Možic11
Bohinjsko sedlo - Možic12
Bohinjsko sedlo - Možic13
Bohinjsko sedlo - Možic14
Bohinjsko sedlo - Možic15
Bohinjsko sedlo - Možic16
Bohinjsko sedlo - Možic17
Bohinjsko sedlo - Možic18
Bohinjsko sedlo - Možic19
Bohinjsko sedlo - Možic20
Bohinjsko sedlo - Možic21
Bohinjsko sedlo - Možic22
Bohinjsko sedlo - Možic23
Bohinjsko sedlo - Možic24
Bohinjsko sedlo - Možic25
Bohinjsko sedlo - Možic26
Discussion about the trail Bohinjsko sedlo - Možic (direct way)
Enka15. 09. 2010
Ve kdo, so na Slatniku, Lajnarju in Možicu žigi na vrhu?
Jože.15. 09. 2010
Enka - na vseh vrhovih so žigi. ( preverjeno par dni nazaj )
Enka15. 09. 2010
O, hvala. Rabim malo motivacije za mladino, da jih spravim na vse tri vrhove velik nasmeh.
Jože.15. 09. 2010
Enka - potem pa dodajte še dva, da bo mera polna,saj vzame samo dobro uro ni pol več časa. http://www.kam.si/izleti/vrhovi_nad_sorisko_planino.html Lpp J.
Enka15. 09. 2010
Hvala za link, Jože. Mogoče pa res...
Holcar226. 11. 2012
Včeraj na Možicu, ki sem ga zaradi strašne megle in vetra komaj našel. Megla se je zgostila takoj po odhodu z Litostrojske koče in je vztrajala cel dan, tako da od baje čudovitega razgleda ni bilo skoraj nič, ujel sem le nekaj pobliskov proti Karavankam. Ob prihodu v Bohinjsko dolino sem opazil, da si je megla izmed vseh vrhovov Spodnjih Bohinjskih Gora izbrala prav Možic in se cel dan ni premaknila z njega. Bom se vrnil kdaj drugič,ko ne bo megle.mrk pogled
MartinaP27. 11. 2012
Podobno vreme je bilo tudi v soboto popoldan. Ena gospa mi je še dala malo zagona, češ gori je lepše, sončno, pa se je megla že kar kmalu začela. Če ne bi vsaj približno poznala poti, bi se verjetno kaj kmalu obrnila, pa sem vseeno vztrajala do vrha, v upanju na sončne žarke in razglede. Sonca vsega skupaj minutka, razgled proti Karavankam pa sakunden. Ena slikca je pa le uspela. nasmeh
Majdag7. 12. 2017

Trenutno to ni najboljša izbira. Snega je kar nekaj, pot ni uhojena. Razgledi pa so bili včeraj enkratni.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/12/s-krpljami-nad-sorisko-planino.html
georgia9. 11. 2018
Danes je bil čudovit dan na vrhovih nad Soriško planino!
Večinoma sončno in vetrovno, vmes se je pooblačilo, a spet razjasnilo, oblaki pa so vztrajali nad Črno prstjo. Razgledi čudoviti, tudi na Triglav in Bohinjsko jezero. Moj glavni cilj je bil Možic, po direktni poti sem prisopihala na vrh v manj kot uri (v opisu piše 1.15, mislim, da pretirava), pa nisem sploh hitra. (Zdaj je do kasarne narejena gozdna cesta.) Potem sem zaokrožila mimo Slatnika nazaj na Soriško planino.
Planincev nas je bilo danes kakih deset tu naokoli, drugače pa mir, razgledi, sonce, oblaki, veter ... Celo nekaj rožic sem srečala, pravo "cvetje v jeseni". nasmeh
Planinski pozdrav!
termovka11. 11. 2018
31.10. smo s 4 in 6 letnikom prehodili krožno pot na Možic, Šavnik, Slatnik, Lajnar in Dravh. Za to smo porabili 4h 30min (zelo na izi in s krajšimi postanki na vrhovih), 621 višinskih metrov, vse skupaj pa je naneslo 9,5 km. Zelo priporočam za družine z majhnimi otroki. Na pot smo se podali v kar precejšnji megli in sicer najprej na Kor, nato pa na Možic. Pot smo nadaljevali na bližnji Šavnik. Ko smo se vrnili do kapele, smo se Mariji s Kora priporočili, da nam prežene oblake, da bi videli še kaj več, kot le okrog sebe, in po nekaj minut hoje proti Slatniku se nam je nebo res odprlo. Tako smo ugledali bližnji Porezen in Ratitovec, ki smo ju obdelali že lani, nato smo krenili na lajnar, za konec pa še vzpon na Dravh in spust do Brunarice na Soriški planini, kjer nas je prijazna gospa postregla z odličnim kakavom s smetano. Prav zadovoljni nasmeh
J.P.3. 03. 2022 20:00:38
Zelo lepa in posebna zimska tura.Toplo priporočam obisk vsaj dveh vrhov. Pred 9h uro je parkirišče prazno, ko se smučišče odpre se čaka na prosto mesto.(počitnice so + danes je bil izjemno lep dan). Zgodaj zjutraj je pot do vrha Kora bila večinoma poledenela. Enako velja za del poti do Možica in del poti iz severozahodnega Slatnika na jugovzhodnega. Do Dravha je trda podlaga tik pod vrhom. Pomoje bo še nekaj dni tako...LP
Hribo Vanja29. 01. 2024 22:00:52
Hribolazenje po Soriški planini na zimsko soboto, 27.1.2024, tudi na Možic (po žig Obhodnice Ratitovec):

https://hribovanja.blogspot.com/2024/01/mozic-1602-m-savnik-1574-m-in-slatnik.html

Lpnasmeh
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies