Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / General talks / Sestavljam samoreševalni komplet za gasilca....rabim strokovno mnenje

Sestavljam samoreševalni komplet za gasilca....rabim strokovno mnenje

Print
Zdenko.Mlakar19. 10. 2015 21:01:18
Pozdravljeni!

Sestavljam samoresevalni komplet za gasilca. Kaj to pomeni? To pomeni, da sestavljam komplet, ki ga bo gasilec imel vedno s sabo v zepu. V primeru, da ostane ujet v visjem nadstropju in ni popolnoma nobene druge moznosti, da resi sebe, se bo s pomocjo tega kompleta spustil dve, maksimalno tri nadstropja nizje.

Prostora v stranskem zepu na hlacah ni veliko.
Kaj rabimo:
1. RESEVALNI PAS (neskoncna zanka obsega 4m TUBULAR 26mm s katero si naredi sedezni pas)
2. VRV dolzine 15m, debeline 6mm (za debelejso vrv ni prostora)
3. ENOTO ZA SPUSCANJE (osmica za tanko vrv 5-7mm)
5. VPONKE (plezalne brez varovalke za hitro vpenjanje)
6. KAVELJ ZA SIDRISCE (v primeru da ni drugega sidrisca - to se iscem kaj uporabit)


Zakaj sestavljam sam? Ker tak komplet stane ca. 400 eurov.

Za lazjo predstavo kaj mislim prilagam povezavo tega izdelka.
http://www.petzl.com/en/Professional/Descenders/EXO?l=INT#.ViU5INLhAdU

Zanima me kaksno staticno vrv debeline 6mm predlagate?

Sam sem mislil uporabit sledece:

POLIESTER ARAMID vrv pogojno odporno na temperaturo:
http://www.kanirope.de/index.php/cat/c258_--aus-Polyester---Aramid.html/XTCsid/a4558bc5633233ffacb8fdf79bf28c9b

in

OOSMICO ZA 5-7mm VRV
http://www.kanirope.de/product_info.php/info/p1775_Abseilachter-MICRO-FIG-EIGHT-von-ISC.html

Proizvajalec pravi, da ta vrv nima EN standarda za samoresevanje, ampak jaz ne rabim EN standarda, ce navajajo da vrv zdrzi 1000kg.

Tukaj gre za golo prezivetje, nic vec, nic manj. In vsi vemo da je 6mm debela vrv dovolj da zdrži eno osebo. Smo tudi trije viseli na taki vrvi in se ni strgala.

Pri usposabljanju bi se to uporabljalo z obveznim dodatnim varovanjem.
Kompleta ne bi kakor koli prodajal, izdelujem ga zgolj zase.


Kaj predlagate, katero vrv uporabit, na kaj moram pazit pri izbiri vrvi.
Tanko vrv je izredno tezko drzat v roki. Ce nebo dovolj trenja si bom moral pomagati s kaksnim prusikom...

Zvedam se da pri tako tankih vrveh nihce ne garantira nic, ampak ISCEM ZGOLJ NAJBOLJSO MOZNOST KI JO IMAM in upam da jo najdemo skupaj.

Hvala in lep pozdrav
(+2)všeč
grega_z_brega19. 10. 2015 21:32:52
hmmm za flash hook bi mogoče kakšnega kovinarja našel, da ti iz primernega materiala odreže na cnc, laser, watterjet...
različne alu zlitine imajo v kamniku v al-cu, manjše odrezke prodajo po nižjih cenah/kg
(+1)všeč
jani bele20. 10. 2015 10:15:32
Praviš, da gre tukaj za golo preživetje. No, ko ti gre res za golo preživetje, bi dal še kaj več kot le 400€ za dobro opremo.
(+3)všeč
vandica120. 10. 2015 11:26:54
Mene pa res zanima ta komplet ki bi ga kot praviš:
"To pomeni, da sestavljam komplet, ki ga bo gasilec imel vedno s sabo v zepu." Ker hodim v hribe in moram vso "kramo" nosit v nahrbtniku, me ta za "v žep" resnično zanima. velik nasmehmrk pogled
(+1)všeč
GregorC20. 10. 2015 14:00:59
Najboljša možnost, ki jo imaš in jo lahko najdemo skupaj je nakup takega kompleta. Če malo pobrskaš po netu, lahko dobiš tudi cenejše, potem je tu še nakup preko društva (predvidevam da si v kakšnem PGD-ju). Če drugega ne je zadeva vsaj testirana in potrjena z takšnimi in drugačnimi certifikati. .
Sej ne rečem, da ne bi bilo ok, če narediš sam, poleg vsega pa je vprašanje tudi če bi prišel cenovno skozi (material, del, čas...).
(+1)všeč
Zdenko.Mlakar23. 11. 2015 21:00:45
Pozdravljeni!

Hvala za vašo pomoč, ter hvala tudi tistim, ki so pač napisali samo kak stavek.

Komplet sem sestavil (temperaturno obstojna vrv z aramidnim jedrom), ga temeljito testiral (različna sidrišča, spust iz balkona, okna, strehe) in dal v lastno uporabo.

Vandica1 ker te je zanimal ta "v žep" zadeva ti prilagam slike kako to izgleda. Sistem imam vedno s seboj...SEDEŽNI PAS, SIDRIŠČE, VRV, ENOTA ZA KONTROLIRAN SPUST. Vse to v dveh stranskih žepih na hlačah. Bi šlo v enega, pa sem se odločil, da zaradi razporeditve teže dam še nekaj v drug žep.

Prilagam povezavo do slik:

https://drive.google.com/folderview?id=0BwV_-g_2j49yVWpNTkxPNldqR0k&usp=sharing

Lep pozdrav
(+4)všeč
grega_z_brega23. 11. 2015 21:17:18
No pa ga maš...
Kolk te je koštal vse skup?

p.s. moja žena ma enako vago nasmeh
všeč
viharnik23. 11. 2015 21:41:52
Šestka vrv bi bila po moje za vsakršno cca 100kg natezno obremenitev v sunku pršvoh.Treba je računati še na kakšne ostre robove pri spuščanju skozi okno ali celo razbitih stekel, ognja, robov streh.Inštruktor Bele ni povedal zastonj.
všeč
Zdenko.Mlakar23. 11. 2015 22:14:57
Se strinjam kar se tiče dinamičnih obremenitev. Že sam vozelj zmanjša nosilnost vrvi kar precej. Če bi imel neomejene možnosti s prostorom bi tudi raje izbral 11mm vrv, IDja za spuščanje in navaho pas, pa žal ne gre vse. Ta rešitev je za to situacijo in našo taktiko pač najprimernejša rešitev, čeprav za ta sistem lahko rečemo vse druga kot da bi bilo to varno. Ostri robovi ali pa celo steklo v stiku z vrvjo pa bi pomenilo verjetno isto kot da se brez vrvi vržem kar na glavo skozi okno. Za vrv se ne bojim da ne bi zdržala, prav tako ne za sidrišče. Največji problem so ostri robovi, se strinjam. Tukaj je potrebno biti najbolj pazljiv.

Komplet me je stal 62 eurov. Sem zadovoljen in upam, da ga ne bom nikoli uporabljal razen na vajah ob dodatnem varovanju.
(+2)všeč
andrej7824. 11. 2015 09:35:44
Tole je vse super...sam a znajo gasilci to uporabljat,sestavit,vozle in to...večina verjetno ne...?ne vem
všeč
Zdenko.Mlakar24. 11. 2015 13:47:58
andrej78 se strinjam. Za večino gasilcev so že osnovne veščine vrvne tehnike kot so poznavanje vozlov in njihova uporaba preveč, kaj šele da bi morali sestaviti kakšen zahteven dvig ponesrečenca z nosili preko previsa ipd. Zato tudi nisem objavil slik detajlne sestave tega sistema in uporabe s tem namenom, da bi preprečil, da bi kakšen laik to posnemal in škodoval sebi ali drugim.

Ta sistem imam zase, ter ga ne reklamiram in priporočam drugim. Sistem sicer ni zahteven, vendar bi ga večini gasilcev MOČNO ODSVETOVAL, ker je izredno nevaren ter zahteva določeno mero znanja iz vrvne tehnike.
(+1)všeč
ljubitelj gora24. 11. 2015 14:05:05
Ne se igrat na račun slabše opreme in tvegat svojo in tuje življenje, da se komu kaj zgodi. Vsi tisti, ki hodimo v gore, plezamo kolikor že in je pri tem potrebna vrvna tehnika je vse in mora bit tako kot treba. Oprema je kupljena in testirana, znanje, ki ga podajajo inštuktorji je resno in ga tudi drugi jemljemo zelo resno. Tisti, ki imajo doma narejen komplet nimajo pojma o tveganju in kakšne so posledice, ne spet primerjat stare čase. Če hočete pomoč se kr obrnite na inštruktorje, saj tudi mi hodimo na zimske tečaje, v alpinsitično šolo, da se čimprej pridobi znanje, izkušnje, nauči vrvno tehniko in pri tem početju, kot sem že omenil je zelo zelo resn pristop.
všeč
andrej7824. 11. 2015 16:52:07
Zdenko ne vem..ali je to ironično al resno misliš...profesionalni gasilci verjetno znajo,vsi ostali pa...ne vem...imam nerejen ao in kar sem prebral in razumel iz tega,bi mel nekaj težav...
všeč
risto24. 11. 2015 17:55:11
Me kar mal prtisne na stran, ko vidim vozila, ki gredo v stotisoče € model pa "špara" kjer skoraj ni kaj prihraniti. Če bi bili dobri kupci oz. pogajalci bi vam dobavitelj vozila ta na novo odkriti pulfer (tvoj kpl) z veseljem podaril !!! zmedenmrk pogledjezenzavijanje z očmijezik
(+1)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies