Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / Pohorje, Dravinjske gorice and Haloze / Ruška koča na Arehu in Mariborska koča

Ruška koča na Arehu in Mariborska koča

Print
lakkon25. 03. 2013 20:50:00
Pozdravljeni.

V petek bi opravil naenkrat pohod do MARIBORSKE KOČE in RUŠKE KOČE PRI AREHU.

Nisem bil še nikoli tam. Kot vidim iz zemljevida (www.hribi.net) ter iz PZS opisa od koč bi morda še najbolj prišla v upoštev tale krožna pot:

Fram – Planica - Ruška koča (3 h 15 min) - Mariborska koča (1h) – Framski slap – Plahutnik – Fram

Glede na trenutne razmere + če bo vreme do petka kot je tukaj napovedano (prenehanje sneženja v sredo sredi dneva)

http://www.hribi.net/vreme_gora/ruska_koca_na_arehu/4/842#Sr

a lahko pričakujem to krožno pot kolikor toliko shojeno? Je ta pot OK izbor? Sprašujem, ker na www.hribi.net je ni navedene.

Hvala za pomoč.
všeč
bruny25. 03. 2013 22:32:40
Ta krožna pot je mežikanje na hribi.net navedena... Pohorje, tri oziroma štiri zapise nazaj - v začetku januarja 2013. S kolegom sva se odločila za originalni poti PD Fram in dodatkom vrha Sedovec, ki nekje v vršni točki zaznamuje ta svet. Za Framski slap je razlika v tem, da je potrebno kar pod Mariborsko kočo navzdol po desni varianti, če se ne motim in v nadaljevanju se pot priključi Jugovi poti. Pot ampak to je predvidevanje mežikanje bo shojena, nekaj je tudi asfalta in gozdnih cest...čeprav po videnem je veliko bolj obiskana Jugova pot. Pot je vsekakor odličen izbor, dovolj dinamična, lepi razgledi, sončna stran, dve tematsko zaključeni planinski poti...Upam, da je materiala dovolj in želim varen in klen korak na framskem delu Pohorja. Lp Bruno/bruny
Fram - odlično izhodišče...za višje na Pohorje.1
(+2)všeč
lakkon27. 03. 2013 19:42:18
bruny,

hvala za te izčrpne informacije. Bom pa kar počakal za tale pohod po velikonočnih praznikih. v petek bo namreč najverjetneje dež, ki pa za tole večurno pohajkovanje mislim, da utegne biti kar v napoto.

pa je tale pot Fram – Planica - Ruška koča res cca 3 h 15 min? z eno normalno hojo in skupno cca 1h postankov v Ruški in Mariborski koči, koliko znese vse skupaj, če grem tako kot sem navedel?

Je parkiranjem v Framu ob sobotah ali nedeljah kaj problematično? med tednom najbrž ne?
všeč
bruny27. 03. 2013 21:15:51
Skupaj sva porabila za pot s postanki 5 ur in 40 minut. Do Ruške koče 2 ure in 30 minut, med Ruško in Mariborsko kočo nekaj manj kot eno uro in ob tem tudi poiskala in opravila krajši vzpon še na 1231 metrov visoki Sedovec, kateri nekje po mojem skromnem mnenju zaznamuje svet framskega Pohorja. Spust iz Mariborske koče v dolino v 1 uri in 45 minut. Trasa preko točke framski slap bo zelo podobna - torej cca. 28 kilometrov in 1000 višinskih metrov.

Parkiranje v Framu ni problematično...tudi ob sobotah in nedeljah. Res odlična kombinacija dveh lokalnih pohorskih poti iz Frama in med njima povezava ,,vodilne,, vseh planinskih poti - Slovenske planinske transverzale v prvih kilometrih med Mariborsko in Ruško kočo(v obratni smeri)...in še takole Framski slap oziroma Sedovec za dodatek.

Morda tudi skrbnik portala prenese te zapise v odprto temo Pohorje, seveda je pa odločitev njegova. Lp
všeč
viharnik30. 11. 2013 17:43:59
Primoža, tvoja dva sta tako fajn neposredna in naravna, da me vedno prisrčno nasmejita.Lp!
všeč
dj124. 07. 2014 23:40:23
Včeraj in danes smo se z družinico z tri leta in pol staro hčerkico podali na potep na Mariborsko Pohorje - z gondolo gor naprej pa peš do Mariborske koče in naprej še do Ruške koče na Arehu kjer smo tudi prenočili , nazaj grede pa smo se vrnili preko razglednega stolpa.
Sp. postaja vzpenjače1
Mi 3JE2
Mača pohodnica3
Pred Mariborsko kočo4
In naslednja je bila Ruška koča kjer smo spali5
Ruška cerkev6
Utrujena je bila7
Pri umetnem jezeru za zasneževanje8
Razgledni stolp9
Odličen pohorski pisker10
(+2)všeč
Sorok5. 08. 2014 23:31:33
Danes zjutraj pa na Pohorje po štemplevelik nasmeh (so in niso pomembni – kakor komu) z začetka Slovenske planinske poti.Od doma Planika, pa do Mariborske in naprej do Ruške koče. Vreme oblačno, občasno je rosilo, zato so razgledi bili bolj klavrni. Škoda. Je pa zato zelo dišalo po gobahmežikanje. Pot lahka, prijetna in lepo označena, primerna za vsakega pohodnika.Tudi koči sta prijetni, Mariborska pa še s pestro zgodovino. Ob povratku sem si ogledal še Framski slap, oz. Slap Skalcanasmeh
Izhodišče1
Težko zgrešiti2
3
4
5
6
7
Nenavadni možic ob poti - najbrž gobarski :-)8
Od Mariborske proti Ruški koči9
10
Ruška koča zunaj...11
...in znotraj12
Kam ?13
Cerkev sv. Henrika, oz. po domače sv. Areha14
15
16
17
Framski slap...18
...in slap Skalca19
Pa še malo štrikov za popestritev20
In moj terenec, ki me zvesto čaka21
(+1)všeč
bos27. 04. 2015 11:49:08
V soboto smo se družinsko podali na SPP od Mariborske koče do Ruške koče in nazaj.
pri Mariborski koči1
naš mali...2
.. in naš veliki planinec3
bratska ljubezen4
tudi ti se še najdejo5
kako daleč še?6
na Arehu7
Ruška koča8
nazaj gre lažje:)9
šopek žafrana10
(+1)všeč
Marx14. 11. 2015 22:38:43
Danes (14.11.2015) , po skoraj dve leti spet ob Mariborski koči.
Vzpon od Rečnika skoz Kaplu , Dom Planinko in Petkovo sedlo do koče. Tukaj kratko okrepčilo in hitro nazaj , tokrat ampak po poti ob Hočki koči ter kmetijo Viharnik. Lepa zadeva, škoda da ni bilo več časa ker je gobova juha v Mariborski vedno izjemna.
Z menoj je bil tudi frend Krešo.
všeč
KarmenT8. 02. 2020 20:22:02
Današnjo sončno in za februar zelo toplo soboto smo preživeli na Pohorju. Štart v Radvanju, pred supermarketom Tuš in nato od začetka SPP do Mariborske koče. Za vzpon smo izbrali južno pot, ki je sicer markirana, a smo se vseeno dvakrat izgubili. Pred Mariborsko kočo prireditev ob začetku hoje slepih in slabovidnih po SPP. Nato naprej do Ruške koče. Vračali smo se mimo hotela Bellevue in nato ob smučišču do Habakuka ter še 3 km do avta. Tako smo sklenili krog, ki smo ga začeli ob sončnem vzhodu in končali v mraku, ko je bila že polna luna na jasnem nebu. Tudi za nazaj smo nekajkrat iskali pravo pot, smo bili prvič v teh krajih. Smučišče obratuje nasmeh
Na začetku SPP. Sonnce ravno vzhaja. Žig je na stebru.1
Simpatične oznake na južni poti. Žal manjkajo markacije na nekaj ključnih mestih.2
Pred Mariborsko kočo začetek akcije Slepi in slabovidni po SPP.3
Čudovit ambient v bližini Ruške koče.4
Tudi takšne znamenitosti imajo!5
Pogled na mesto z roba smušišča - osupljivo lep!6
Krog je sklenjen. Levo ob stebru je ulična svetilka, desno polna luna.7
všeč
Ninđa18. 05. 2020 16:39:01
Pozdravljeni,

@KarmenT in ostali, ki se boste napotili po južni poti do MB koče. PD Matica Maribor je južno pot na novo markirala in ste vljudno vabljeni, da jo prehodite ter ocenite naše delo. Menim, da se zdaj ne boste izgubili, če pa se boste pa mi prosim napišite zs in bomo dodali še kakšno dodatno markacijo nasmeh

Lp, Nino iz pod Pohorja/Kozjaka
(+2)všeč
Tadej12. 11. 2022 07:36:33
Nekaj včerajšnjih utrinkov z izleta Log - Pečke - Ledinekov kogel - Mariborski razglednik - sv. Bolfenk - Mariborska koča - Mariborski razglednik - Pečke - Meranovo - Log.
Prehojena pot je normalno prehodna.
Razgledni stolp je še vedno zaprt.

Lp, Tadej
Na Pečkah.1
Jutranji pogled proti megleni dolini.2
Mariborski razglednik.3
Ob poti.4
Sv. Bolfenk.5
Razgled.6
Pogled proti Karavankam.7
Mariborska koča.8
Ob poti.9
Pogled v Avstrijo.10
Na Pečkah.11
Na Pečkah.12
Ob poti.13
Ob poti.14
Ob medeni učni poti.15
všeč
Tadej19. 09. 2023 09:39:16
Včerajšnji utrinki z izleta do Mariborske koče.

Lp, Tadej
Ob poti.1
Ob poti.2
Mariborska koča.3
Pri hotelu Tisa.4
Ob poti.5
Pri gostilni Rečnik.6
Pri gostilni Rečnik.7
všeč
jprim3. 02. 2024 21:28:52
Mariborska koča. Lepa fotka, ki jo je objavil moj predhodnik, seveda vse pa res ni tako lepo.
Pohorje kar dobro poznava, le v mariborski del se še nisva odpravila. Pa pride plan, greva danes. Štart v Bistrici ob Dravi, do koče Pečke, nato do oznake Pri bukvi, dalje do Mariborske koče.
Pričakovala sem vse nad ... tistim, kar navadno pričakuješ pri kočah, posebaj še prizvok mariborska, pa to mora biti ah in oh ...nasmeh
Sama žalost, bi zapel Kreslin, že okolica koče, na sami terasi niti odmetan sneg, ko stopiš v kočo vonj po sami plesni, kar se pa cen tiče nenormalno, za 2 deci refoška sva plačala 4 evre, zraven naju so pili 3 radlerje - 10,5 evra, pa to so cene v nebo, za takšno kočo.
Vem, da morda oskrbnica ni nič kriva, verjetno ima drago najemnino in hoče zaslužit z visokimi cenami, pa to ni to. Kaj si misli Mariborsko planinsko društvo Matica, samo da so visoke najemnine, da kaj pokasirajo, ostalo pa jih ne briga. Sramotno in še enkrat sramotno.
Kar sem zapisala, je tako kot je. Kljub temu pa sem našla v gozdu svoj mir in tišino, saj na tej poti ni bilo ljudi, no, razen nekaj kolesarjev, ki so vozili v smeri Bistrice. V ta konec pa se ne odpravljam več.
LP!
vabilo1
koča2
lepo, ni kaj3
tu pa bova malicala4
utrinek na poti5
dom Pečke, cena refoška 90 centov6
na poti7
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies